Nieuws

Intel-CEO Pat Gelsinger gaat spontaan op pensioen

Pat Gelsinger CEO Intel
© Intel
Pat Gelsinger treedt onverwacht af als Intel-CEO en gaat per direct op pensioen. De banden met Intel worden volledig verbroken.

Gisteren maakte chipfabrikant Intel bekend dat het bedrijf afscheid nam van CEO Pat Gelsinger. Dat staat in de verleden tijd, want hoewel Gelsigners vertrek zondag al plaatsvond, maakte Intel het nieuws maandag pas bekend. Daarmee komt er een einde aan een periode van vier jaar, waarin Gelsinger vooral trachtte om Intel weer op de rails te krijgen.

Officieel gaat Gelsinger meteen op pensioen, maar er lijkt meer aan de hand te zijn. Gelsinger treedt namelijk erg plots af. Bovendien stopt de man niet enkel als CEO: hij heeft geen zitje in de raad van bestuur meer of blijft geen adviseur voor Intel. Bovendien lijkt het plan om de CEO te vervangen snel bijeen gesprokkeld. CFO David Zinsner en Michelle Johnson Holthaus van de Products-divisie worden aan gesteld als co-CEO’s ad interim. Voorzitter van de raad van bestuur wordt huidig lid Frank Yeary. Ook die aanstelling is voorlopig, tot een nieuwe CEO voor het chipbedrijf gevonden wordt.

CEO sinds 2021

Pat Gelsinger was sinds 2021 CEO van de chipmaker, nadat hij eerst optrad als COO bij Dell EMC en CEO van VMware. Voordat de C in zijn functietitel zat, werkte Gelsinger ook al dertig jaar bij Intel. Daar klom hij op en werd hij uiteindelijk de eerst CTO – Chief Technical Officer – van het chipbedrijf. Toen hij in 2021 aangesteld werd als CEO, was het algemene gevoel dat marktleider Intel wat achter begon te lopen. Het werd Gelsingers taak om daar iets aan te doen: 10nm- en 7nm-chips moesten kunnen concurreren met de Ryzen-chips van AMD én de M-chips van Apple. De ontwikkeling en de uitrol verliepen echter redelijk traag.

Pat Gelsinger zal waarschijnlijk vooral herinnerd worden als oprichter van Intel Foundry: de tak van Intel die de chips fabriceert. Voorheen zaten zowel het ontwerp als de fabricage onder dezelfde tak, maar Gelsigner splitste dat op. De bedoeling was om ook voor andere, ‘fabless’ chipbedrijven zonder productiemogelijkheden apparatuur te maken. Onder Gelsinger werd massaal geïnvesteerd in de chipproductietak. Inmiddels stak Intel Samsung al voorbij en werd het de tweede grootste chipmaker ter wereld. Enkel TSMC, dat chips maakt voor onder andere Qualcomm en Apple, doet het beter.

Problemen met Intel-chips

Toch lijkt haast niemand echt te geloven in de chipbusiness die Intel Foundry is. Het bedrijf ondervond problemen met de 13de en 14de generaties van hun chips, die stuk konden gaan als ze teveel werk moesten doen. Kort nadien maakte Intel bekend dat het productie van Lunar Lake-chips zou uitbesteden aan TSMC. Dat de chipfabrikant sinds begin 2023 al voor 11 miljard dollar in het rood ging, bezorgt investeerders ook niet meteen vertrouwen.

Besparingen volgden: heel wat personeel werd ontslagen en de bouw van chipfabrieken werd op pauze gezet totdat subsidies verzekerd waren. Als die European Chips Act-subsidies er niet komen, is het goed mogelijk dat de plannen voor chipfabrieken in Duitsland en Polen afgeblazen worden. Niemand weet exact hoe de toekomst voor Intel eruit zal zien. Investeerders hopen wellicht dat Intel Foundry wordt afgestoten, maar concurrentiewetten maken zo’n verkoop moeilijker dan eerst gedacht. Intel kreeg bovendien subsidies dankzij de Amerikaanse CHIPS Act. Verkoopt het de Foundry-tak of verzelfstandigt het die volledig? Dan moet Intel daardoor een meerderheidsbelang behouden én er zelf klant blijven. Daar heeft het bedrijf klaarblijkelijk geen zin in – dat het weinig andere klanten aantrekt, verbaast daardoor niet.

Uitgelicht artikel Qualcomm Qualcomm wil Intel dan toch niet overnemen
businesschipsintelIntel Foundry

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken