Nieuws

Binance neemt cryptobeurs FTX toch niet over

Cryptobeurs FTX niet overgenomen
© iStock
Cryptovalutabeurs FTX wordt toch niet overgenomen door Binance. Binance stelt dat de overname te veel risico's met zich meebrengt ‘die het niet kan dragen’.

Nadat bekend raakte dat cryptovalutabeurs FTX in zwaar weer verkeerde, besloot Binance eerder deze week tot een overname van het platform. Binance ziet nu echter toch af van de overname, dat kondigde het bedrijf woensdagavond aan via Twitter. Het bedrijf zegt dat nader onderzoek naar FTX en berichtgeving over Amerikaanse overheidsonderzoeken ertoe leidt dat het de overname stopzet. “De problemen (bij FTX, nvdr.) liggen buiten onze controle of vermogen om te verhelpen”, concludeert ‘s werelds grootste cryptovalutabeurs in zijn bericht.

Overname na bankrun FTX

Vermoedelijk spelen onder andere de enorm grote sommen geld een rol in Binance’s keuze om niet door te zetten. Geschat wordt dat de beurs 8 miljard dollar tekortkomt na een recente bankrun van FTT-munten op het FTX-platform. De bankrun ontstond nadat bekend werd dat FTX minder liquide middelen had dan verwacht. Dit kwam door een koppeling aan een cryptobeurs Alamada Research. Binance-CEO Changpeng Zhao besloot daaropvolgend zijn FTX-munten te verkopen. Met deze actie ontketende Zhao de massale verkoop van munten en kelderde de FTX in waarde.

Dat de overname van FTX niet doorgaat, komt niet geheel als een verrassing. Binance-CEO Zhao liet dinsdag weten eerst de boeken te willen onderzoeken. De CEO stelde bovendien dat hij zich afvroeg of de overname nog wel zou doorgaan gezien veel klanten bij FTX wegliepen. Het is onbekend of het de cryptobeurs lukt op eigen houtje verder te gaan. Voordat Binance aankondigde FTX te willen overnemen, zocht de beurs noodfinanciëring bij investeerders.

Schok door cryptomarkt

Zowel de aangekondigde overname als het besluit om FTX niet over te nemen veroorzaakte een schokgolf in de cryptomarkt. Zowel de Bitcoin als Etherium daalde hierdoor flink in waarde. Voor de Bitcoin werd zelfs tijdelijk een nieuw dieptepunt bereikt, met een waarde van 15.726 euro. Beleggers zijn volgens Teunis Brosens, crypto-expert bij ING, in paniek over de financiële gevolgen van FTX.

De overname stond bovendien op gespannen voet met het doel van crypto, het decentraliseren van valuta. Door de overname zou Binance met afstand de grootste cryptobeurs geworden zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business