Opinie

Vier manieren om flexibiliteit in te bouwen

In een evoluerende wereld is het nodig om steeds in te kunnen spelen op verandering, en door het juist te doen kan jouw bedrijf meegroeien.

‘Agile werken’ is al jaren een modewoord dat in iedere boardroom wordt herhaald. Alles moet agile zijn, want de wereld verandert. Natuurlijk is het logisch om soms van koers te veranderen, want we leven in uitdagende en onvoorspelbare tijden waarbij pandemieën, extreem weer en oorlogen voor chaos in de supply chain zorgen en breuken in de status quo veroorzaken.

Zelf gebruik ik liever de term ‘flexibiliteit’. Dit betekent ongeveer hetzelfde als agility, maar is een tikkeltje minder pretentieus. Vooral op de volgende vier gebieden biedt flexibilisering de beste kansen voor bedrijven om hun toekomst veilig te stellen.

Flexibele abonnementen

We bewegen steeds meer naar een markt waarin abonnementslicenties de standaard worden voor software. Enterprise-software was vroeger een one-size-fits-all-aangelegenheid: men betaalde vooraf en met veel ingebouwde overcapaciteit om te voorkomen dat er een plafond zou worden geraakt. Vervolgens betaalde men opnieuw in de vorm van een jaarlijkse onderhoudsbelasting. Het resultaat: slechte waarde voor de koper, geen correlatie tussen gebruik en de betaalde prijs, en effectieve lock-ins. Met abonnementen betalen organisaties alleen voor wat zij gebruiken, zonder boetes voor onder- of overgebruik. Dit levert aantoonbare waarde op voor de CFO en geeft bedrijven het vertrouwen dat zij ideeën en projecten kunnen uitwerken met minimaal risico. Werkt het niet zoals gepland? Dan zet je het abonnement gewoon stop en investeer je in een ander idee. Het geeft dus maximale flexibiliteit.

Flexibele cloud-infrastructuren

Het is logisch om de IT-infrastructuur af te stemmen op de onvoorspelbare omgeving en hybride wereld van tegenwoordig door deze flexibel te maken. De meest extreme vorm van een flexibele IT-infrastructuur is de public cloud. Public clouds beloven onder andere snelle beschikbaarheid van (extra) resources, makkelijke toegang voor remote werkers en hebben nauwelijks beheer nodig. Dat komt echter wel tegen een hogere kostprijs. Daar tegenover staat de private cloud. Door je eigen hardware on-premises te houden, verlies je aan flexibiliteit. De meest flexibele vorm is dan ook om deze twee clouds te koppelen tot een hybride cloud-infrastructuur.

Hybride cloud-infrastructuren zullen de basis vormen van hoe we in de toekomst werken. Belangrijk daarbij is wel dat de koppeling tussen beide cloudomgevingen makkelijk te realiseren is en weinig beheer vereist. Alleen in dat geval heb je als bedrijf maximale flexibiliteit om, indien nodig, tijdelijk en snel extra resources uit de public cloud te halen.

Een hybride cloud-infrastructuur is in mijn ogen de enige IT-architectuur die voldoet – en in de toekomst zal kunnen voldoen – aan de zakelijke behoeften van organisaties om in te spelen op soms onverwachte veranderingen.

Flexibel werken

Het werken op afstand zal zeker onderdeel blijven van onze werkmodellen. Hoe dat in de toekomst precies zal uitpakken en vormgegeven wordt, is echter moeilijk te voorspellen. Sommige organisaties zien een toename van het aantal medewerkers dat een paar dagen per week op kantoor werkt, maar er zijn ook talloze andere werkvormen die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Dit brengt niet alleen nieuwe uitdagingen met zich mee, maar ook kansen. We hebben namelijk een unieke, eenmalige kans om een nieuwe werkwereld op te bouwen. Daarbij moeten er werkvormen gevonden worden waarbij mensen zich prettig, gemotiveerd en evenwichtig voelen op hun werkplek, ongeacht waar deze zich bevindt. Dit zal gepaard gaan met een nieuwe houding en een nieuwe inrichting van de werkplek – zowel offline als online.

Flexibel leiderschap

Het volgen van een meerjarenplan wordt in het huidige klimaat steeds lastiger. Een CEO kan niet langer zomaar zeggen ‘dit is onze weg voor het komende jaar’, laat staan de komende vijf jaar. In plaats van een vaste visie te verkopen, moeten leiders hun medewerkers het gevoel geven dat ze zich aanpassen aan veranderingen. Het is geen makkelijke boodschap, mensen houden immers niet altijd van verandering, maar het is wel essentieel voor de toekomst. Leiders zullen uiteraard plannen moeten maken, maar ze moeten ook leven met de verwachting dat ze deze regelmatig zullen moeten corrigeren. Als organisaties het vermogen hebben om zich aan te passen, voorspel ik een mooie toekomst.

Flexibiliteit is vandaag meer dan een modewoord, en dat weten we bij Nutanix ook. De omstandigheden waarin we werken en leven evolueren razendsnel. Werknemers willen flexibel werken en klanten verwachten flexibiliteit. Dit proberen wij dan ook aan onze klanten te bieden in de vorm van mobiele licenties en een allesomvattend dashboard. Het is duidelijk dat organisaties die flexibiliteit durven inbouwen en zich aanpassen aan de toekomst, grote stappen zetten om ook later succesvol te blijven.

Dit artikel is geschreven door een van onze partners. Onze redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud.

Auteur: Luc Costers, Country lead voor Nutanix Belux & Eastern Europe

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business