Nieuws

Bitcoin bereikt recordkoers met klim boven de 100.000 dollar

Bitcoinhandel
1 bitcoin kost momenteel meer dan 100.000 dollar: een absoluut record voor de cryptomunt die ondertussen 16 jaar bestaan.

16 jaar geleden zagen digitale munten zoals Bitcoin voor het eerst het levenlicht, toen Satoshi Nakamoto een document publiceerde met de naam ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’. Iets meer dan 16 jaar later zijn de digitale munten meer waard dan ooit. Bitcoin, de bekendste munt, overschrijdt zelfs de kaap van 100.000 dollar. Enthousiasme van beleggers maakt dat de koers zelfs verder doorsteeg, tot boven de 103.000 dollar.

Gemijnd sinds 2009

De eerste bitcoins werden in 2009 ‘gemijnd’. Dat is een proces waarbij een computer een wiskundige oefening moet oplossen. In feite moet die computer een cryptografische sleutel kraken, zodat een volgend blok aan de ‘blockchain’ toegevoegd kan worden. Dit systeem maakt het onmogelijk om vals te spelen met bitcoin: de cryptografische hashes die berekend worden, hangen namelijk af van voorgaande blokken in de reeks. Door ergens een verandering te maken, verandert ook die cryptografishe hash aanzienlijk. Kortom: valsspelen is zo goed als onmogelijk.

Onveilige platformen

Hoewel de blockchain zelf secuur is, geldt dat niet altijd voor de platformen waarlangs bitcoin en andere cryptovaluta verhandeld worden. In 2010 werd met BitcoinMarket.com een eerste website opgericht om exact dat te doen. Snel volgden andere platformen. Anders dan voor bank-apps waren er op dat moment amper regels voor cryptoplatformen, die bijgevolg niet altijd even goed beveiligd waren. In 2014 leidde dat tot een eerste crisis, nadat hackers cryptomunten konden stelen van het platform Mt.Gox.

Uitgelicht artikel Malware op Android Gevaarlijke cryptowallet-app stond vijf maanden in de Play Store

Nadien zouden cryptomunten en de bijbehorende platformen zoals FTX en Binance nog geregeld negatief in het nieuws komen. Toch krijgen cryptovaluta die negatieve bijklank stilaan weggewerkt. Overheden bekijken de munt als legitiem en sinds 2017 kan gespeculeerd worden op de bitcoin-koers middels futures en een ETF. Hier worden de bitcoins niet rechtstreeks verhandeld, maar wordt ingezet op de toekomstige waarde van de munten. Later dit jaar zou het wel mogelijk moeten worden om in echte bitcoins te handelen.

Huidig enthousiasme

Wereldwijd zetten overheden ook in op cryptomunten. De VS heeft bijvoorbeeld een cryptoreserve van 200.000 bitcoins. Die reserve is één van de voornaamste redenen dat de munt vandaag zo hoog staat. Trump beloofde namelijk om een bijkomende strategische cryptoreserve aan te leggen. Die belofte maakt investeerders enthousiast, net als de aanstelling van een nieuwe topman voor de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Daar zit binnenkort Paul Atkins aan het hoofd, die medevoorzitter is van een lobbygroep voor cryptovaluta in Washington.

Niet alle economen stappen mee in dat enthousiasme: de cryptomarkt wordt vaak afgedaan als nutteloos en het gebrek aan een regelgevend kader zet de deur open voor misbruik. Al bij al lijkt het met dat misbruik wel mee te vallen: in 2016 werd becijferd dat slechts 3% van alle cryptotransacties clandestien was. Hoe dan ook blijft de interesse voor bitcoin aanhouden en dat wordt nog maar eens aangetoond door de nieuwe recordwaarde. Een correctie lijkt onafwendbaar, maar wanneer die volgt, dat weet niemand met zekerheid.

blockchaincryptotrump

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken