Nieuws

MSI Claw is eerste gaminghandeld met Intel-chip

MSI Claw
© MSI
MSI onthulde tijdens CES een nieuwe gaminghandheld: de MSI Claw. Het apparaat wordt aangedreven door Intel.

Wie vandaag een gaminghandheld in huis haalt, klopt daarvoor steevast aan bij AMD. Populaire handhelds zoals Valves Steam Deck en ASUS’ ROG Ally worden namelijk uitgerust met SoC’s van AMD. Dat is net iets anders bij de MSI Claw, de gaminghandheld die het merk tijdens CES 2024 voorstelt: het is de eerste handheld die gebruikmaakt van een Intel Core Ultra-chip.

De MSI Claw is dus – nu nog – de vreemde eend in de bijt. Dat heeft het apparaat te danken aan Intel, dat de processors voor de apparaten levert. Over welke processors het precies zal gaan blijft MSI vaag, al staat wel vast dat het topmodel met een Intel Core Ultra 7 uitgerust wordt.

Beeldscherm

Verder wordt duidelijk dat het apparaat, dat haast een zwarte ROG Ally lijkt, op meerdere vlakken gelijkt aan apparatuur van de concurrentie. Zo krijgt de Claw een Full HD-touchscreen van 7 inch, met een resolutie van 1920 op 1080 pixels. Het scherm krijgt bovendien een maximale (én variabele) verversingssnelheid van 120 Hz. Of het apparaat daar ook daadwerkelijk gebruik van weet te maken zal nog moeten blijken: aangezien het aangedreven wordt door geïntegreerde Arc-GPU’s op Intels Core Ultra-chip valt daar momenteel niet veel over te zeggen. Verder wordt het apparaat uitgerust met 16 GB LPDDR5-RAM, krijgt het NVMe-opslag, Intel Killer Wi-Fi 7 en Bluetooth 5.4.

Verbeteringen

Om ervoor te zorgen dat de gaminghandheld forse prestaties weet te bieden, kan de Claw gebruikmaken van Intels XeSS-technologie. Het gaat daarbij om een upscalingtechnologie die werkt dankzij AI-hardware op de chip. De technologie valt te vergelijken met Nvidia’s DLSS, waar de hardware ervoor zorgt dat beelden van een lage resolutie opgeschaald worden naar de doelresolutie. Dat resulteert in meer frames en dus ook een soepelere game-ervaring. Valve en ASUS kijken voor die upscalingtechnologie naar AMD’s FSR-technologie. Daar gaat het echter om algoritmes die niet op specifieke hardware draaien. Om die reden zijn de algoritmes meteen iets minder performant dan die van Nvidia en Intel.

© MSI

MSI blijkt voorts goed opgelet te hebben bij de reviews van apparaten als de ROG Ally. MSI lijkt onze mening, dat de batterijduur van de ROG Ally te kort is, te delen. Het merk voorziet de Claw dan ook van een 53 Wh-batterij. Dat is de grootste batterij die je in deze vormfactor kan vinden en zou ervoor moeten zorgen dat het apparaat twee uur lang op volle toeren kan draaien.

Beschikbaarheid

Het apparaat zou in de eerste helft van 2024 al te krijgen moeten zijn. De prijs is het enige vraagteken, al mag je verwachten dat de handheld ongeveer even duur zal zijn als de concurrerende ROG Ally.

gaminghandheldmsiontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals