Nieuws

Google Pixel 10-processor gaat Apple achterna

TSMC
© iStock
De chips voor de Google Pixel 10 zullen net als die van de nieuwe iPhones geproduceerd worden door TSMC. De zoekreus keert terug van Samsung, waar er problemen zijn bij het 3nm-proces voor chipproductie.

Android Authority meldt het nieuws, op gezag van Business Korea. De reden voor de overstap van Google is dus het productieproces voor 3nm-chips, dat bij Samsung spaak blijkt te lopen. De opbrengst zou te laag liggen en de energieconsumptie te hoog. Bovendien zouden de Tensor-chips van Google, die tot nu toe door Samsung gemaakt werden, snel oververhitten. Door die problemen is niet alleen Google, maar ook Qualcomm voor de productie van zijn 3nm-chips overgeschakeld naar TSMC.

Dat kan zomaar goed nieuws zijn voor wie uitkijkt naar de Pixel 10-telefoon die volgend jaar op de markt komt. Als TSMC de Tensor 5-chip zal produceren, dan zal die wellicht minder warm worden en ook energiezuiniger zijn. De Google Pixel 9 krijgt wel nog een Tensor G4-chip aan boord die gewoon door Samsung gemaakt zal worden. De Zuid-Koreanen produceerden als eersten 3nm-chips, in 2022. Sindsdien hebben ze wel een achterstand opgebouwd tegenover TSCM, dat momenteel 60 procent van de markt in handen heeft.

Pixel 10 krijgt 3nm-chip van TSMC 

De problemen bij het 3nm-productieproces hebben uiteraard ook gevolgen voor Samsungs eigen smartphones. Het zou namelijk de reden zijn dat Samsung op de internationale markt enkel Exynos-chips gebruikt in zijn telefoons. Volgens een rapport dat gisteren opdook, zou Samsung voor de Galaxy S25 de Exynos 2500-chips zelfs laten vallen. Zelfs Samsung verkiest een Qualcomm-chip boven zijn eigen halfgeleiders.

Het is opvallend dat zelfs een elektronicareus als Samsung een chipproductieproces maar niet helemaal onder de knie krijgt. Er komen dan ook duizelingwekkend veel optische en chemische processen aan te pas. Het valt bijna niet uit te sluiten dat een klein percentage kernonderdelen van de chip defect is. TSMC onderscheidt zich van andere fabrikanten door het lage aantal defecte ‘dies’ per wafer.

Uitgelicht artikel TSMC Apple krijgt in 2025 eerste 2nm-chips van TSMC
chipsGoogle Pixel 10halfgeleiderstsmc

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals