Nieuws

Europese fiberuitrol heeft nog lange weg te gaan volgens Ookla

fiber uitrol
© iStock / NicoElNino
‘Europe’s Digital Decade’ is de naam die de Europese Unie heeft voor de digitale transformatie die tegen 2030 klaar zou moeten zijn. Onderzoek van Ookla wijst uit dat er nog een flink eind aan die weg getimmerd moet worden.

Met ‘Europe’s Digital Decade’ stelt de Europese Unie een aantal ambities voor die de digitale transformatie van EU-lidstaten vorm moeten geven. De bedoeling is om alle EU-burgers van een goede connectiviteit te voorzien, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om met alledaagse technologieën te werken. Aangezien dat steeds intensiever wordt voor het netwerk, schrijft Europa ook doelen voor netwerksnelheden uit. Tegen 2025 zouden alle gezinnen toegang moeten hebben tot internetsnelheden van 100 Mpbs. Tegen 2030 moet dat al een pak sneller, naar 1 Gbps.

Hoewel veel internetproviders snelheden van 1 Gbps of sneller aanbieden, wijst Ookla uit dat die snelheden in de praktijk maar zelden gehaald worden. Die bewering staaft het bedrijf met gegevens uit de populaire Ookla-snelheidstest. Op een grafiek toont het bedrijf dat het verschil in sommige landen wel heel erg groot is: in Spanje, Zweden en Roemenië hebben tussen de 77 en 85% van alle huishoudens toegang tot “internetsnelheden van 100 Mbps”. In de praktijk blijkt dat slechts 54 tot 60 percent die snelheden ook daadwerkelijk haalt.

© Ookla

Voor Nederland, Frankrijk en Duitsland lijkt de situatie net omgekeerd te zijn: heel wat klanten hebben daar toegang tot 100Mbps-internet, ook al zit dat niet in hun internetabonnement. Zeker voor Duitsland zijn die cijfers verwonderlijk: daar worden nog veelal VDSL-lijnen gebruikt om huizen van internet te voorzien.

Richting de gigabit

Op termijn is het de bedoeling om alle Europese gezinnen van een 1Gbps-verbinding te voorzien. Hoewel er op Europese bodem al flink wat kilometers fiber liggen, is ook hier nog veel werk aan de winkel. De uitrol van fiber hangt namelijk grotendeels af van de laatste schakel: er kan dan wel fiber in je straat liggen, maar er moet ook een fiberaansluiting van je straat naar je huis lopen. Fiber-to-the-premises of -home (FTTP of FTTH), zoals dat genoemd wordt, is in veel lidstaten nog steeds niet de norm. Koplopers, waar het meeste huizen zijn aangesloten op het fibernetwerk, zijn Roemenië, Portugal en Spanje.

In Roemeense, Portugese en Spaanse huizen ligt de juiste bekabeling dus al. Toch laten de cijfers hier opnieuw zien dat die kabel geen garantie is voor een snelle internetverbinding. Zelfs in landen waar veel huishoudens een abonnement met 1Gbps-internet hebben afgesloten, haalt slechts een fractie die internetsnelheden. Zelfs in Frankrijk, waar bijna 40% van alle huishoudens 1Gbps-internet in het abonnement heeft zitten, haalt slechts 1,42% de beloofde snelheid. Frankrijk doet het dan nog goed: in andere landen haalt nog geen percent van de gebruikers snelheden van 1 Gbps.

Wifi-apparatuur upgraden

Hoe dat komt? Volgens Ookla worden er wel fiberverbindingen naar huizen gelegd en abonnementen verkocht, maar zou de infrastructuur binnenshuis vaak niet in staat zijn om 1Gbps-internet te verzorgen. Het bedrijf ziet dat in de cijfers: waar oude breedbandtechnologie wordt vervangen door fiber, zijn het vaak de internetsnelheden via wifi die te wensen overlaten. Die zijn doorgaans 30 tot 40% trager dan over ethernet. Een oplossing zou zijn om het huis te voorzien van een nieuwe router, die met nieuwere en snellere wifistandaarden overweg kan.

Verdere uitrol fiber

De uitrol van fiber is op weg, maar er is nog een hele weg te gaan vooraleer iedereen een 1Gbps-internetverbinding heeft. Een van die uitdagingen is het overtuigen van klanten. Een enquête die het bedrijf in samenwerking met Orange uitvoerde in Frankrijk, toont aan dat 42% van de huishoudens in ruraal Frankrijk tevreden zijn met hun huidige verbinding. 37% van de huishoudens zou wel willen upgraden, als daar voldoende tegenover staat.

Uitgelicht artikel Proximus hogere tarieven Proximus verhoogt internetsnelheden via Fiber naar 10Gbps

Cijfers voor België deelt Ookla niet mee. Wie benieuwd is naar de uitrol van FTTH-netwerken in België, kan daarvoor de kaart van het BIPT raadplegen. Daaruit blijkt vooral dat fiberverbinding nu vooral iets is voor de centrumsteden.

Internetsnelheden in Europa

Ookla deelt ook gegevens over de internetsnelheid in enkele Europese landen. De grafiek geeft een beeld van de medianen voor upload- en downloadsnelheid in verschillende Europese landen. Wil je weten hoe jouw internetverbinding scoort? Dat kan je zelf makkelijk testen.

© Ookla

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business