Apple lanceert watchOS 11 met gloednieuwe Vitals-app

WatchOS 11
© Apple
Na enkele grotere wijzigingen met watchOS 10, heeft Apple maandag enkele kleine upgrades voor watchOS 11 aangekondigd, waaronder de nieuwe Vitals-app.

Met watchOS 11 belooft Apple “baanbrekende inzichten” te geven in je gezondheid en conditie. Deze inzichten worden gepresenteerd in de nieuwe Vitals-app in watchOS. De Vitals-app geeft je elke dag inzicht in je belangrijke gezondheidsgegevens, samen met context bij die gegevens, zodat je “elke dag betere keuzes kunt maken”, aldus Apple in het persbericht.

Vitals helpt ook om eventuele afwijkingen in je gezondheidsgegevens op te sporen. De app houdt daarbij je hartslag, ademhalingsfrequentie, polstemperatuur, slaapduur en zuurstofsaturatie in de gaten. Ontwijkt een waarde je normale bereik, dan waarschuwt watchOS je hiervoor via een notificatie. Voordat zo’n melding wordt verstuurd, wordt er ook gezocht naar een mogelijke oorzaak van de afwijking, zoals de hoogte waarop je je bevindt, recente (sport)activiteiten of zelfs ziekten.

Vitals-app – © Apple

Trainingsbelasting

watchOS 11 geeft je ook inzicht in de zwakte van je training en de invloed van de intensiteit en duur op je lichaam. Ben je de afgelopen week intensiever gaan sporten, dan zie je dat ook terug in de Trainingsbelasting-module in watchOS. Dit moet sporters helpen om geïnformeerde trainingsbeslissingen te maken. Zo kun je een training afschalen als de impact op je lichaam te groot is.

Daarnaast kunnen de gegevens helpen bij het bepalen van het juiste trainingsschema. Neem je het gevoel dat de intensiteit van je trainingen afneemt, dan mag er best een tandje bij. Je moet overigens zelf aangeven hoe intensief een activiteit aanvoelt. Na elke training geef je aan hoeveel moeite die kostte. Alleen bij populaire cardiotrainingen kan Apple met een algoritme een inschatting maken van de trainingsbelasting. Die gegevens baseert watchOS onder andere op je leeftijd, lengte en gewicht, evenals je gezondheidsgegevens (hartslag) en andere trainingsdata.

© Apple

Apple verwerkt de trainingsbelasting zowel in de Vitals- als in de Activity-app op de Apple Watch. De intensiteitsgegevens kun je op je iPhone bekijken in de Conditie-app.

Rustdag voor je ringen

Apple introduceert in watchOS 11 ook een pauzefunctie voor de activiteitsringen. Momenteel kun je geen rustdag of -week nemen zonder dat dit ten koste gaat van je medailledoelen. In de nieuwe watchOS-versie wordt dit opgelost en kun je dus gerust een pauze inlassen. Hoe lang die pauze duurt, bepaal je zelf: je kunt de doelen zelfs voor meer dan één maand pauzeren.

Daarnaast is het straks mogelijk om per dag van de week activiteitendoelen in te stellen. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat je in het weekend meer stappen moet zetten dan doordeweeks, wanneer je voor je werk veel stilzit.

Slimme Foto’s-wijzerplaat

Tot slot voert Apple enkele wijzigingen door aan de Foto’s-wijzerplaat en de Slimme Stapel. De Foto-wijzerplaat gebruikt nu machine learning om je te helpen bij het kiezen van de juiste foto. De wijzerplaat kan nu ook automatisch de juiste compositie bepalen en zelfs diepte toevoegen aan de foto. Vervolgens kun je de wijzerplaat nog verder personaliseren, met bijvoorbeeld een dikker lettertype en een andere tijdsnotatie.

© Apple

De Slimme Stapel in watchOS wordt ook vernieuwd. Naast de komst van nieuwe widgets (Afstand, Foto’s en Shazam), kan de Slimme Stapel nu widgets suggesties geven op basis van het tijdstip waarop je de stapel opent, de datum, je locatie en je dagelijkse routine. Is er bijvoorbeeld extreem weer met onweersbuien op komst? Dan verschijnt de daarvoor bestemde widget op je stapel. Ten slotte worden live activiteiten nu ook weergegeven in de Slimme Stapel.

Ondersteunde Apple Watch-modellen

Om watchOS 11 te kunnen gebruiken, moet je helaas een Apple Watch Series 5 of nieuwer hebben. De update is niet beschikbaar voor oudere modellen. Dit is het volledige overzicht van de Apple Watches die watchOS 11 krijgen:

  • Watch Series 6
  • Watch Series 7
  • Watch SE 2022
  • Watch Series 8
  • Watch Ultra
  • Watch Series 9
  • Watch Ultra 2

Tijdens de WWDC heeft Apple maandag ook iOS 18 en Apple Intelligence aangekondigd. Wil je weten of jouw iPad, iPhone of Mac ook AI krijgt? Je leest het hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business