Microsofts beste smartphone is de Samsung Galaxy S8
Samsung bundelt vaak Microsoft-apps op zijn telefoons zoals Skype en OneDrive, maar met de Galaxy S8 tillen de twee technologieconcerns hun samenwerking naar een hoger niveau. Microsoft brengt immers een eigen versie uit van de smartphone in de Verenigde Staten: de Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition. En nee, deze smartphone zal niet op Windows 10 Mobile draaien. Dumpt Microsoft hierbij zijn eigen mobiel besturingssysteem?
Samsung Galaxy S8 Microsoft Edition
De telefoon bevat uiteraard de Microsoft-apps die je standaard op de S8 kan verwachten zoals OneDrive, Outlook, Office en OneNote. Daar voegt Microsoft onder andere Bing, Groove en MSN News aan toe. Ook voorziet het vlaggenschip een makkelijkere integratie met apps zoals LinkedIn en Wunderlist. Daarnaast is het opvallend dat digitale assistent Cortana meegeleverd wordt in de Microsoft Edition. Samsung zet namelijk sterk in op het debuut van de eigen assistant Bixby.
Microsofts varianten van de Samsung Galaxy S8 en S8+ zullen respectievelijk 750 en 850 dollar kosten, een surplus van 50 dollar bovenop het standaardmodel. Het is momenteel nog onduidelijk of de smartphone ook bij ons zijn entree zal maken.
Loze beloftes
Het lijkt alvast dat Microsoft hiermee zijn eigen mobiel platform Windows 10 Mobile naar de vergetelheid wil brengen. De Amerikaanse multinational zet al jaren in op zijn besturingssysteem, waar het nooit zijn vruchten van kon plukken. Het slaagde er nooit in om te concurreren met Android-smartphones en iPhones. De verkoopcijfers blijven ontzettend laag, zo is het marktaandeel van Windows 10 Mobile onder 1% gezakt. Na jarenlange investeringen is het geduld nu duidelijk opgeraakt.
Vorig jaar in april was er nog geen vuiltje aan de lucht. Terry Myerson, verantwoordelijk voor Windows en apparaten bij Microsoft, verzekerde klanten en ontwikkelaars dat het nog vele jaren zou blijven investeren in Windows 10 Mobile. Een loze belofte, zo blijkt achteraf, want amper een half jaar later trok hij die uitspraak terug in. In november klonk het dat Microsoft geen ambitie meer heeft om van Windows Mobile een rendabel product te maken. Wel wil het zijn mobiel platform gebruiken als leerproces om meer inzicht te krijgen in mobiele apparaten. Een verbale dekmantel om later de strijdbijl te begraven.
Vorig jaar trok Microsoft de stekker uit de Lumia-smartphonefamilie en verkocht de firma het merk Nokia aan HMD Global. De overname van Nokia in 2014 was een van de grootste tegenvallers in de geschiedenis van het technologieconglomeraat. HMD Global heeft nu exclusieve licentierechten op de merknaam Nokia en gaat onder die naam telefoons uitbrengen. Zo presenteerde het bedrijf al de Nokia 3310 en drie nieuwe smartphones.
Gebrek aan apps
Het probleem waar Windows Phone steeds mee worstelde, is het gebrek aan apps in de eigen Microsoft Store. Ontwikkelaars vinden het niet de moeite om te investeren voor zo’n kleine afzetmarkt. Bovendien ontvangen de apps die ontwikkeld zijn voor het platform zelden updates. Erger nog, Microsoft stopte in januari zelf met de ondersteuning van zijn eigen apps. Hoe kunnen ontwikkelaars het platform vertrouwen als Microsoft er zelf niet meer in gelooft? Het is duidelijk dat de laatste uren van Windows 10 Mobile geteld zijn.
Als een laatste strohalm introduceerde het Amerikaanse technologiebedrijf samen met Windows 10 het Universal Windows Platform (UWP). Met dit platform kunnen ontwikkelaars apps creëren die op alle Windows 10-toestellen functioneren. Een win-winsituatie voor Microsoft die op deze manier zowel de gebruikers van Windows Phones als pc’s tegelijk kan aanspreken. De verwachte populariteit bleef echter uit.
Laatste strohalm
Bij de lancering van Windows 10 verspreidde het technologieconcern een nieuwe doelstelling: binnen drie jaar moesten er 1 miljard actieve toestellen zijn met Windows 10 erop. Een slimme marketingzet, want daarmee zou het de Windows Store aantrekkelijker maken en meer Windows 10 Mobile-toestellen verkopen. Een grotere afzetmarkt maakt het voor ontwikkelaars interessant om in te investeren. Het plan draaide niet uit zoals verwacht en enkele maanden later stelde Microsoft zijn doelstelling voor onbepaalde termijn uit. Nu draaien er iets meer dan 400 miljoen actieve toestellen op Windows, waaronder pc’s, telefoons, tablets, de HoloLens-bril en de Xbox One.
Heroriëntering?
Dat Windows 10 Mobile zijn laatste adem uitblaast is een serieuze opdoffer voor Microsoft, maar misschien is het niet eens zo’n slecht nieuws. De mobiele divisie van Microsoft is nooit sterk geweest, en nu kan Microsoft zich heroriënteren en focussen op zaken waar ze wél goed in zijn. Met de Microsoft Surface Pro en Surface Book hebben ze alvast twee toestellen die zeer sterk verkopen. De hardwareverkoop van de multinational is er zelfs op vooruit gegaan.
In plaats van zich te focussen op hun eigen mobiele besturingssysteem, kunnen ze beter profiteren van het harde werk van Apple en Google en daarvoor apps ontwikkelen. De apps van Microsoft, zoals het Office-pakket, staan op haast elke smartphone en geven hen voldoende naambekendheid. De Surface Phone zou de heilige graal kunnen worden om Windows op mobiel vlak opnieuw een kans te geven, maar daarrond blijft het voorlopig angstvallig stil.