Deze iPhones en iPads ondersteunen Apple Intelligence

Apple
© iStock / PhillDanze
Apple heeft maandagavond tijdens de WWDC Apple Intelligence aangekondigd. Echter, niet alle iPads en iPhones krijgen toegang tot de slimme functies. Dit zijn de ondersteunde iPads, iPhones en Macs.

Voorafgaand aan de WWDC was al bekend dat Apple diverse AI-functies zou aankondigen. Wat je allemaal kunt verwachten van Apple Intelligence, zette TechPulse maandagavond uiteen in een overzicht. Helaas brengt Apple de slimme functies niet naar al zijn iPhones, iPads en Macs. De fabrikant hecht veel waarde aan privacy en wil AI daarom, waar mogelijk, op het apparaat zelf laten draaien. Met andere woorden: Apple wil gebruikersdata lokaal verwerken, in plaats van deze te versturen naar een off-site serverpark. Dit brengt helaas de nodige beperkingen met zich mee: voor de AI moet je iPad, iPhone of Mac beschikken over een NPU.

Neural Processing Unit

NPU’s kun je gerust vergelijken met een CPU of GPU, maar dan gericht op AI-taken. Een NPU kan AI efficiënter en sneller verwerken. De laatste jaren doken zulke NPU’s al op in de Apple Silicon M-chipsets, en ook de mobiele A-serie-chipsets bevatten inmiddels zulke ‘AI’-rekenkernen. Vooralsnog is het aanbod van apparaten met die chip vrij beperkt. Dit betekent dat Apple Intelligence in eerste instantie niet op alle apparaten beschikbaar komt.

© Apple

Ondersteunde apparaten Apple Intelligence

Op de supportpagina van AI meldt Apple dat de functies in eerste instantie alleen in Amerikaans Engels beschikbaar zijn. Daarnaast noemt het de iPads, iPhones en Macs die Apple Intelligence ondersteunen. Dit is het volledige overzicht:

  • iPads: iPad Pro (M1 en later), iPad Air (M1 en later)
  • iPhones: iPhone 15 Pro (A17 Pro), iPhone 15 Pro Max (A17 Pro)
  • MacBooks: MacBook Pro (M1 en later), MacBook Air (M1 en later)
  • Mac: iMac (M1 en later), Mac Studio (M1 Max en later), Mac Pro (M2 Ultra)

De iPhone 15 en 15 Plus ontbreken in dit lijstje, evenals de iPhone 14-serie. Apple geeft in eerste instantie enkel iPhones met de A17 Pro-chipsets toegang tot Apple Intelligence. Of de AI ooit naar andere iPhones komt, is niet helemaal duidelijk. Apple lijkt vastberaden om lokaal te werk te gaan om de privacyzorgen weg te nemen. Dat lijkt echter (nog) niet mogelijk met oudere toestellen.

Meer van het WWDC

Apple heeft maandagavond naast Apple Intelligence ook iOS 18 aangekondigd. De softwaregigant heeft daarnaast zijn wachtwoordmanager nieuw leven ingeblazen. Voortaan kun je al je wachtwoorden vanuit een losstaande app bekijken. Er wordt zelfs gewerkt aan een Windows-app voor Passwords.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business