Apple Intelligence: alle functies op een rij
Tijdens het WWDC-evenement heeft Apple, zoals beloofd, aangekondigd wat het bedrijf met AI onderneemt. Het bedrijf kiest voor een privacyvriendelijke aanpak die de manier waarop jij je apparaat gebruikt helemaal moet transformeren. Daarvoor kiest het een aparte naam: wat elders ‘artificiële intelligentie’ heet, doopte Tim Cook tijdens de presentatie “Apple Intelligence”.
De functies die Apple aankondigde, zullen deel uitmaken van iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. Om te profiteren van Apple Intelligence heb je wel een recent apparaat nodig. Wie een iPhone 15 Pro (Max) of een Apple-toestel met een M1-chip of nieuwer heeft, zit alvast goed: daarop zal je binnenkort Apple Intelligence kunnen gebruiken. Bij Apple spreken ze over “deze herfst” voor de lancering van de AI-functies en de nieuwe besturingssystemen. Doorgaans lanceert Apple de nieuwe besturingssystemen in september, maar dit keer kwam de aankondiging iets later. Met andere woorden: de update zou begin september of eind oktober verschijnen.
Privacy als hoogste goed
Al tijdens de presentatie van de updates voor de verschillende besturingssystemen kwamen verschillende AI-functies kortstondig aan bod. Toch begon het laatste deel van de privacy, waarin Apple eindelijk het AI-onderwerp aansneed, niet met een samenvatting van al die nieuwe functies. In plaats daarvan legde het bedrijf de focus eerst en vooral op privacy, om aan te tonen hoe hoog het dat in het vaandel draagt.
De meest recente Apple-chips zijn allemaal voorzien van een zogenaamde ‘NPU’: een cluster van rekenkernen die speciaal ontwikkeld werden om AI op een efficiënte manier te doen werken. Eerst en vooral wil Apple die NPU aanwenden om alles ‘on-device’ te houden: zowel je data als de vraag die je stelde blijft volledig op je apparaat, en wordt dan nooit met iemand gedeeld. Dat is momenteel de meest populaire manier om AI privacyvriendelijk te houden, al hangt er een groot nadeel aan vast. Sommige taalmodellen hebben meer rekenkracht nodig dan er in je broekzak past, en de rekenkracht daarvoor moet van ergens anders komen.
Het grote probleem is natuurlijk dat bedrijven, zoals Apple, die servers kunnen gebruiken om je data te verzamelen en op te slaan. Tenminste: op normale cloudservers is dat het geval. Apple stelt echter iets volledig nieuws voor om dat allemaal toch privacyvriendelijk te houden: Private Cloud Compute. Daarbij gaat Apple Intelligence precies kijken voor welke opdrachten het de server nodig heeft, en stuurt het enkel en alleen de informatie die strikt nodig is om een antwoord op de vraag te vinden. Die info wordt op de server verwerkt, maar nooit of te nimmer opgeslagen, verzekert het bedrijf.
Persoonlijke context
Privacy is enorm belangrijk voor Apple Intelligence, des te meer omdat het systeem steeds je persoonlijke context in rekening brengt. Dat mag je vrij letterlijk nemen: je zal binnenkort aan Siri kunnen vragen om documenten op te rakelen die je vorige week per mail van Hans kreeg. Daarvoor hoeft je alleen te vragen “bezorg me de documenten die Hans me vorige week heeft doorgestuurd”, en Apple Intelligence brengt dat allemaal in orde. Apple, maar ook wie bij de servers van Apple binnen gluurt, zal nooit te weten komen dat je die vraag ooit stelde: al die informatie wordt namelijk niet bijgehouden. Waarom dat belangrijk is, illustreert Microsoft: verschillende privacy-experts zetten al vraagtekens bij hoe de Recall-functie, met een gelijkaardige werking, het privacygewijs precies aanpakt.
Beter taalbegrip
Het systeem van Apple kan echter meer dan e-mails en documenten terugvinden. Het bedrijf bouwt ‘Writing Tools’ of schrijfhulptools in op iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. Die helpen je om steeds het beste uit je tekst te halen, of dat nu gaat om samenvatten, herschrijven of controleren. Het beste van al: de functie komt naar apps van Apple zelf, maar zal ook werken in andere apps. Apple zorgt er meteen voor dat de Intelligence verstand heeft van de taal, zodat het steeds gepaste voorstellen doet. Een Proofread-functie leest bijvoorbeeld de tekst na en doet nadien voorstellen om hem te verbeteren. Je zou ook teksten kunnen samenvatten tot één enkele alinea of bullet points met Summarize, of je woordkeuze wat verbeteren met Rewrite. Functies die een journalist na een lange presentatie wel kan gebruiken, maar goed: we gaan verder.
Apple zet het taalbegrip van hun Intelligence ook meteen in om je mailbox op orde te krijgen. Krijg je een belangrijke mail waarin iets staat over je afspraakje vanavond? Dan komt die heel handig bovenaan de lijst te staan, zodat je hem zeker ziet staan. Om het overzicht te bewaren laat de Mail-app binnenkort ook samenvattingen van mails zien in de voorvertoning, in plaats van enkel de eerste regel. Apple Intelligence vat lange mailgesprekken ook samen tot de belangrijke punten, en weet je te waarschuwen als je op vragen in een mail vergeet te antwoorden.
Eenzelfde aanpak hanteert Apple Intelligence voor je meldingen: ook daar worden de belangrijkste meldingen uitgeplukt. Zit je vaak in groepsgesprekken waar je ontelbaar veel meldingen van krijgt? Dan toont Apple gewoon de belangrijke berichten, zodat je snel zicht krijgt op wat er werd besproken. Een nieuwe Focus-instelling: “Reduce Interruptions”, kan er bovendien voor zorgen dat enkel echt dringende meldingen doorkomen, zodat je zonder zorgen je telefoon op stil kan zetten.
Zoals verwacht kan Apple Intelligence ook gesproken tekst transcriberen en samenvatten. Die functie werkt ook in de Telefoon-app, waar je in iOS 18 ook telefoongesprekken kan opnemen. Natuurlijk houdt het bedrijf daarvoor privacy in het achterhoofd: je gesprekspartner wordt altijd op de hoogte gesteld als je een gesprek begint op te nemen. Nadien vat Apple Intelligence het gesprek voor je samen.
Spelen met beelden
Als Apple alleen maar tekst zou aanbieden met Apple Intelligence, zou het maar een saaie boel zijn. Dat is het echter niet: de fabrikant maakt het ook mogelijk om afbeeldingen te genereren vanop je Apple-apparaat. Daarvoor ontwikkelde het de “Image Playground” of de beeldenspeeltuin, zoals wij het graag noemen.
In die speeltuin is het mogelijk om foto’s van nul te genereren, of om grappige aanpassingen te maken aan bestaande foto’s. Apple vindt hier het warm water opnieuw mee uit, maar weet het wel op privacyvriendelijke manier en volledig op het apparaat zelf warm te maken. Knap is vooral hoe de functie geïntegreerd wordt in een app zoals Notes. Op die manier kan je notities opleuken, zelfs als je niet kan tekenen.
Waar afbeeldingen zijn, zijn natuurlijk ook emoji. Pardon: eigenlijk moeten we “genmoji” zeggen, aangezien de generatieve Apple-AI ook emoji’s uit de mouw kan schudden. Dat zijn volledig originele emoji’s, die je naar hartenlust zelf kan ontwerpen. Dat kan op basis van een beschrijving, maar je kan ook foto’s van mensen omtoveren in genmoji’s. Zo kan je een emoji maken van je vrienden in gevangenistenue of een emoji maken van een alligator op ski’s. Gewoon, voor de lol.
Een fotoboek op orde
Even dachten we een echo van de Google-presentatie van een aantal weken terug te horen, maar nee: het is daadwerkelijk een presentatie van Apple! Momenteel is het al mogelijk om zoekopdrachten uit te voeren op je foto’s, maar bij Apple zal het binnenkort ook met Apple Intelligence kunnen. Op zoek naar foto’s van Maya die handstand doet in een grasveld? Die zoekopdracht kan je letterlijk ingeven om de gewenste foto boven te halen: de Foto’s-app herkent binnenkort de personen, acties en elementen op een foto, en helpt je makkelijk de gewenste foto terug te vinden.
Eén foto terugvinden is knap, maar een heleboel foto’s terugvinden en er meteen een slideshow van maken? Ook dat kan binnenkort. Net zoals voor afzonderlijke foto’s hoef je hier alleen een zoekopdracht in te voeren, waarna het systeem voor jou op zoek gaat. De voorbeelden die Apple geeft spreken voor zich, en tot de verbeelding. Als bonus kan je ook meteen muziek uit Apple Music toevoegen aan de slideshow.
Siri wordt eindelijk slim
Over Siri als spraakassistent lopen de meningen uiteen: de ene gebruiker is er blij mee, de andere totaal niet. Goed nieuws: binnenkort kunnen gebruikers een nieuwe mening hebben om uiteen te doen lopen, want Siri verandert helemaal. De spraakassistent krijgt niet alleen een nieuw design, maar ook meteen een flinke dosis Apple Intelligence.
Een functie waarvoor kleinkinderen wereldwijd Apple ongetwijfeld dankbaar zullen zijn, is de ingebouwde technologische ondersteuning die Siri binnenkort kan bieden. Een vraagje over hoe iets op je iPhone, iPad of Mac werkt? Dat kan je gewoon aan Siri vragen, die het antwoord voor je laat zien. Ook als je niet precies weet hoe een functie heet, kan je de vraag aan de spraakassistent stellen: op basis van je beschrijving zal die zo goed mogelijk gokken naar welke functie je op zoek bent.
Siri heeft niet alleen bijgeleerd over iPhones, iPads en Macs, maar kan binnenkort ook beter overweg met apps. Zo kan je bijvoorbeeld vragen aan Siri om aan de slag te gaan met informatie die op het scherm verschijnt: iets dat vandaag nog niet kan. Behalve meelezen kan Siri ook actie ondernemen in verschillende apps van Apple zelf, maar ook van andere fabrikanten. Alle foto’s van afgelopen zaterdag naar de groepchat sturen? Dat hoef je niet meer handmatig te doen, maar kan je gewoon aan Siri vragen.
Uit de voorbeelden die Apple geeft blijkt hoe doortastend de spraakassistent is geworden. Zit je moeder op het vliegtuig? Dan kan je aan Siri vragen wanneer ze landt. Op basis van de vluchtinformatie en trackinginfo kan het systeem zeggen wanneer ze weer voet aan de grond zet. De vraagstelling zelf wordt bovendien ook makkelijker gemaakt: als je over je woorden valt, zal Siri binnenkort gewoon kunnen blijven volgen.
ChatGPT
Tot slot integreert Apple ook ChatGPT in iOS 18, iPadOS 18 en macOS Sequoia. Alles wat ChatGPT kan, zal je binnenkort dus ook rechtstreeks vanop je Apple-toestel kunnen doen. Siri zal een beroep op ChatGPT doen wanneer de assistent denkt dat dat nuttig is. Net zoals ChatGPT via de browser kan het systeem meteen overweg met documenten en afbeeldingen.
Je zal daarvoor geen abonnement op ChatGPT nodig hebben. OpenAI, het bedrijf achter het populaire ChatGPT, krijgt bovendien geen inzicht in je gebruik van de tool. Zowel je vraag als je IP-adres worden niet bijgehouden. Tenminste: dat is het geval als je niet inlogt. Van zodra je een account koppelt geldt het databeleid van OpenAI. Dat account zal je nodig hebben om met betalende functies aan de slag te gaan, maar is dus geenszins verplicht.
ChatGPT wordt bovendien ook geïntegreerd in de schrijfhulptools die Apple aanbiedt. Daar zal je het systeem kunnen vragen om tekst of afbeeldingen te genereren. Bij de lancering zal ChatGPT op iPhones en andere Apple-apparaten meteen met het GPT-4o-model gaan werken.