iPhone 6s 16 GB is een kat in de zak
Na de aankondiging van de nieuwe iPhone 6s en iPhone 6s Plus, was ik verrast dat Apple het basismodel nog altijd maar van 16 GB opslagruimte voorziet. Dat is zeker niet in het belang van de klant. Maar waarom doet Apple het dan wel? De enige logische verklaring is winst.
Laat ik beginnen met te verduidelijken waarom je met het 16 GB-model van de iPhone 6s (Plus) eigenlijk een kat in de zak koopt. De argumenten zijn velerlei.
Zoals mijn collega Michaël Aussems eerder dit jaar al schreef, en deze week ook door Test-Aankoop aan de kaak werd gesteld, is de opslagcapaciteit die smartphonefabikanten adverteren, niet gelijk aan de ruimte die effectief beschikbaar is. Een deel wordt reeds ingenomen door het besturingssysteem en andere meegeleverde software. Het basismodel van de iPhone 6 biedt bijvoorbeeld een beschikbaar intern geheugen van 10,90 GB, wat neerkomt op ongeveer twee derde van de geadverteerde 16 GB.[related_article id=”160216″]
Bovendien heeft Apple op de nieuwe iPhones twee functies geïntroduceerd die je beschikbare gigabytes er nog sneller door jagen: Live Photos en 4K-video. Live Photos is geïnspireerd op HTC Zoe en verandert je foto’s in een bewegende animatie. Het ziet er leuk uit, maar vereist volgens TechCrunch dubbel zo veel opslagruimte als een gewone foto. Wil je van de nieuwe functie gebruik maken om in 4K te filmen, dan wordt je beschikbare opslagruimte er doorgejaagd aan zo’n 300 MB per minuut. De gigabytes stapelen zich aan dat tempo snel op.
Daar komt nog bij dat applicaties, en games in het bijzonder, steeds groter worden in omvang. Apple laat voortaan toe om iOS-apps te ontwikkelen met een bestandsgrootte tot maximaal 4 GB, een verdubbeling ten opzichte van de eerdere limiet van 2 GB. Goed nieuws voor ontwikkelaars, die daardoor rijkere applicaties kunnen maken, maar pijnlijk voor wie zich net een splinternieuwe iPhone 6s (Plus) met 16 GB heeft aangeschaft.
Wie daarnaast een hele collectie selfies op zijn iPhone heeft staan, al eens een filmpje lokaal bewaart of zijn telefoon als mp3-speler gebruikt, begrijpt dat 16 GB vandaag niet meer volstaat voor een premium smartphone met een bijhorend premium prijskaartje. Ja, je kan bepaalde zaken naar de cloud verhuizen, maar niet iedereen voelt zich daar comfortabel bij en het zou geen excuus mogen zijn om een ontoereikend 16 GB-model in de markt te houden.
Winst
Volgens de officiële uitleg blijft Apple de 16 GB iPhone aanbieden om de smartphone betaalbaar te houden voor de consument. Met een basisprijs van 749 euro voor de 6s en 859 euro voor de 6s Plus, kan je de iPhone echter moeilijk een betaalbare smartphone noemen. Bovendien slagen andere fabrikanten er wel in om hun smartphones in deze prijsklasse van een groter intern geheugen te voorzien. De Samsung Galaxy S6, HTC One M9 en LG G4 worden allemaal standaard met 32 GB opslagruimte uitgerust.
Er lijkt dus meer achter te zitten dan een bezorgdheid om de consument, en zoals wel vaker is het antwoord erg simpel: het draait om winst. Door zijn basismodellen slechts met 16 in plaats van 32 GB intern geheugen uit te rusten, dwingt Apple zijn klanten in de richting van de 64 GB-modellen als ze hun nieuwe smartphone ten volle willen kunnen benutten.
De 64 GB-versies hebben een prijskaartje van 859 euro voor de iPhone 6s en 969 euro voor de iPhone 6s Plus. Die meerprijs ligt veel hoger dan wat de toevoeging van dat extra geheugen kost, wat betekent dat de winstmarge voor Apple ook een stuk hoger ligt op deze toestellen. Als Apple zijn basismodel met 32 GB zou uitrusten, zouden klanten veel moeilijker kunnen worden overtuigd om voor een duurder model te kiezen.
De strategie van Apple is interessant voor zijn aandeelhouders en de winstgevendheid van het bedrijf, maar de consument is de dupe.