Manus AI toont zich bijzonder slim: nieuwe Chinese hype na DeepSeek?

Volgens Monica, het bedrijf achter Manus AI, overtreft zijn AI-model het DeepResearch-model van OpenAI op de GAIA-benchmark. Het moet een nieuw tijdperk inluiden van volledig zelfstandige AI-systemen.
Manus AI werkt zelfstandig
In tegenstelling tot traditionele AI-chatbots zoals ChatGPT, Gemini en Grok (die afhankelijk zijn van menselijke instructies), claimt Manus AI zelfstandig workflows te kunnen afronden. Een gebruiker hoeft bijvoorbeeld niet voortdurend bij te sturen nadat het AI-model zijn opdracht gekregen heeft. Ze demonstreren dat met de opdracht om een geschikt appartement te zoeken. Manus analyseert automatisch het woningaanbod, de criminaliteitscijfers, weersomstandigheden en reistijden en komt met kant-en-klare aanbevelingen.
Manus gebruikt geen enkelvoudig model, maar een ecosysteem van gespecialiseerde sub-agents die parallel aan elkaar werken. Dankzij deze aanpak kan het complexe taken uitvoeren zonder menselijke tussenkomst. Bovendien werkt Manus asynchroon: het blijft op de achtergrond actief en meldt zich pas als een taak is afgerond.
AI-wedloop en jobvervangers
Volgens Forbes is Manus een gamechanger die het idee onderuithaalt dat de VS de absolute AI-leider is. Met dit autonome systeem bewijst China dat het niet alleen gelijke tred houdt met Silicon Valley, maar zelfs een voorsprong heeft genomen. De toepassingen van Manus AI zijn breed. Zo kan het zelfstandig cv’s analyseren, arbeidsmarkttrends doorgronden en een lijst met topkandidaten opstellen, inclusief uitgebreide rapportages. Ook in softwareontwikkeling heeft het potentie: Manus zou volledig autonoom een website kunnen ontwerpen, hosten en online zetten, inclusief probleemoplossing.
De geavanceerde mogelijkheden van Manus roepen ethische en economische vragen op. Als AI niet langer enkel de productiviteit verhoogt, maar daadwerkelijk jobs kan invullen en overbodig maakt, wat betekent dit dan voor de werkgelegenheid? En als een autonoom AI-systeem een ernstige fout maakt die een bedrijf miljoenen kost, wie is er dan verantwoordelijk? Regelgevers wereldwijd zijn hier nog niet op voorbereid. De vraag is of Manus AI écht zo revolutionair is als de hype doet vermoeden. Tot nu toe is de AI enkel beschikbaar voor uitgenodigde bètatesters, en de eerste ervaringen zijn wisselend.
Kinderziektes en onrealistische verwachtingen
Gebruikers melden dat Manus soms vastloopt in eindeloze loops, fouten maakt bij feitelijke vragen en geen bronnen vermeldt. TechCrunch merkte op dat het systeem faalde bij simpele taken zoals het bestellen van een broodje, het boeken van een hotel of het ontwikkelen van een eenvoudige videogame. Toch zijn er ook veel positieve geluiden. Manus heeft wereldwijd de aandacht getrokken en velen zien het als een voorbode van de toekomst. Of het daadwerkelijk een revolutie ontketent, hangt af van hoe goed Monica de huidige problemen weet op te lossen. Eén ding is zeker: de AI-wedloop tussen China en de VS lijkt nu echt losgebarsten.