Nieuws

Google maakt zeven jaar Android-updates mogelijk voor meer smartphones

Vind Mijn Apparaat
© Google
Google komt met aangepaste eisen voor de firmware van chipsets zodat Android-toestellen langer up-to-date gehouden kunnen worden. De termijn wordt opgetrokken naar 7 Android-updates.

Steeds meer vlaggenschiptelefoons ontvangen vijf tot zeven jaar aan OS-updates. Google verlengde de updatetermijn als eerste naar zeven jaar met de Pixel 8-serie. Later volgde Samsung met de Galaxy S24. Zelfs de betaalbare Samsung Galaxy A16 krijgt inmiddels al zes jaar lang de laatste Android-versies en beveiligingspatches. Om te zorgen dat meer fabrikanten de updatetermijn van hun telefoons verlengen, lanceert Google de Longevity Google Requirements Freeze (LGRF), de opvolger van het bestaande GRF-eisenpakket.

Google Requirements Freeze

Het GRF-programma werd in 2020 door Google opgezet om het eenvoudiger te maken om smartphones up-to-date te houden. GRF helpt chipmakers zoals Qualcomm en MediaTek bij het uitrollen van meerdere OS-updates voor één specifieke chipset. Meer specifiek hoeven de chipmakers voor de eerste drie Android-updates geen nieuwe firmware uit te brengen: GRF bevriest als het ware de software voor een periode van ten minste drie jaar.

Longevity Google Requirements Freeze verlengt deze termijn van drie naar zeven jaar. Dit betekent dat de firmware die een chipmaker uitbrengt, geschikt moet zijn voor zeven OS-upgrades. Een smartphone die met Android 15 verschijnt, kan zo potentieel worden bijgewerkt naar Android 22, zonder dat de chipmaker daar veel extra werk aan heeft.

Net als onder GRF wordt de firmware de eerste drie jaar bevroren. Daarna moeten fabrikanten nog wel de gebruikte Linux-kernel bijwerken, omdat Linux-kernels na verloop van tijd geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Zonder die updates zouden telefoons kwetsbaar worden voor hackaanvallen. Na het bijwerken van de Linux-kernel kan de firmware nog enkele jaren worden gebruikt, tot een maximum van zeven jaar. Tussentijds zijn mogelijk ook Linux-kernelupdates nodig om de update door het certificatieproces van Google te laten komen.

Beperkingen van LGRF

Google heeft in LGRF enkele beperkingen ingebouwd om te voorkomen dat fabrikanten zeer oude chipsets in hun telefoons gebruiken. Zo kunnen smartphonefabrikanten geen telefoon lanceren met een Android-versie die vier jaar nieuwer is dan de firmware van de chipset. Hoewel oudere chipsets vaak goedkoper zijn, beperkt dit gebruikers tot drie Android-upgrades.

Niet alle chipsets zijn geschikt voor LGRF. De Snapdragon 8 Elite, die Qualcomm deze week presenteerde, is de eerste chipset die LGRF ondersteunt. Of de MediaTek Dimensity 9400 ook deel uitmaakt van dit programma, is niet bekend.

Geen perfecte oplossing

LGRF is geen perfecte oplossing om de updatetermijn te verlengen. Als er bijvoorbeeld een nieuwe functie verschijnt die aangepaste firmware vereist, moet de chipmaker alsnog actie ondernemen. Als dat niet gebeurt, komt de functie simpelweg niet beschikbaar op de betreffende smartphone.

Androidgooglemobiel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken