Nieuws

FTX-oprichter Sam Bankman schuldig aan fraude 

Cryptobeurs FTX niet overgenomen
© iStock
Sam Bankman-Fried, de oprichter van de gecrashte en opgedoekte cryptobeurs FTX is schuldig bevonden aan fraude en samenzwering. In totaal kreeg hij 110 jaar cel.

Een federale jury in de VS achtte het bewezen dat Bankman-Fried honderden miljoenen dollars van crypto-investeerders heeft doorgesluisd naar persoonlijke rekeningen. Hij werd schuldig bevonden voor alle zeven aanklachten, zo schrijft The New York Times. De beursoprichter had tot nog toe beweerd dat de 600 miljoen dollar gestolen werd door hackers. 

Frauduleuze transacties bij FTX

De zelfverklaarde cryptogoeroe werd in december van 2022 gearresteerd op de Bahama's. Dat gebeurde na een onderzoek van het Amerikaanse Departement of Justice. Die zag al snel dat Bankman-Fried geen zuiver spel speelde bij de teloorgang van FTX. Er volgde ook een onderzoek naar de overdracht van fondsen naar zusterbedrijf Alameda Research.

De aanklagers argumenteerden tijdens de rechtszaak dat Bankman-Fried de fondsen had doorgesluisd om Alameda Research boven water te houden. De gevallen beursgoeroe zat ook achter het hedgefonds dat hij liet beheren door zijn vriendin Caroline Ellison. Zij zou er ook van op de hoogte zijn geweest dat Bankman-Fried geld van FTX-investeerders in Alameda Research stopte. Voordien had de jonge ondernemer dat nog ontkend.

Schuldig over de hele lijn 

Volgens The New York Times probeerden Bankman-Frieds advocaten hem af te schilderen als een wiskundenerd die af te rekenen kreeg met "machtige invloeden van buitenaf", maar de jury was het daar duidelijk niet mee eens, na het verhoor van Ellison en getuigenissen van drie adviseurs van Bankman-Fried. Zij pleitten allemaal schuldig en de verantwoordelijke voor Alameda Research gaf toe dat ze fraude had gepleegd, in opdracht van de jonge zakenman. Bankman-Fried zelf zei er veel spijt van te hebben dat hij zich niet meer vragen had gesteld bij de 8 miljard dollar die zijn hedgefonds had 'geleend' van de cryptobeurs.

Bankman-Fried werd schuldig bevonden voor zeven aanklachten, waaronder transactiefraude tegenover FTX-gebruikers, fraude met betrekking tot de leningen aan Alameda Research en samenzwering om aan frauduleuze transacties en witwaspraktijken te doen. De definitieve strafmaat wordt uitgesproken op 28 maart 2024, door de US District Judge Lewis A. Kaplan, die ook dit proces voorzat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business