Google Pixel Watch-serie stapt ook over op custom Tensor-chips
Google ontwikkelt al enkele jaren Tensor-chipsets voor zijn Pixel-reeks. Dit begon in 2021 met de Tensor G1, die in de Pixel 6, 6 Pro en 6a werd gebruikt. Ook voor de Pixel 9-serie maakt Google gebruik van zijn eigen Tensor-chip, maar de Pixel Watch-serie vormt vooralsnog een uitzondering op die regel. In de eerste Pixel Watch zat een verouderde Exynos-chip, maar sinds de Watch 2 gebruikt de zoekgigant Qualcomms W5+ voor wearables. Vanaf de Pixel Watch 5 is Google echter van plan om een eigen, aangepaste Tensor-chipset te gebruiken.
Hiervoor neemt Google het heft in eigen handen: de zoekreus gaat de chip volledig zelf ontwikkelen, van begin tot eind. Dit betekent ook dat Google afscheid neemt van Samsung als ontwikkelpartner voor de Tensor G. In plaats daarvan worden toekomstige Tensor-chipsets volledig door Google zelf ontworpen en vervolgens door TSMC geproduceerd. Het zal echter nog wel twee jaar duren voordat dit werkelijkheid wordt: de Pixel-smartwatch die volgend jaar verschijnt, zal vermoedelijk nog gebruikmaken van een Qualcomm-chip.
Eerste eigen smartwatch-chip
Het jaar daarop zou de Pixel Watch-serie overstappen op een chipset met de codenaam “NPT”, wat staat voor Newport Beach. Volgens details die zijn uitgelekt via Googles gChips-afdeling, beschikt de chip over één ARM Cortex-A78-kern en twee Cortex-A55-kernen. Opvallend is dat Google in de gelekte documentatie ook spreekt over de RISC-V-architectuur, hoewel dit onlogisch lijkt, aangezien Google de ondersteuning voor RISC-V uit de Android-kernel heeft verwijderd.
Het is ook onduidelijk of de genoemde details nog steeds kloppen. Het gelekte document waarin NPT wordt genoemd, stamt uit 2023. Bovendien valt op dat Google heeft gekozen voor oudere ARM-chipontwerpen. Neem bijvoorbeeld de Cortex-A55-kernen: die werden al in 2017 geïntroduceerd. Tegelijkertijd is Google zeker niet de eerste of enige die kiest voor oudere ontwerpen. De Snapdragon W5 Gen 1 van Qualcomm bevat bijvoorbeeld A53-kernen die teruggaan tot 2012.
In dat opzicht zijn de A55- en A78-kernen al een stuk nieuwer en daardoor wat efficiënter. De grootste efficiëntiewinst zou echter voortkomen uit de keuze voor TSMC’s 3nm-procedé, waarop Google zijn volgende Tensor-chips laat produceren. Dit procedé staat niet alleen bekend om zijn energiezuinigheid, maar ook om de verbeterde prestaties ten opzichte van 4 nm.
Upgrades voor de Pixel 10-serie
Googles eerste aangepaste Tensor-chipset moet volgend jaar verschijnen in de Pixel 10. Naar verluidt gaat het om de Tensor G5 met de codenaam LGA, oftewel Laguna Beach. Voor deze chip wil de zoekgigant gebruikmaken van TSMC’s 3nm N3E-productieproces, dat Apple momenteel inzet voor de iPhone 16-serie. Volgens de uitgelekte gChips-documenten ligt de focus voor de eerste zelfontwikkelde Tensor op efficiëntie. Vanaf de Pixel 11 (Tensor G6) verschuift de focus echter naar prestaties, aldus de geruchten.