Nieuws

Maak kennis met de nieuwe iPhone 14 en iPhone 14 Pro

De nieuwe iPhone is groot, grootser, grootst. Dit keer dus geen 'mini'-variant. Zowel de iPhone 14 als de iPhone 14 Pro komen als 6,1 inch- of 6,7 inch Plus-variant.

iPhone 14: wat is er nieuw?

Het nieuwe model heeft een aantal noviteiten, zoals een betere koeling en een helderder scherm (1.200 nits en Dolby Vision). De iPhone 14 gebruikt een verbeterde versie van de Bionic A15, die dezelfde naam blijft houden. De verbeterde versie beschikt over een 5-kernen-GPU die 15 procent sneller is. Hij heeft een 6-core-CPU en een 16-core neural engine.

Camera

Hij krijgt ook nieuwe cameratechnologie, met aandacht voor belichting en een groot dynamisch bereik. Hierbij is het mogelijk om ook in omgevingen met matig en zelfs slecht licht toch goede foto’s te schieten. Bij de hoofdcamera worden zelfs 49 procent betere resultaten behaald in matig licht. Hier werkt ook de Photonic Engine aan mee, die in een eerder stadium helpt met het verbeteren van je foto’s. Zo heb je altijd een goede belichting, of je nu in het donker fotografeert of met tegenlicht.

De hoofdcamera heeft nog altijd 12 megapixel, maar gebruikt een grotere sensor (1,9 micron), waardoor meer beeldinformatie wordt opgevangen. De hoofdcamera beschikt over een diafragma van f/1,5 en sensor-shift IOS.

De selfiecamera heeft een nieuwe 12 MP TrueDepth sensor met 38 procent low-light improvement en autofocus. Hierdoor is er een snellere autofocus mogelijk, waardoor je minder selfiekansen mist.

Selfiecamera: nieuwe 12 MP TrueDepth sensor 38 procent low-light improvement en autofocus, snellere scherpstelling.

Voor filmers is er een betere stabilisatie voor actievideo’s: de action mode. Door meer overscan en een betere stabilisatie heb je fraaie, soepele films, zonder moeite of lastige bewerkingen.

Connectiviteit

De iPhone 4 heeft 5G voor hogere snelheden en een betere bereikbaarheid. eSIM is een nieuwe techniek die steeds meer wordt toegepast en die het wisselen van abonnementen makkelijker maakt. Daarnaast is het mogelijk om meerdere abonnementen tegelijk te installeren op één enkele telefoon. Bovendien is deze niet te ontvreemden, zoals met een normale simkaart wel mogelijk is.

Twee nieuwe veiligheidsfuncties

Crashdetectie, zoals bij de iPhone-modellen. Een high dynamic range (HDR)-gyroscoop en een snelheidsmeter werken samen om ongelukken (zelfs auto-ongelukken) te detecteren en de alarmdiensten te waarschuwen (tenzij je snel genoeg bent en dit proces stopt). Daarbij wordt ook je locatie gedeeld met de hulpdiensten.

Maar wat als je ‘off the grid’ bent en buiten het normale bereik van een zendmast? Dan kan je gebruikmaken van een speciale SOS-functie, die een soort baken verzendt via een satellietverbinding. Zo kunnen hulpdiensten je toch vinden, ook al sta je letterlijk in de middle of nowhere!

De nieuwe toestellen zijn verkrijgbaar in de kleuren midnight, starlight, blue, purple en Product Red. De prijs voor de iPhone 14 is 1.019 euro, de iPhone 14 Plus kost vanaf 1.169 euro. Je kan de toestellen vanaf 9 september bestellen. De iPhone is leverbaar vanaf 14 september, de iPhone 14 Plus wordt vanaf 7 oktober geleverd.

iPhone 14 Pro

Ook de Pro-modellen zijn gemaakt met een aluminium rand. De nieuwe iPhone 14 Pro is verkrijgbaar in de kleuren space black, silver, gold en deep purple. Het nieuwe ontwerp heeft een duidelijke rand. De selfiecamera’s en aanwezigheidssensoren zitten in een pilvormige uitsparing in het scherm. De nieuwe sensoren moeten zorgen voor minder afleidingen als je de iPhone Pro gebruikt. Deze ruimte wordt uitgebreid als het ‘Dynamic Island‘. De pilvormige uitsparing wordt dus niet omzeild, maar juist gebruikt als een soort ‘hub’ van waaruit meldingen ontstaan en uitgroeien. Links en rechts van deze camera’s zie je kleine icoontjes, maar deze pilvorm kan ook uitgroeien voor meer bedieningsmogelijkheden. Nieuwe apps zullen hier rekening mee houden, zodat het echt een multitaskingtool kán worden.

Pro-scherm

Het beeldscherm van de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max is helderder, met een imposante 1.700 nits helderheid, waardoor hij zonder problemen bruikbaar is in fel zonlicht. Het kan zelfs worden opgerekt naar 2.000 nits. Het scherm is vrijwel volledig personaliseerbaar. Het always-on display wordt daardoor nog flexibeler én praktischer. Het Always-On scherm kan gedimd worden en kan versnellingsbereik terugschroeven naar 1Hz voor een beter energiebeheer. Ook is het mogelijk om achtergrondfoto’s te dimmen, terwijl de tekst en informatie nog goed leesbaar is. De Super Retina XDR is helderder en scherper dan ooit.

A16-processor

De nieuwe A16-processor is nog krachtiger en sterker dan de A15 van de iPhone 14, op ieder vlak. De A16-chip draait op een 4 nanometer basis. Daarmee is het de snelste chip ooit in een smartphone. Er zijn 6 kernen, die 20 procent minder energie verbruiken. Ook de GPU is aangescherpt en energiezuiniger dan ooit. Deze kracht niet alleen ingezet voor soepele game-ervaringen, maar ook voor het verbeteren van foto’s en films.

Pro camera

De iPhone 14 Pro heeft een nieuwe klasse camera: een 48 megapixelcamera, met een 65 procent grotere sensor dan de iPhone 13 Pro. Die registreert 2,4 nanometer-pixels. De Quad Pixel sensor past zich aan op de foto die je fotografeert. Hiermee kunnen de kleine pixels zich samenvoegen tot één, voor het opvangen van meer licht. De iPhone 14 Pro levert twee keer meer helderheid bij foto’s in omgevingen met matig licht. Je kan dus zonder problemen fotograferen in omgevingen met binnenlicht of tegenlicht.

Er is een optische telelens voor 2x en 3x zoom. Voor deze 12-MP-foto’s wordt simpelweg het middelste deel van de sensor gebruikt, waardoor er geen kwaliteitsverlies is. De 12-MP-groothoeklens is groter en levert 3x meer lichtopbrengst dan die van de iPhone 13 Pro. Ook de flitser is aangepast, waarbij 9 ledlampjes samenwerken om een geschikte invulflits te geven, die afgestemd is op de afstand van je onderwerp.

ProRAW maakt foto’s met alle beeldinformatie in de bestanden, waardoor je zelf ieder aspect kan aanpassen naar je eigen smaak en voorkeur. Scherpte, kleur, contrast en witbalans zijn zonder kwaliteitsverlies te wijzigen. Deze techniek is bruikbaar in maximaal 48-MP-resolutie. Ook de iPhone 14 Pro heeft de Action Mode voor gestabiliseerde beelden, maar ook filmen in de 4K Cinematic Mode voor professionele beelden.

De prijs van de iPhone 14 Pro begint bij 1.329 euro, de iPhone 14 Pro kost minstens 1.479 euro. Daarbij heb je verschillende configuratiekeuzes, met maximaal 1 TB opslag. Bestellen kan vanaf 9 september, en hij is leverbaar vanaf 16 september.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business