Nieuws

“Nieuwe” exportbeperking voor ASML, topman uit zich kritisch over maatregelen

ASML Christophe Fouquet
© Muhammad Alimaki / shutterstock.com
Nederland stelt de exportrestricties voor ASML gelijk aan de Amerikaanse regels, maar komt niet met extra regels.

Er is een wereldwijde chipoorlog aan de gang. Landen zoals de VS, Nederland en Japan voeren allerlei restricties in die de meest recente technologieën uit Chinese handen moeten houden. De vrees luidt dat China de technologie voor militaire doeleinden zou kunnen inzetten.

Nederland legt een aantal “nieuwe” exportbeperking op aan ASML. Dat mag tussen aanhalingstekens, want eigenlijk is de betrokken apparatuur al aan restricties onderworpen. Het gaat om dus-lithografiemachines 1970i en 1980i, machines die nodig zijn om chips te produceren.

Tot nu toe voerde Nederland de restricties in op Amerikaans verzoek, maar werd de export van deze twee machines nog niet lokaal geregeld. De nieuwe maatregelen zijn daardoor eerder administratief van aard. In plaats van enkel de VS, beregelt nu ook Nederland de export van de machines naar het buitenland.

Geen bijkomende maatregelen

Nederland volgt de VS echter niet over de hele lijn. De Amerikanen zouden ook graag de onderhoudscontracten van ASML-apparatuur beëindigd zien. Onderhoud is nodig om de machines draaiende te houden. Het gaat namelijk over zeer accurate apparatuur, en het kleinste foutje kan ervoor zorgen dat chips mislukken. Voorlopig mag ASML machines in niet-EU-landen blijven onderhouden.

Uitgelicht artikel ASML gebouw Rusland blijkt nog te beschikken over ASML-chipmachines

ASML-topman Christophe Fouquet uitte zich eerder kritisch over de maatregelen. Hij stelt dat de exportrestricties geen zaak van nationale veiligheid zijn, maar steeds meer een economisch karakter krijgen. Tijdens een conferentie in New York uitte hij de wens voor “klaarheid, een beetje stabiliteit” in wat mag en wat niet mag. Nederlands premier Dick Schoof liet al weten de economische belangen van ASML mee in rekening te brengen. Dat is wellicht ook de reden dat Nederland geen bijkomende restricties oplegt aan het chipmachinebedrijf.

asmlbusinesschinachipoorlog

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen