OnePlus wederom verbannen in Duitsland
OnePlus raakte in 2022 al verwikkeld in een patentgeschil met telecomgigant Nokia. Hierdoor mocht de smartphonefabrikant, evenals zusterbedrijf OPPO, bijna twee jaar lang geen telefoons verkopen in Duitsland. Dit voorjaar kwam er een einde aan dat geschil en sloten Nokia, OnePlus en OPPO een licentieovereenkomst voor Nokia’s telecompatenten. Kort daarna waren beide smartphonemerken weer verkrijgbaar in Duitsland. OPPO kondigde bovendien een ‘hernieuwde’ focus aan voor de Europese markt, met onder andere de terugkeer van vlaggenschipmodellen. Dit lijkt echter van korte duur te zijn geweest, zo schrijft de Duitse techblog Allround-PC.
Geschil essentiële 5G-patenten
OnePlus bevindt zich nu in een ‘nieuw patentconflict’ met InterDigital, opnieuw over patenten voor telecommunicatie, specifiek 5G-netwerken, meldt de Duitse site. Dit geschil zorgt ervoor dat OnePlus geen smartphones meer mag verkopen in Duitsland. Het merk heeft inmiddels zijn 5G-toestellen uit de officiële webwinkel verwijderd. Het dispuut heeft geen invloed op andere producten van de Chinese smartphonegigant. Voorlopig blijven de tablets, zoals de Pad 2, en de Buds Pro 3 en Watch 2 beschikbaar via de Duitse OnePlus-webshop.
In een officiële verklaring laat OnePlus weten dat het “de onderhandelingen met InterDigital voortzet” en dat het de kwestie op een “minnelijke wijze” wil oplossen. Waarom de bedrijven betrokken zijn geraakt in dit patentconflict, wordt niet duidelijk uit de verklaring. In het dispuut met Nokia werden ‘onredelijk hoge’ royalty’s als reden aangevoerd. OPPO vond dat Nokia te veel vroeg voor zijn ‘essentiële’ patenten, waardoor de onderhandelingen mislukten.
Dit voorjaar werd het conflict opgelost, waarna de rechters de verkoopban van OnePlus- en OPPO-smartphones ophieven. Nu ligt het merk opnieuw onder vuur, maar het is niet duidelijk of dit alleen voor OnePlus geldt, of dat ook OPPO wordt getroffen door dit geschil. Beide fabrikanten gebruiken doorgaans dezelfde componenten. Bovendien vallen ze onder hetzelfde Chinese moederbedrijf, de BBK-groep, en nemen ze gezamenlijk licenties af om de kosten te drukken.
Toewijding aan Europa
De verkoopban in Duitsland heeft volgens OnePlus “geen invloed op de toewijding aan Europa”. In België en Nederland kan je voorlopig nog gewoon alle smartphones van het merk kopen. Dat was overigens ook het geval tijdens het patentgeschil met Nokia, dat uitsluitend de Duitse markt trof.
Of de introductie van de OnePlus 13 wordt beïnvloed door het Duitse verkoopverbod is nog niet duidelijk. Naar verwachting lanceert OnePlus het toestel eind oktober in China, gevolgd door een internationale release, waaronder in Europa.