OPPO vertrekt definitief uit Duitsland: Europees vaarwel nabij?

OPPO
© Unsplash/OPPO
De Duitse OPPO-website toont inmiddels geen referenties meer naar zijn producten. Vorige week raakte nog bekend dat het merk uit Frankrijk zou vertrekken.

OPPO’s Europese tak staat al langer op losse schroeven. Verleden jaar besloot een Duitse rechter dat OPPO en OnePlus geen smartphones in Duitsland mogen verkopen. Het merk had volgens de rechter verzaakt de juiste Nokia-patenten te krijgen. OPPO stelde dat Nokia ‘onredelijke bedragen’ vroeg; de rechtbank ging echter niet mee in de bepleiting. Wat volgde was een stille ondergang: toestellen van beide merken verdwenen uit winkelketens. Voorlopig zouden ze enkel nog verkrijgbaar zijn via eigen webshops.

Vertrek uit Duitsland

Daar is nu weinig van over, meldde Android Police dit weekend. Alle informatie over toestellen die het merk ooit verkocht is van de website verdwenen. Wat overblijft is een UEFA-banner en uitleg over aftersales-ondersteuning die het merk biedt aan klanten. “Ja, je kunt OPPO-producten zonder beperkingen blijven gebruiken, toegang krijgen tot ondersteuning en natuurlijk ontvang je ook alle toekomstige updates”, licht het bedrijf toe.

Daarnaast meldt OPPO dat ‘sommige producten’ niet verkrijgbaar zijn, waaronder de Reno8-serie en Find N2 Flip. Verrassend is het niet direct gezien OPPO geen toestellen in Duitsland mocht verkopen. Wel zwengelt de stap speculaties aan over een definitief vertrek van het merk uit Duitsland en later mogelijk Europa als geheel. Eind maart reageerde OPPO nog afwijzend op geruchten dat een vertrek op stapel lag. Ook was het merk hoopgevend over het sluiten van een patentdeal met Nokia.

In lijn der verwachting

Het opschonen van de Duitse website én recente gebeurtenissen in Frankrijk suggereren echter dat het merk wel degelijk zijn vertrek plant. Zo’n vertrek zou ook in lijn liggen met het besluit de Find X6 en X6 Pro niet in Europa te lanceren. Iets dat OPPO wel steeds deed met eerdere Find X-series. Wat daarvoor de reden is, blijft voorlopig echter koffiedik kijken.

Of hetzelfde lot dat Duitsland en Frankrijk lijkt te begaan ook direct geldt voor andere Europese markten, is niet gekend. In België en Nederland zien we alvast niet direct tekenen van een aanstaand vertrek. De vraag is wel hoelang het merk het nog kan uitzingen met zijn huidige assortiment; het merk heeft de afgelopen maanden nog mondjesmaat nieuwe producten uitgebracht. Bovendien verscheen OPPO’s Find N2 Flip niet bij ons in de winkelschappen.

Uitgelicht artikel OnePlus Pad pre-order Dit moet je neertikken voor een OnePlus Pad

OnePlus lijkt intussen nog wel actiever. Eerder dit jaar bracht het merk onder meer de OnePlus 11, Nord CE3 Lite en Pad, zijn eerste Android-tablet, op de markt. Als OPPO vaarwel zegt, hoeft dat dus zeker niet te betekenen dat ook OnePlus hier vertrekt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business