Nieuws

Custom chip van Microsoft door Intel gemaakt

Intel Microsoft
© iStock / Vedat OGUZCAN
De nieuwe chipfabriek van Intel heeft een grote bestelling ontvangen van... Microsoft. De techreus gaat zijn intern ontwikkelde chip laten produceren door Intel, volgens het nieuwste 18A (1.8nm)-fabricageproces.

Microsoft-CEO Satya Nadella bevestigde de plannen tegenover Bloomberg. Maar omdat het een proces van lange adem zou zijn, komt Microsofts nieuwe chip wellicht pas in 2025 op de markt. Veel technische details van de nieuwe chip zijn nog niet bekend, maar Microsoft onthulde in november wel al aangepaste serverchips voor zijn Azure Maia AI Accelerator en Azure Cobalt 100 CPU. Die laatste is gebaseerd op ARM-architectuur en het toeval wil dat Intel zijn 18A-proces voor ARM-ontwerpen al sinds april van vorig jaar aan het optimaliseren is. Er is dus een kans dat de samenwerking tot de volgende generatie Cobalt-CPU’s leidt.

Backside power solution

Het mag worden verwacht dat de efficiëntie erop vooruitgaat, maar opmerkelijker is dat het Intel 18A-proces voor het eerst een ‘backside power solution’ mogelijk maakt. Daarbij wordt de stroomverbindingslaag gescheiden van de dataverbindingslaag bovenop. Die laatste komt dan onder de silicone te liggen. Het resultaat is naar verluidt een verbeterde regulering van het voltage en een lagere weerstand. En dat geeft de rekensnelheid een boost, terwijl het energieverbruik daalt.

Intel-CEO Pat Gelsinger bevestigde tijdens de bekendmaking van de laatste kwartaalresultaten van zijn bedrijf dat “18A klaar is om van de band te rollen in de tweede helft van 2024”. Maar aangezien Intels eigen 18A-processoren (Clearwater Forest voor servers en Panter Lake voor particulieren) pas in 2025 op de markt komen, moeten we toch nog wat langer wachten op Microsofts chip.

Uitgelicht artikel MSI Claw MSI Claw is eerste gaminghandeld met Intel-chip

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business