Qualcomm: ‘nieuwe wearables-chips bieden 50 procent langere batterijduur’

Smartwatch Qualcomm
Qualcomm lanceert ditmaal officieel de W5 Gen 1 en W5+ Gen 1-chipsets voor smartwatches. De chipsets zijn tot 50 procent zuiniger dan de in 2019 aangekondigde Wear 4100-chips.

Nadat Qualcomm eerder een teaser plaatste voor de nieuwe wearables-chips, heeft het bedrijf ze nu definitief onthuld. De nieuwe Snapdragon Wear-lijn bestaat uit de W5 Gen 1 en W5+ Gen 1. Beide chips zijn gefabriceerd op het zuinige en efficiënte 4 nm-procedé. Dit levert een flinke boost op voor de batterijduur van smartwatches, meldt Qualcomm. Ten opzichte van de Wear 4100-reeks, moet de batterij tot 50 procent langer meegaan. Qualcomm lanceerde die chips in 2019 op het oudere 12 nm-procedé.

Snapdragon Wear W5(+) Gen 1

Qualcomm zegt dat het naast de efficiëntieslag ook flinke prestatiewinsten heeft geboekt. De Wear 5 Gen 1 en Wear 5+ Gen 1 zijn tot tweemaal sneller dan de voorganger. Hiervoor heeft de chipfabrikant geen grootschalige wijzigingen in de chip aangebracht. Net als de Wear 4100 bevat de Wear W5-serie vier Cortex-A53 rekenkernen. Vermoedelijk zijn de prestatiewinsten daarmee direct toe te schrijven aan het efficiëntere 4 nm-procedé. Smartwatches met de W5+ Gen 1 zullen vermoedelijk het zuinigst zijn door de integratie van de Cortex-M55-kern die lichte taken van de A53-kernen kan overnemen.

Andere gebieden van de chipset zijn grondiger onder handen genomen. Zo ondersteunen de W5 en W5+ nu bluetooth 5.3 en vormen continue metingen van gezondheidssensoren geen probleem meer voor de W5 Gen 1-chipsets. Verder integreert de chipfabrikant ditmaal de power management-controller. Eerder was die nog aanwezig als losse chip, wat dus extra ruimte op het moederbord in beslag nam.

Ondanks dat Qualcomm de controller in de processor integreerde, nam het algehele formaat van de processor af. Het oppervlak van de W5 Gen 1-reeks bedraagt 90 mm2, terwijl dit bij de Wear 4100 nog 100 mm2 besloeg. Bij de Snapdragon Wear 4100-reeks moet daar nog 28 mm2 bij opgeteld worden voor de controller. Het kleinere formaat van de processor kan leiden tot compactere smartwatches. Het is evenwel goed mogelijk dat fabrikanten de vrijgekomen ruimte inzetten om nieuwe hardware in te bouwen, of om de batterijcapaciteit te doen toenemen.

Qualcomm: 25 wearables in ontwikkeling

Qualcomm meldt bij de aankondiging dat er zeker 25 smartwatches met de chips in aantocht zijn. Ook noemt het dat OPPO in augustus de Watch 3 Series lanceert met de Wear W5 Gen 1-chipset. Welke andere fabrikanten een smartwatch met de chipset op de proppen hebben, is onbekend – vermoedelijk zullen Fossil en Mobvoi hier in elk geval een aandeel in leveren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business