Epic Games Store gelanceerd voor Android en iOS
Epic Games kondigde dit voorjaar, vlak na het ingaan van de Digital Markets Act (DMA), al aan te werken aan een eigen appwinkel. Deze moest beschikbaar worden voor zowel Android als iOS. Voor Android-toestellen is de ontwikkeling soepel verlopen, maar bij Apple stuitte de Fortnite-ontwikkelaar op de nodige weerstand. Apple keurde de alternatieve appwinkel eerst meermaals af omdat de “installatieknoppen en in-app aankopen-labels te veel leken op die van Apple,” schreef Epic toen op X. Enkele uren later werd de alternatieve appwinkel alsnog goedgekeurd.
15 verschrikkelijke stappen
Vanuit Epics alternatieve appwinkel voor Android en iOS kan je om te beginnen Fortnite, Rocket League Sideswipe en Fall Guys installeren. Dit kan rechtstreeks vanuit de Games Store, zonder dat je allerlei ingewikkelde stappen hoeft te doorlopen. Toch noemt Epic Games de huidige situatie niet ideaal. “Als je eenmaal de 15 verschrikkelijke stappen hebt doorlopen om de winkel op je apparaat te krijgen, werkt het heel goed,” zegt Epic Games-CEO Tim Sweeney daarover.
Onder die ‘verschrikkelijke stappen’ vallen volgens CEO Sweeney verwarrende instellingen en diverse waarschuwingsschermen. Deze schermen worden bij Android getoond elke keer dat je een app sideloadt. Dit betekent het installeren van apps uit andere bronnen dan de Play Store of een andere appwinkel die door de fabrikant van je telefoon wordt meegeleverd. De game-ontwikkelaar is ervan overtuigd dat Apple en Google de ervaring opzettelijk slechter maken, zodat gebruikers liever apps uit de App Store en Play Store halen.
Voelbare effecten van de Digital Markets Act
Sweeney komt ook met een positieve noot voor de Europese Commissie. “We zijn de Europese Commissie echt dankbaar dat ze niet alleen de DMA heeft goedgekeurd en winkelconcurrentie mogelijk heeft gemaakt, maar ook dat ze Apple en Google stevig aan de tand heeft gevoeld om ervoor te zorgen dat ze de concurrentie niet kunnen belemmeren,” aldus de CEO.
Dat de Epic Games Store naar iOS komt, is namelijk het resultaat van de Digital Markets Act. Deze verplicht grote bedrijven hun platforms open te stellen voor anderen. Voor Apple betekent dit dat ze alternatieve appwinkels moeten toelaten. Ontwikkelaars die hiervan gebruik willen maken, moeten nog wel een zogeheten ‘Core Technology Fee’ betalen: een kostenpost die de App Store één keer per jaar rekent voor de installatie van apps. Updates vallen daar ook onder.
Apple bracht deze mogelijkheid exclusief uit in de EU. Buiten de Europese Unie is het dus (nog) niet mogelijk om een alternatieve appwinkel te installeren. Voor Android geldt deze beperking niet.