De iPhone 8 is een melkkoe zonder karakter
Net als vorige jaren zullen Apple-fans ongetwijfeld op straat in rij wachten om de nieuwe iPhones te bemachtigen. En met goede reden: de nieuwste flagships van Apple bevatten naar goede gewoonte de laatste snufjes in een bloedmooi chassis met een erg gebruiksvriendelijk – maar gesloten – mobiel besturingssysteem. Zelf blijf ik liever in de zetel zitten. Startprijzen vanaf 809, 919 en 1.159 euro voor respectievelijk de iPhone 8, 8 Plus en X: dat kan mijn bruintje niet trekken.
Geldwolven!
Ongetwijfeld zullen vlijmscherpe opinies als paddenstoelen uit de grond schieten, waarbij Tim Cook en de zijnen worden vergeleken met onbezonnen geldwolven. De torenhoge prijzen passen evenwel perfect binnen hun financiële strategie. Apple kan het zich permitteren om zijn prijzen hoog te houden, zolang het zijn status als premiummerk behoudt. iPhones worden namelijk – in economische termen – gezien als luxegoederen: een zeldzaam fenomeen waarbij de vraag naar het goed stijgt als de prijs een tikkeltje hoger ligt. Het geesteskindje van icoon Steve Jobs hanteert winstmarges van meer dan 30 procent, maar dat zal Apple-fans niet behoeden om hun nieuwe speeltje mee naar huis te nemen. Dat ze de ‘allerbeste producten’ maken, zoals Tim Cook beweert, neem je beter met een korreltje zout, maar zijn bouwkwaliteit is altijd het stokpaardje geweest van de iPhone.
[related_article id=”218506″]iPhone X: ?
Bij hoge prijzen verwacht je natuurlijk wel een crème-de-la-crèmetoestel: oftewel de beste specificaties, een handvol features die je in geen enkele andere telefoon terugvindt, of het meest innovatieve ontwerp. Apple koos bij zijn jubileummodel iPhone X voor strategie numero drie. Na de legendarische woorden ‘One More Thing’, die Tim Cook uit de mond plukte van Steve Jobs, lichtte Apple het doek over zijn prestigieuze paradepaardje. Ik was danig onder de indruk, ook al had de geruchtenmolen eerder al het tipje van de sluier opgelicht. Voor het eerst in lang ziet een iPhone er radicaal anders uit, waarbij de homeknop helemaal verdwijnt in ruil voor een haast randloos ontwerp. Een krachtige processor, integratie voor augmented reality-toepassingen en een gezichtsherkenner zijn wel leuke snufjes, maar zal weinigen over de streep trekken om zo’n peperdure telefoon in huis te halen. Zijn afgelikte ontwerp daarentegen zal wel fans over de boeg halen, want design en prestige zijn de twee voornaamste peilers waarmee Apple zijn omzet voedt.
Maar Thomas, een prijsetiket van meer dan duizend euro, dat kan je toch niet rechtvaardigen? Hoeveel geld eenieder wil spenderen aan een smartphone, is een individuele keuze. Velen doen volledig afstand van computer of laptop in huis en gebruiken enkel nog een smartphone. In dat geval is zijn kostprijs – als je het mij vraagt – wel te verdedigen. Voor mij gaat een viercijferig kostenplaatje een brug te ver, maar ik ben opgelucht dat er opnieuw een frisse wind bij Apple waait. Sinds de dood van Steve Jobs bleef ik altijd wat op mijn honger zitten; geen enkele nieuwe iPhone kon me overtuigen. Tim Cook zal nooit het charisma of overtuigingskracht hebben die het overleden Apple-icoon uitstraalde, maar met een radicaal nieuw iPhone-ontwerp heeft Apple terug een deel van zijn ziel heroverd.
[related_article id=”218502″]iPhone 8: ?
Des te lovend ik ben over de iPhone X, des te meer raad ik mensen (met gezond verstand) af om de nieuwe iPhone 8 en 8 Plus in huis te halen. Nog steeds kan ik niet goed plaatsen waarom deze modellen zijn geïntroduceerd, en na de conferentie gisteren heb ik het gevoel dat Apple het ook niet goed weet. Beide toestellen missen karakter en zijn, zowel vanbinnen als vanbuiten, haast kopies van hun voorgangers. Beschik je over een iPhone 7, laat deze telefoons dan links liggen.
Naast een ietwat krachtigere processor en betere camera – die in zijn voorganger al prima presteerden – missen beide toestellen de Apple-factor. Het concern beweert wel dat de iPhone 8 ongeveer een vierde sneller is dan zijn voorganger, maar dat is wat te magertjes om met meer dan achthonderd duiten over de streep te komen. Het handjevol keren dat ik de iPhone 7 pikte – ahum, leende – van mijn schoonmoeder, had ik nooit last van haperingen of trage applicaties. Technologie evolueert – alles moet sneller en beter – maar de LG V30 lijkt een straffer specificatielijstje te hebben voor een lagere prijs. Ook zijn ontwerp lijkt als twee druppels water op zijn voorganger: het ontbreekt beide telefoons helemaal aan karakter. Voor zijn meerprijs verwacht je een stoute, gewaagde innovatie, waarmee Apple al decennialang tal van zieltjes veroverde. De iPhone 8 is echter duidelijk een voorzichtig tussenmodel voor zij die de belachelijk hoge prijs van de iPhone X niet willen ophoesten.
Kortom: ben je van plan om een nieuwe Apple-smartphone aan te schaffen, koop dan ofwel een goedkopere iPhone 7 of ga all the way met een iPhone X. Want iemand die prestige hoog in het vaandel draagt, wil geen melkkoe zonder karakter.
Aanpassing op 19/09/2017: Kristof Wybo wees me er terecht op dat de iPhone 8 geen gezichtsherkenning heeft. Het foutje is rechtgezet, bedankt!