Nieuws

Qualcomm wil Intel dan toch niet overnemen

Qualcomm
© Qualcomm
Qualcomm ziet naar verluidt af van de overname van chipgigant Intel. Dat besluit heeft de ARM-chipmaker genomen na de Amerikaanse verkiezingen.

Eind september verschenen de eerste berichten dat Qualcomm interesse zou hebben in Intel. Samen met Intel onderzocht Qualcomm naar verluidt de mogelijkheden voor een “vriendelijke overname”. Of die overname zou doorgaan, hing volgens Qualcomm af van de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zo bleek medio oktober. Nu de verkiezingen achter de rug zijn, heeft de chipmaker zijn opties heroverwogen en ziet het volgens persbureau Bloomberg definitief af van de overname.

Volgens Bloomberg is de gekozen president echter niet de reden voor het afketsen van de overname. Qualcomm nam het besluit na een analyse van het overnameproces. Dit bleek te complex, waarna werd afgezien van verdere stappen. Meerdere factoren speelden hierbij een rol, waaronder de kosten, mededingingsonderzoeken en de x86-licentieovereenkomst tussen AMD en Intel.

Financiële overwegingen

Om te beginnen met de financiële kant: Intel is de afgelopen maanden fors meer waard geworden en bereikte in november een marktwaarde van ruim 100 miljard dollar. Toen Qualcomm eind zomer interesse toonde, lag die waarde nog rond de 90 miljard dollar. Tegelijkertijd daalde Qualcomms marktwaarde van 180 miljard naar ongeveer 176 miljard dollar.

Hoewel Qualcomm nog steeds een hogere waarde heeft dan Intel, is deze grotendeels opgesloten in het bedrijf en niet direct beschikbaar als liquide middelen. Qualcomm zou daardoor hoe dan ook moeten samenwerken met externe financiers, die mogelijk hun eigen voorwaarden zouden stellen aan een fusie tussen Qualcomm en Intel.

Risico’s voor investeerders

Het is daarnaast maar de vraag of Qualcomm investeerders bereid had gevonden om samen Intel over te nemen. Het is waarschijnlijk dat mededingingsautoriteiten de overname van de chipgigant nauwgezet zouden onderzoeken. Beide bedrijven spelen immers een sleutelrol in de chipmarkt, waardoor de vraag rijst of een dergelijke fusie Qualcomm niet te veel marktmacht zou geven.

Een ander obstakel is de x86-licentie die Intel bezit. Bij een overname zou deze licentie ongeldig worden verklaard door AMD, dat de andere partij is in de overeenkomst. De licentieovereenkomst bepaalt namelijk dat een overnamekandidaat niet automatisch toegang krijgt tot de x86-architectuur. Dit zou Qualcomm en Intel verhinderen om nog x86-chips te produceren.

“Geen grote overname”

Ook Qualcomm-topman Cristiano Amon weerspreekt intussen de geruchten over een mogelijke overname. “Op dit moment hebben we nog geen grote acquisitie geïdentificeerd die nodig is om deze 22 miljard dollar te realiseren”, doelend op de 22 miljard dollar omzetgroei tegen 2029.

Begin november benadrukte Intel-topman Pat Gelsinger al dat hij het bedrijf wil behouden zoals het is. Hij sprak daarbij over zijn vastberadenheid: “Wij geloven dat apart, maar samen, de betere strategie is,” concludeerde Gelsinger.

businessintelqualcommx86

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken