Orange start uitrol glasvezel in Brussel en Wallonië
Orange vertrouwt momenteel nog volledig op zijn coaxnetwerk, net zoals Telenet en het Waalse VOO. Dit netwerk is de laatste jaren al deels verglaasd: er loopt een fiberkabel naar de wijkkast. Vanaf de wijkkasten vertrekken vervolgens coaxkabels naar de aangesloten woningen. Dankzij de uitrol van het Hybrid Fiber Coax-netwerk (HFC) kan Orange momenteel al netwerksnelheden tot 1 Gbps aanbieden. Toch zet de Belgische telecomprovider nu in op fiber om de snelheden verder te kunnen verhogen.
Fibernetwerk van Orange
Dat begint met een ‘proeffase’ voor 5.000 woningen in Elsene. Vanaf 2025 komt er meer vaart in de uitrol en gaat Orange ook in Wallonië en andere Brusselse deelgemeenten aan de slag met fiber. Vergeleken met Proximus en Telenet duurt het nog wel even voordat Orange zijn fiber-masterplan heeft afgerond. De provider mikt op 2040. Tot die tijd wil Orange tweederde van zijn abonnees overzetten; voor de overgebleven klanten geldt dat het volgens Orange niet rendabel is om glasvezel uit te rollen.
Kortom: deze klanten blijven aangesloten op het HFC-netwerk. De provider ‘schaamt’ zich daar echter niet voor en noemt coax een vrij moderne technologie. Dat komt door regelmatige upgrades van de Docsis-standaard; hierdoor kon Orange regelmatig de datasnelheden via coax verhogen zonder het fysieke netwerk te hoeven aanpassen. Hoeveel ruimte er nog is voor verbeteringen in het coaxnetwerk is moeilijk te zeggen, maar toekomstige Docsis-versies beloven wel multigig-datasnelheden.
De provider wijst liever naar Proximus, dat op sommige plekken nog vertrouwt op het sterk verouderde DSL-netwerk. Deze telefoonkabels hebben hun beste tijd wel gehad en bieden snelheden tot 200 Mbps via VDSL. Toch is die verwijzing niet geheel terecht: Proximus werkt hard aan het aansluiten van huishoudens op fiber. Rond 2032 wil Proximus 95% van de Belgische gebouwen van glasvezel hebben voorzien. Tegen 2028 moet dat al 70% zijn.
Niet in Vlaanderen
Bovendien blijft Orange weg uit Vlaanderen. Dat gebied laat het over aan Wyre, een samenwerkingsverband tussen Telenet en netwerkbeheerder Fluvius. De provider zal in Vlaanderen wel fiber aanbieden, maar dan via het Wyre-netwerk.