Europese Commissie wil Apple aanklagen voor DMA-overtreding

Apple
© iStock / PhillDanze
Apple heeft de Europese Digital Markets Act (DMA) mogelijk overtreden, klinkt het vanuit de Commissie. De Europese Commissie onderzoekt inmiddels de mogelijkheden om Apple aan te klagen.

Eerder dit jaar opende de Europese Commissie al een onderzoek naar “potentiële overtredingen” van de Digital Markets Act (DMA). In dat onderzoek toetste de Commissie de maatregelen die Apple, Meta en Google troffen om te voldoen aan de DMA. Eind maart liet de Europese Commissie blijken niet tevreden te zijn over de acties van de techgiganten. In augustus zal de Commissie meer duidelijkheid geven over de resultaten van dit onderzoek. Apple komt daarbij als eerste aan de beurt, meldt persbureau Reuters.

De resultaten van het onderzoek zouden meteen aanleiding kunnen zijn om Apple aan te klagen. Later zou ook Meta worden aangeklaagd. Dit betekent niet dat de bedrijven meteen worden beboet; de rechtszaak gaat pas van start als de Commissie in november zijn definitieve bevindingen publiceert. Tot die tijd krijgen Apple en Meta de tijd om hun zaken op orde te maken. Lukt dat ze niet voor november, dan kan de Commissie boetes opleggen.

Zulke boetes kunnen flink in de papieren lopen voor Apple en Meta. Onder de DMA gaat het om boetes die oplopen tot 10 procent van de jaaromzet bij een eerste overtreding. Concludeert de Commissie dat er geen verbetering is, dan loopt het boetebedrag op tot 20 procent van de jaaromzet.

Betalingen via de App Store

De Commissie richtte zijn DMA-onderzoek op Apples App Store-betalingssysteem. Onder de huidige voorwaarden moeten ontwikkelaars 30% van hun omzet afdragen aan Apple. Als ze gebruikers willen wijzen op hun abonnementen buiten de App Store, vraagt Apple daar alsnog geld voor. Het bedrijf introduceerde begin dit jaar namelijk de zogeheten Core Technology Fee: een bedrag dat ontwikkelaars moeten betalen voor gebruik van Apples ecosysteem. Wie daar niet voor betaalt, is dus aangewezen op het App Store-betalingssysteem en de “Apple Tax” van 30%.

Hiermee raakt Apple vooral bedrijven die abonnementen aanbieden, zoals Netflix en Spotify. Die mogen hun goedkopere abonnementen buiten de App Store niet zomaar aanprijzen. De EU legde Apple hiervoor eerder al een miljardenboete op. De rechtszaak die aanstaande is en het oordeel van de rechter, komt daar nog bovenop.

Uitgelicht artikel Apple App Store Awards Spotify: “Apple blijft EU-wetgeving schenden”

Betalen voor privacy

Bij Meta draait de mogelijke overtreding om het advertentievrije Meta-abonnement. Gebruikers moeten daarbij ofwel betalen om het platform advertentievrij te gebruiken, of hun data afstaan. Privacygroeperingen zoals Noyb hebben die tactiek al meermaals bekritiseerd, en ook de EU lijkt er een mening over te hebben.

Appledmaeueuropese commissiemeta

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken