Nieuws

Slaapapneu-detectie rolt uit naar Apple Watch Series 9

Apple Watch Series 9
© Apple
De uitrol van watchOS 11 gaat gepaard met de introductie van slaapapneu-detectie op de Apple Watch Series 9 en Watch Ultra 2.

Tijdens het ‘It’s Glowtime’-evenement kondigde Apple aan dat de mogelijkheid om slaapapneu te detecteren niet beperkt zou blijven tot de Watch Series 10. Ook de Watch Series 9 en Watch Ultra 2 zouden deze functie krijgen. Dit is nu al mogelijk vanaf watchOS 11, dat inmiddels voor beide smartwatches beschikbaar is.

Apple heeft een lijst gepubliceerd met alle 150 landen waarin de functie beschikbaar is. België en Nederland vallen hieronder, evenals andere landen in de EU, de Verenigde Staten en Japan. In de VS heeft het algoritme voor slaapapneu-detectie volgens Apple het “meest uitgebreide onderzoek voor de goedkeuring van een slaapapneu-apparaat ooit” ondergaan.

Hoe werkt slaapapneu-detectie?

Het algoritme vangt data op van de bewegingssensor in de Watch Series 9, Series 10 en Ultra 2 om kleine ‘polsbewegingen’ op te sporen. Zulke bewegingen wijzen volgens Apple op mogelijke onderbrekingen in het ademhalingspatroon. Gebruikers kunnen deze gebeurtenissen volgen via de Health-app op iOS of op de smartwatches zelf. De watchOS-software houdt deze data nauwkeurig bij en analyseert ze elke 30 dagen op signalen van slaapapneu.

Bij mogelijke gevallen van slaapapneu worden gebruikers via meldingen geïnformeerd. Ze krijgen te horen wanneer dit plaatsvond en worden gewezen op het belang van tijdige behandeling. Apple levert ook een pdf-bestand aan waarin de gebeurtenissen worden samengevat. Dit kan dienen als referentiemateriaal bij een eventueel doktersbezoek.

Het is belangrijk te benadrukken dat de smartwatches niet altijd in staat zullen zijn om slaapapneu correct te detecteren. De sterkte van de polsbewegingen die Apple gebruikt om de aandoening op te sporen, verschilt per patiënt. Vermoed je last te hebben van slaapapneu, maar geeft de Apple Watch dit niet aan? Raadpleeg dan alsnog een arts en vraag om een onderzoek. Houd er ook rekening mee dat er mogelijk niets aan de hand is, zelfs als de Apple Watch aangeeft dat je mogelijk slaapapneu hebt.

Uitgelicht artikel WatchOS 11 Apple lanceert watchOS 11 met gloednieuwe Vitals-app

Nieuw in watchOS 11

WatchOS 11 biedt meer dan alleen detectie van slaapapneu. De nieuwe Vitals-app geeft bijvoorbeeld inzicht in belangrijke gezondheidsgegevens, zoals afwijkingen van je hartslag of andere vitale gezondheidsinformatie.

De nieuwe Trainingsbelasting-module bepaalt hoe zwaar je je lichaam moet belasten om je conditie te verbeteren. Na een activiteit geeft je simpelweg aan hoe zwaar deze aanvoelde; deze data gebruikt de app vervolgens om adviezen te geven voor je volgende activiteit. De ingevoerde gegevens worden ook weergegeven in statistieken over je trainingsbelasting, zodat je te zien krijgt of de intensiteit van trainingen de afgelopen weken is af- of toegenomen.

Er zijn ook visuele aanpassingen, zoals een handige ‘Slimme foto’s’-wijzerplaat en een verbeterde ‘Slimme Stapel’ voor widgets in watchOS. Wilt je meer weten over watchOS 11? Lees dan zeker ons aankondigingsartikel van de WWDC-presentatie.

Appleapple watchsmartwatchwatchos 11wearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken