Cryptoplatform Binance nu verboden in België

Binance
© Unsplash/Kanchanara
De cryptobeurs moet zijn biezen pakken nadat financieel toezichthouder FSMA oordeelde dat Binance zijn diensten niet in België mag aanbieden.

Binance opereerde zonder vergunning in België, meldt de FSMA. Volgens de toezichthouder werkt het cryptoplatform immers samen met dienstverleners gevestigd buiten de Europese Economische Ruimte (EER). Dit gaat tegen Belgische wet- en regelgeving in. Bedrijven gevestigd buiten in de EER mogen geen financiële diensten aanbieden in ons land, tenzij de benodigde vergunningen werden verkregen.

Het probleem is volgens de FSMA gelinkt aan zogenaamde ‘Binance Operators’. Dat zijn onafhankelijke bedrijven die dienstverlening aanbieden aan Binance. Sommige van deze bedrijven zijn buiten de EER gevestigd, achterhaalde de FSMA. Navraag bij Binance over hoe het bedrijf exact opereert, bracht geen soelaas: na meerdere dataverzoeken wist het volgens de toezichthouder nog altijd niet te bewijzen gemachtigd te zijn diensten in België aan te bieden. Ook kon het niet bewijzen dat de vennootschappen wel degelijk in de EER gevestigd waren.

In navolging daarop volgt nu een bevel aan Binance om zijn dienstverlening in België te stoppen. Dit bevel is van onmiddellijke aard. Daarin verzoekt het Binance ook om alle cryptografische sleutels en virtuele valuta terug te bezorgen aan klanten, of onder te brengen bij entiteiten die recht hebben in de EER te opereren. Tegelijk moet Binance klanten onmiddellijk inlichten over het besluit van de FSMA.

Einde van Binance in Europa?

Eerder kreeg Binance al te maken met soortgelijke maatregelen in andere Europese landen. Zo moet het cryptoplatform op 17 juli vertrekken uit Nederland. Het bedrijf vroeg in ons buurland weliswaar een vergunning aan, maar kreeg deze niet toegekend van De Nederlandsche Bank.

Uitgelicht artikel Cryptoplatform Binance wil zich nestelen in België

De grondslag is daar gelijk als in België: het bedrijf voldoet niet aan de eisen voor wetgeving ter voorkomen van witwassen en financiering van terrorisme. Vanaf 2025 krijgen cryptoplatformen in Europa te maken met een eigen subset van maatregelen in de Europese MiCA-verordening. Met die wetgeving willen Europese wetgevers gerichter handhaven op cryptoplatformen, én deze bedrijven meer handvatten geven over hoe zij hun diensten moeten inrichten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business