Nieuws

Amazon Alexa blijkt verliespost van tientallen miljarden dollars

Amazon Alexa
© iStock / Kenneth Cheung
Amazon verkoopt heel wat apparaten waarlangs je met Alexa kan spreken, maar ze brengen geen geld in het laatje. In tegendeel.

Amazon biedt al geruime tijd slimme Echo-toestellen, zoals de Echo Show en de Echo Dot. Via die apparaten kan je vlot met Alexa communiceren en je smarthome-apparaten bedienen. Zo’n slimme luidspreker kost je minstens €54,99, maar bij Amazon zelf zijn ze er wat meer aan kwijt. The Wall Street Journal rapporteert dat de business-unit, die binnen Amazon focust op de Alexa-toestellen, $25 miljard verlies leed tussen 2017 en 2021.

Wel verkoop, geen winst

Inmiddels gingen er, volgens de cijfers van Amazon, al meer dan 500.000 van die slimme apparaten over de toonbank. Het gaan dan niet alleen om Echo-speakers, maar ook om e-readers van Kindle, Ring-camera’s en Fire TV’s of TV-sticks. Ook op andere apparaten, zoals speakers van JBL en Sonos, kan je tegenwoordig met Alexa spreken, maar die worden niet meegenomen in de cijfers.

Ondanks die verkoopcijfers, maakte de bedrijfstak die verantwoordelijk is voor Alexa nog geen winst. WSJ kon vaststellen dat het verlies tussen 2017 en 2021 maar liefst $25 miljard bedroeg, maar kan niets zeggen over andere jaren. Business Insider doet dat wel, en raamde in 2022 het verlies nog op $10 miljard.

Uitgelicht artikel JBL Authentics 300 JBL Authentics 300 review: klassieke look, modern geluid

Shoppen met Alexa

Die cijfers vallen echter vrij vlot te verklaren. Dat een product als Alexa niet meteen geld verdient, is op zich niet zo gek: meestal duurt het enkele jaren voor de winst begint binnen te lopen. Probleem 1 voor Alexa is dat het betrokken team daartoe geen deadlines opgelegd kreeg. Het idee was dat de Amazon-speakers eerst ingang zouden vinden in woonkamers, en dat het bedrijf er daarna geld mee kon verdienen. Met andere woorden: Amazon verkoopt de speakers zo goedkoop mogelijk, en in sommige gevallen zelfs met verlies.

De inkomsten zouden vooral moeten komen van interacties met die speaker. Zo kan je de luidspreker gebruiken om producten te bestellen via Amazon. Vooral daar hoopte het productteam op te verdienen, maar er zijn weinig mensen die effectief aankopen verrichten via hun speaker met Alexa. In plaats daarvan gebruiken ze de speaker veelal voor gratis diensten, zoals het weerbericht raadplegen of om smarthome-apparaten te bedienen. “We maken ons zorgen dat we 10.000 werknemers hebben aangenomen om een slimme timer te maken”, vertelde een oud-werknemer daarover aan WSJ. We moeten toegeven: ook bij ons dient de Echo Dot vooral als hands-free keukentimer.

Artificiële hoop

Amazon zou dat willen veranderen met AI. Het doel is om Alexa zodanig te verslimmen dat gebruikers willen betalen voor geavanceerde functies. Zo zou je bijvoorbeeld Alexa kunnen activeren en dan meteen een heleboel commando’s kunnen geven. In de visie van Amazon zal dat kunnen als je voor Alexa betaalt, en zullen gratis gebruikers elk commando moeten aankondigen door eerst luidop “Alexa” te zeggen. Zo’n abonnement zou tussen de $5 en $10 moeten gaan kosten.

Of dat lukt? Dat valt nog te bezien. Een anonieme bron zegt aan WSJ dat de plannen er wel liggen en dat er een deadline is, maar dat de technologie zelf nog niet klaar is. Dat generatieve AI voldoende is om uit die put van tientallen miljarden dollars te kruipen, is dus verre van een zekere zaak.

alexaamazonsmarthomespraakassistent

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen