iPhone 16e officieel: iPhone SE-opvolger kost 719 euro

Het instapmodel van de iPhone-serie is daarmee lang niet zo betaalbaar als voorheen. Voor de iPhone SE, die in 2022 verscheen, betaalde je bij de release 529 euro. Tegelijkertijd is de iPhone 16e op veel vlakken verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Het nieuwe 6,1-inchscherm van de iPhone 16e springt wellicht het meest in het oog. Niet alleen is het scherm iets groter, ook de schermranden zijn een stuk dunner geworden, en bovendien is Touch ID ingeruild voor Face ID in de notch.
Niet geheel toevallig is dat oledscherm even groot als dat van de iPhone 14, waarmee de iPhone 16e zijn aluminium behuizing deelt. Apple heeft echter enkele details aangepast. Zo beschikt de 16e, net als andere iPhone 16-modellen, over een Actieknop in plaats van een muteswitch. Wie had gehoopt dat ook de Camera Control-functie zou worden toegevoegd, moeten we helaas teleurstellen. Liefhebbers van groothoekcamera’s kunnen de 16e beter overslaan: het toestel heeft slechts één camera, een 48MP-hoofdcamera.
Eerste Apple-modem
Intern is de iPhone 16e uitgerust met dezelfde A18-chip als de iPhone 16. Deze chip is een stuk efficiënter dan die van de SE (2022), maar bovenal krachtiger én geschikt voor Apple Intelligence-functies die vanaf iOS 18.4 beschikbaar komen in Europa. Hiervoor beschikt de telefoon over 8 GB werkgeheugen. Mogelijk het meest opvallende wapenfeit van de 16e is de introductie van Apples eigen C1-modem. Waar het merk tot nu toe vertrouwt op modems van Qualcomm, gaat het deze chips nu ook zelf produceren.
De C1 is de eerste in-house ontwikkelde modem, die volgens Apple voor een langere batterijduur zal zorgen. Opvallend is dat Cupertino geen uitspraken doet over de prestaties van de C1; mogelijk blijven die nog achter bij de modems van Qualcomm. Dat zou ook de reden kunnen zijn waarom de modem nu eerst in de iPhone 16e verschijnt en bijvoorbeeld niet in de iPhone 17. Dat kan echter veranderen als blijkt dat de modem goed presteert.
USB-C, geen MagSafe
Natuurlijk stapt de iPhone 16e ook over van Lightning naar usb-c. Apple claimt dat de 16e na 30 minuten voor 50% is opgeladen. Draadloos opladen gaat een stuk trager, met een maximum van 7,5 watt (Qi). Opvallend is dat de MagSafe-oplaadtechnologie ontbreekt: je kan je MagSafe-accessoires, zoals opladers, dus niet gebruiken met de nieuwe 16e. Er zullen weliswaar hoesjes met magneten beschikbaar zijn, maar dat betekent niet dat je ineens met 15 watt kan laden.
Prijzen en beschikbaarheid
Apple heeft de nodige concessies moeten doen om tot het prijskaartje van 719 euro te komen, zoveel is duidelijk. Voor die prijs krijg je het instapmodel met 128 GB opslag. De variant met 256 GB opslag kost 849 euro, en voor 1.099 euro krijg je 512 GB opslag. Voor vergelijkbare prijzen kan je nu al een iPhone 15 kopen. Bij retailers als Coolblue kost de iPhone 15 namelijk rond de 739 euro. Je moet dan weliswaar inleveren op Apple Intelligence-functies, maar krijgt er een scherm met het handige Dynamic Island en een groothoekcamera voor terug.
De iPhone 16e is vanaf volgende week vrijdag te bestellen in België en Nederland.