Nieuws

FTX moet 3 miljard dollar uitkeren aan schuldeisers

FTX
FTX heeft minstens drie miljard aan schulden opgelopen bij de vijftig grootste schuldeisers. Hoeveel schuldeisers er in totaal zijn bij de cryptobeurs is ongeweten.

Het inmiddels failliete FTX heeft een lijst gepubliceerd met zijn grootste schuldeisers. Daaruit blijkt dat de vijftig grootste schuldeisers elk een claim van ten minste 21 miljoen dollar ingediend hebben. Welke personen of bedrijven achter de claims zitten is niet bekend. De lijst met claims is door FTX – als standaardprocedure – geanonimiseerd. Overigens bevat de lijst slechts een deel van de eisers en ligt het totaal aantal schuldeisers vermoedelijk vele malen hoger; klanten zijn sowieso nog niet in de lijsten van FTX opgenomen.

Cryptovaluta verdwenen

Of klanten en andere schuldeisers van FTX hun tegoeden gaan terugzien is ongeweten. Nadat de cryptobeurs begin november erkende in zwaar weer te verkeren, gaf ex-CEO Bankman-Fried de cryptobeurs een trap na. De toenmalige topman maakte tien miljard dollar over naar zijn investeringsbedrijf, Alamada Research. Dat ging echter niet om zijn eigen geld, maar om cryptobeleggingen van FTX-klanten.

Sindsdien zijn enkele miljarden dollars zoek, en verloren de eigenaren van cryptovaluta toegang tot hun munten. FTX's nieuwe CEO John Ray trof vlak na het vertrek van Sam Bankman-Fried naar eigen zeggen een complete chaos aan in de boekhouding van het bedrijf. Van veel dochterondernemingen bleek zelfs geen overzicht te bestaan van werknemers die in dienst waren.

Inmiddels is de zaak in onderzoek bij de Amerikaanse markttoezichthouder SEC. Bovendien ligt de zaak voor bij de faillissementsrechter, die onderzoekt in hoeverre belanghebbenden nog geld terug kunnen krijgen.

Overname door Binance

De problemen bij FTX ontstonden begin deze maand toen bekend werd dat de beurs gekoppeld was aan Alamada Research, het bedrijf van de ex-topman, en er geldtekorten waren. Het bedrijf zou zo'n 8 miljard dollar tekortkomen. Kort na die onthulling besloot de Binance-CEO zijn munten bij FTX weg te doen, met een bankrun als gevolg. Later gaf Binance aan FTX over te willen nemen indien het een positief gevoel zou overhouden na diepgaand boekenonderzoek. Dat onderzoek onthulde details die Binance deed beslissen uit de overname te stappen.

Voor FTX was het verhaal daarmee over en uit. Het bedrijf kwam miljarden tekort en steeds meer gebruikers verlieten de cryptobeurs. Hoe het verhaal rondom het faillissement gaat aflopen is nog ongeweten. Duidelijk is wel dat veel klanten waarschijnlijk naar hun cryptomunten en geld kunnen fluiten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business