Opinie

Opinie: sportsmartwatch als schop onder je kont

sportsmartwatch
Aan het begin van het jaar valt er niet aan te ontsnappen: al die mensen met hun goede voornemens. Is een smartwatch dan de ultieme motivatie om door te zetten?

Of je nu op kantoor gebombardeerd wordt met weetjes door collega’s die plots te sportief zijn voor hun eigen goed, of op sociale media om de oren geslagen wordt met de story’s van een overenthousiaste vriend die voor de tweede keer die dag een toertje gaat lopen… vaak zijn die goede voornemens tegen februari weer gesmolten als sneeuw voor de zon.

Wat een smartwatch of fitnesstracker in de eerste plaats zo leuk maakt, zijn natuurlijk de statistieken die ze verzamelen. Meten is weten. Van je hartslag tot bloedsuikerspiegel en de fijnere gps-statistieken: als ik voor mezelf spreek, dan kan ik er niet om heen dat het meten en analyseren van je sportactiviteit motiverend werkt. Voeg daar nog de mogelijkheid aan toe om je prestaties of je geboekte vooruitgang via sociale media te delen en ik moet toegeven dat het een rol gaat spelen in de motivatie om te gaan lopen of fietsen. Het zit nu eenmaal bij ons ingebakken dat je wat je gepresteerd hebt graag wereldkundig wil maken en op zoek gaat naar appreciatie.

Opletten met je ego

Maar daar schuilt ook een risico in. Wie zichzelf zomaar gaat vergelijken met verstokte sporters, loopt het risico zich te mispakken aan het verschroeiende tempo van een ervaren loper of fietser en zich gaat verbranden. In het beste geval eindigt dat met een appelflauwte, in het slechtste geval in het ziekenhuis. Het blijft dus zaak om rustig op te bouwen en wat dat betreft is een sporthorloge meestal wel een goede gids. Het is belangrijk om je niet blind te staren op almaar straffere doelen, maar onderweg ook terug te blikken op waar je vandaan komt.

Rusten hoort ook bij het groeiproces. Uiteindelijk is de voldoening die je uit het delen van je prestaties haalt een tijdelijk effect. Want alles went en je kan je volgers niet keer op keer blijven verrassen met grensverleggende prestaties. Op den duur gaan ze gewoon weten en verwachten wat je kan. Je zal al snel op een grens botsen, waarbij je onvermijdelijk terug uitkomt bij je persoonlijke motivatie. En dan kom je op het kritieke punt waarbij je moet uitmaken of je het voor jezelf en alleen voor jezelf kan doen. Zo besef je dat die smartwatch niet zo heel erg lang de grote motivator kan zijn.

Nachtrust vs. rusteloosheid

Een relatief nieuw aspect is dat een (sport)smartwatch de kwaliteit van je nachtrust kan helpen verbeteren. En, als je daarin slaagt, dan zal je na een lange werkdag wel meer energie over hebben om alsnog de sporttas boven te halen. Maar, zoals al uit onderzoek gebleken is, zijn die slaapsensoren niet heel nauwkeurig en wordt je hartslagmeter gecombineerd met de gyroscoop of de bewegingssensor in het slimme horloge. Zo’n analyse gebeurt dus meer vanuit de losse pols, dan dat die echt wetenschappelijk onderbouwd is. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden wanneer het analyseren van je nachtrust een van de redenen is waarvoor je een (sport)smartwatch zou aanschaffen.

En dan moet ik het nog even hebben over het invasieve effect van een (sport)smartwatch. In 2016, toen slimme horloges nog niet ingeburgerd waren, had ik er eentje, weliswaar een vrij eenvoudig exemplaar. Waar ik nog het meest aan moest wennen, was de onophoudelijke stroom meldingen die het horloge rond m’n pols deed trillen. Uiteraard kan je die meldingen per app regelen, maar het is verleidelijk om bepaalde pushberichten of meldingen toch meteen te kunnen lezen en dus gewoon te laten doorkomen via je (sport)smartwatch. Wat je daarvoor opgeeft is een stukje rust. Het kan ontzettend deugd doen om de smartphone een paar uurtjes aan de kant  te laten en dan in één klap alle gemiste notificaties en berichten rustig door te nemen. Wie zich die discipline niet kan aanmeten, creëert met zijn slimme horloge voor een stuk het tegenovergestelde van wat je wil bereiken.

Conclusie: een smartwatch kan voor velen de nodige schop onder de kont zijn, maar eens je goed op weg bent, zal het steeds meer aankomen op je eigen wilskracht. Als je nieuwe (en veilige) doelen blijft stellen, zit je helemaal goed. Uiteindelijk komt het bij technologie steeds op hetzelfde neer: ze kan absoluut een meerwaarde zijn, zolang je er maar bewust mee omgaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business