Nieuws

Minstens 1 miljard dollar spoorloos bij cryptobeurs FTX

FTX
Ruim 1 miljard dollar van FTX-klanten zou spoorloos zijn nadat ex-FTX-topman Sam Bankman-Fried 10 miljard dollar overboekte naar zijn eigen investeringsmaatschappij.

‘s Werelds grootste cryptovalutabeurs Binance besloot vorige week ‘tegen een overname’ van FTX. Sindsdien is de chaos bij het in slecht weer verkerende platform enkel toegenomen. FTX-oprichter en voormalig CEO Sam Bankman-Fried heeft naar verluidt 10 miljard dollar van FTX-klanten overgemaakt naar investeringsbedrijf Alameda Research, een bedrijf in handen van de ex-CEO. Dat meldt Reuters. Een bedrag tussen de 1 en 2 miljard dollar daarvan zou inmiddels zijn verdwenen. Ongeweten is waar dat geld naartoe is verhuisd.

Bankman-Fried: transacties waren niet stiekem

FTX meldt intussen eraan te werken om activa “waar die ook zijn” veilig te stellen. Daarbij werkt het met zogenoemde cold storage (wallet). Dat is een opslagvorm van cryptomunten die niet met het internet verbonden is. Kwaadwillenden kunnen hierdoor niet bij de cryptomunten. Dit geldt tegelijk ook voor klanten, die toegang tot hun valuta verliezen. Kersverse FTX-CEO John Ray bevestigt dat er sprake is geweest van ongeautoriseerde toegang tot activa. De cryptobeurs werkt samen met autoriteiten om de zaak te onderzoeken.

Ex-CEO Bankman-Fried ontkent intussen tegenover Reuters dat hij geld heeft gestolen van FTX. Het geld zou bovendien niet stiekem zijn overgedragen aan zijn investeringsbedrijf. Volgens de ex-topman heeft men de transacties verkeerd begrepen door verwarrende omschrijvingen. Wat er precies aan de hand is met de verdwenen 1 tot 2 miljard, laat Bankman-Fried in het midden.

Intussen staat FTX onder toezicht van een faillissementsrechter, waarbij de rechter onderzoekt hoe stakeholders hun geld terug kunnen krijgen. De Amerikaanse SEC startte eveneens een onderzoek. Bankman-Fried zou inmiddels zijn verhoord door de politie op de Bahamas, waar FTX gevestigd is. In eerste instantie werd gedacht dat de oud-topman was gevlucht, maar dat bleek later onjuist.

Instabiele situatie bij FTX

De aanvraag tot uitstel van betaling volgt op een reeks gebeurtenissen, waaronder een geklapte overname door Binance. Die cryptobeurs wilde FTX overnemen nadat de beurs in geldproblemen was gekomen door een bankrun; het bedrijf zou minstens 8 miljard dollar tekortkomen. Deze run ontstond nadat de Binance-CEO lucht kreeg van liquiditeitsproblemen bij FTX en besloot zijn FTT-munten te verkopen. Veel FTX-klanten volgden, waardoor de waarde van de FTT implodeerde.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business