Nieuws

Oprichter cryptobeurs FTX gearresteerd op de Bahama’s 

FTX
De oprichter en voormalig CEO van cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, is gearresteerd op de Bahama's. De VS vraagt wellicht zijn uitlevering.

De Verenigde Staten heeft de ex-CEO van FTX officieel aangeklaagd. BNO News rapporteert dat de procureur-generaal van de Bahama’s via Twitter een verklaring naar buiten bracht. Daarin stelt hij dat Bankman-Fried in de cel blijft “totdat er een formeel verzoek voor uitlevering gedaan wordt”. De dienst van de Amerikaanse procureur-generaal bevestigt de arrestatie en zegt dat die er kwam op vraag van de Amerikaanse regering. 

Ook de Bahamaanse eerste minister Philip Davis legde een publieke verklaring af. “De Bahama’s en de Verenigde Staten hebben er beide belang bij om alle personen die betrokken zijn bij FTX, en dus het publieke vertrouwen geschonden hebben en de wet overtraden, verantwoordelijk te stellen. Hoewel de VS Bankman-Fried persoonlijk wil aanklagen, gaan de Bahama’s hun eigen regulatoren en onderzoekers aan het werk zetten voor een crimineel onderzoek naar de instorting van FTX”, aldus de premier.  

FTX-goeroe wil niet getuigen 

Bankman-Fried moet morgen normaal gezien getuigen voor het Comité Financiële Diensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zo meldt TechCrunch. Maar volgens Axios is de FTX-oprichter niet van plan om te getuigen. Zijn advocaten blijven zich verzetten tegen een dagvaarding.  

Vorige maand vroeg het platform zijn faillissement aan. Bankman-Fried moest noodgedwongen opstappen als CEO. Dat gebeurde toen bekend raakte dat de ex-cryptogoeroe in het geheim 10 miljard dollar aan cryptofondsen van klanten had doorgesluisd naar een van zijn andere bedrijven, Alameda Research. Volgens Bankman-Fried werd die transactie verkeerd geïnterpreteerd en hij blijft dan ook zijn onschuld uitroepen.

businesscryptocurrencyftx

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen