Eerste Apple Pay-alternatief voor iPhones gelanceerd in Europa
Apple bereikte dit voorjaar overeenstemming met de Europese Unie over het aanbieden van alternatieven voor Apple Pay op iPhones. Tot voor kort moesten banken en andere betaaldiensten zich aansluiten bij Apple Pay om contactloze betalingen uit te voeren. Sinds deze zomer is dat echter aan banden gelegd, en mogen betaaldiensten zelfstandig contactloze betalingen uitvoeren via de NFC-chip op iPhones. De Noorse bank Vipps is de eerste die een alternatief voor Apple Pay lanceert.
Net als bij Apple Pay kunnen gebruikers Vipps activeren met een dubbele tik op de zijknop. Deze instellingen kunnen worden aangepast via de iOS-instellingen. Momenteel biedt Vipps alleen betalingen aan via het landelijke BankAxept-betaalsysteem. Later volgen ook Visa en Mastercard, zodat het alternatief voor Apple Pay ook buiten Noorwegen werkt.
Vipps wil op termijn bovendien uitbreiden naar Denemarken, Finland en Zweden. De kans dat je straks ook Vipps-betalingen in België kan uitvoeren, is overigens klein. Het is waarschijnlijker dat Belgische banken een eigen alternatief voor Apple Pay ontwikkelen. Hoe snel dat zal gebeuren, blijft voorlopig echter koffiedik kijken.
Veel banken sloten zich aan bij Apples betaalsysteem, zodat ze zelf geen extra systemen hoefden te ontwikkelen. Datzelfde gebeurde op Android: vrijwel alle partijen maken exclusief gebruik van Google Wallet voor contactloze betalingen op dat besturingssysteem.
Digital Markets Act
Het openstellen van de NFC-chip volgt als reactie op de Europese Digital Markets Act (DMA). Deze wet verplicht bedrijven om hun platform open te stellen voor derden. Op iPhones was dit nog niet het geval met de NFC-chip, die tot nu toe alleen gebruikt kon worden door Apple Pay. Om een boete van 10% van de wereldwijde jaaromzet te vermijden, kunnen banken nu alsnog hun eigen iPhone-betaalsysteem ontwikkelen.
Deze toezegging aan de EU heeft een looptijd van tien jaar. In principe geldt dit alleen binnen de Europese Unie. Apple maakt echter een uitzondering voor gebruikers die op reis gaan naar landen buiten de Europese Economische Zone.