Nieuws

Intel kan 8,5 miljard dollar subsidie krijgen voor productie in de VS

Intel
© iStock
Mogelijk kan Intel op stevige subsidies rekenen via de Amerikaanse Chips and Science Act. De chipfabrikant zou recht kunnen hebben op maar liefst 8,5 miljard dollar.

Met de subsidies wil de Amerikaanse overheid zich terug in de concurrentiestrijd knokken met Aziatische producenten, waaronder wereldleider TSMC. Intel kan met de staatssteun zijn productie in de Verenigde Staten uitbreiden. Zo gaan er ook meer middelen naar fabrieken die leading-edge-halfgeleiders kunnen bouwen voor AI-toepassingen.

Het investeringsplan van de Amerikaanse overheid zou in vier staten een impact hebben. Er komen ook twee nieuwe leading-edge-fabrieken en de fab in Chandler (Arizona) wordt gemoderniseerd. Daarnaast komen er twee traditionele fabrieken voor halfgeleiders, in New Albany (Ohio). Verder wil Intel met het geld twee bestaande fabrieken moderniseren. Het gaat om de fabs in Rio Rancho (New Mexico). De fabriek in Hillsboro (Oregon) wordt uitgebreid.

8,5 miljard dollar extra

De 8,5 miljard dollar van de Amerikaanse overheid komt bovenop de 100 miljard dollar die Intel zelf al gaat investeren in lokale productie, verspreid over de komende vijf jaar. Mocht het bedrijf nog meer geld nodig hebben, dan kan het nog tot 11 miljard dollar extra lenen van de staat. Ook dat werd mogelijk gemaakt door de Chips and Science Act die de regering-Biden in 2022 in het leven riep. Het moet de VS dus minder afhankelijk maken van Chinese toeleveranciers.

In de vermelde regio’s kan Intel zo’n 20.000 banen creëren voor de bouw van de fabrieken en nog eens 10.000 jobs voor de chipproductie. Om te garanderen dat de lokale bevolking er de vruchten van plukt, reikt de Amerikaanse regering nog eens 50 miljoen dollar uit om plaatselijke werknemers op te leiden. 

Beide partijen hebben nog maar een voorlopig akkoord over de subsidies en de verdere uitwerking van het plan. Het Department of Commerce kan zich mogelijk nog mengen in de voorwaarden, want het moet Intel nog doorlichten. Mogelijk volgen er daarna heronderhandelingen.

Uitgelicht artikel Intel Microsoft Custom chip van Microsoft door Intel gemaakt
businesshalfgeleidersintel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals