Nieuws

Apple blokkeert herlancering Fortnite via Epic Games Store

Fortnite Epic Games Apple
© iStock / Savusia Konstantin
Onder de nieuwe EU-wetgeving wou Epic Games het populaire spel Fortnite opnieuw uitbrengen, maar Apple blokkeerde hun ontwikkelaarsaccount.

Epic Games kondigde in februari aan dat Fortnite een terugkeer zou maken naar iOS, dankzij de nieuwe regelgeving in de Europese Unie. Nu blijkt uit een blogpost van Epic Games dat Apple beslist heeft om hun ontwikkelaarsaccount te blokkeren. Het gamesbedrijf zou een eigen app store lanceren voor iOS, de Epic Games Store, waarna zij het spel via die weg kunnen uitbrengen. Helaas zal dit zonder ontwikkelaarsaccount niet lukken.

Epic Games beschuldigd Apple van oneerlijke handelspraktijken: “Dit is een ernstige schending van de DMA en laat zien dat Apple niet van plan is echte concurrentie op iOS-apparaten toe te staan.” Epic publiceerde de e-mailcommunicatie tussen de twee bedrijven. Daaruit blijkt dat Apple vermoedt dat Epic opnieuw zijn regels zal overtreden. Dit mede omdat Tim Sweeney, de oprichter van Epic, publiekelijk de implementatie van de nieuwe EU-regelgeving in iOS bekritiseert.

Volgens de nieuwe Digital Market Act (DMA) van de Europese Unie moeten apps via alternatieve platformen (onafhankelijk van Apple) kunnen geïnstalleerd worden op iOS-apparaten. De wetgeving is er gekomen om het oneerlijke monopolie van techgiganten te verminderen. Epic claimt nu dus dat die wetgeving wordt overtreden door hen niet toe te laten om ontwikkelaars te worden.

Uitgelicht artikel Apple Eerste EU-boete voor Apple: machtsmisbruik in App Store

Terugkeer van Fortnite?

Fortnite was al meer dan drie jaar niet meer te spelen op iPhones en iPads. Epic introduceerde een eigen manier om te betalen in de game die het betaalsysteem van Apple ontweek. Daarna zwierde Apple de app meteen van de App Store. Epic Games daagde Apple vervolgens voor de rechter, maar kreeg geen gelijk en tot op vandaag heeft de app nog geen comeback gemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business