Qualcomm hint op introductie nieuwe chip voor Wear OS-smartwatches

Smartwatch Qualcomm
Twee jaar lang bleef het stil bij de Snapdragon Wear-divisie van Qualcomm, maar de Wear 5100 of Wear Gen 1-chipset voor smartwatches lijkt nu echt onderweg.

Jarenlang was Qualcomm de enige leverancier van chips voor Wear OS-smartwatches. Samsung liet met zijn Galaxy Watch 4-serie, die op Wear OS gebaseerd is, zien dat het niet per se een vereiste is. Toch zijn verreweg de meeste fabrikanten aangewezen op Qualcomm, simpelweg omdat ze niet de budgetten of capaciteit hebben om chips te ontwikkelen en fabriceren. Qualcomm bracht in 2020 – inmiddels dus twee jaar geleden – voor het laatst een reeks nieuwe Snapdragon Wear-chips uit. Dat lijkt te gaan veranderen, blijkt uit een teaser-tweet van de Amerikaanse chipfabrikant.

Qualcomm Snapdragon Wear 5100

Qualcomm’s tweet bevat een video van 10 seconden, die eindigt op de cryptische tekst “Wear what matters”. Eerder in de video zien we de aanwezigheid van een Wear-chipset in een smartwatch. Net als de tekst op het einde, vertelt het begin van de video erg weinig over wat aanstaande is. Dat er op korte termijn een nieuwe chipset gaat verschijnen staat hiermee wel vast. Welk moment Qualcomm zal aangrijpen om de chipset te introduceren, blijft onbekend. Vermoedelijk zal dit nog deze zomer – mogelijk zelfs voor eind juli – zijn.

Details over de aanstaande Wear OS-processor van Qualcomm zijn vooralsnog niet bekend. Eerder is wel gelekt dat de Snapdragon Wear 5100, zoals de chipset moet gaan heten, gebruikmaakt van het 4 nm-proces. De huidige Wear-chips van Qualcomm worden nog op 12 nm gemaakt, waardoor alvast genoten zal kunnen worden van een langere batterijduur op toekomstige horloges. Processorkernen van de nieuwe Wear OS-chipset zouden gelijk zijn aan die van de Wear 4100 en 4100+ uit 2020. Voor de Wear 4100-serie gebruikt Qualcomm de inmiddels sterk verouderde Cortex-A53-kernen. Hoop op snellere Wear OS-horloges lijkt daarmee te zijn verdreven.

Moderne Exynos W920

Qualcomm heeft hiermee het nakijken op Samsung, dat vorig jaar de Exynos W920-chip lanceerde voor zijn Galaxy Watch 4-reeks. Hoewel die processor gebruikmaakt van twee kernen, zijn het wel twee rappere (ruim 20 procent in vergelijking met de A53’s) en zuinigere Cortex A55-kernen. Voor het besparen van energie gebruikt Samsung verder standaard Cortex M55-kernen die op Wear OS worden ingezet voor taken als het aansturen van het always-on scherm. Hierdoor kan de W920 in stand-by worden geplaatst als hij echt niet nodig is.

Of Qualcomm de concurrentie met Samsung kan aangaan, zullen we vermoedelijk pas eind 2022 kunnen controleren. Welke fabrikanten de Snapdragon Wear-chipset gaan inzetten is onbekend. Fossil Group en Mobvoi, bekend van de TicWatch-serie, zijn momenteel de hoofdafnemers voor Qualcomm’s wearable-chipsets.

NIEUW! Reageer nu onderaan op artikels van TechPulse met je Disqus-account of maak er eentje aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business