Nokia by HMD Global zet traag de eerste stappen in de high-end markt
Sommige merken verdwijnen van de markt zonder dat het echt jammer is, dan heb ik het vooral over kleine startups. Bij Nokia ligt dit echter heel anders, toen de smartphonelicentie van Nokia bij Microsoft in handen was begon het merk behoorlijk af te takelen. Het had de focus volledig gelegd op het toenmalige Windows Mobile, echter wat dat geen succes. Zo blijkt nu ook, Windows Mobile zit nu ver onder de 1% van de totale smartphonemarkt. Microsoft zag, zo gok ik, dan ook geen toekomst meer voor Nokia.
Op 18 mei 2016 legde Microsoft zich daar volledig bij neer, en verkocht de licentie aan HMD Global en FIH Mobile. Wat wel interessant is om te weten, is dat HMD Global is opgezet door merendeel ex-Nokia medewerkers. Samen willen ze de ziel van het bedrijf terugkrijgen, en een vaste plaats aannemen binnen de smartphonemarkt. FIH Mobile klikt als een organisatie waar je nog nooit van hebt gehoord, en dat is waarschijnlijk ook wel zo. FIH Mobile is echter een dochteronderneming van Foxconn, en verzorgt de productie van Nokia toestellen voor HMD Global.
Smartphones
Nokia wilt natuurlijk niets liever dan het uitbrengen van nieuwe smartphones, en het bedrijf kon begin 2017 zijn slag slaan. De eerste Android smartphone die HMD op de markt heeft gebracht was de Nokia 6, het midrange toestel van Nokia. Het toestel gooide direct hoge ogen door de verassend goede bouwkwaliteit en software. Tijdens het MWC werd de Nokia 6 wederom getoond, nu met twee vers aangekondigde broertjes. Het merk kwam nu met de lager gepositioneerde Nokia 3 en 5. Alle drie de toestellen zagen uiteindelijk rond juli officieel het levenslicht toen de verkoop ook daadwerkelijk was gestart.
Nokia was nog niet klaar, want tot dan toe waren er enkel midrange opties beschikbaar. HMD Global kwam niet veel later met de Nokia 8, het eerste high-end toestel. Alhoewel het toestel met zijn 16:9 beeldscherm misschien niet zo goed paste tussen andere toestellen die rond die periode werden uitgebracht, was het een verassende gooi naar de high-end markt.
Voordat we 2017 verlaten was er nog een verassende stap vanuit Nokia waar ze zich duidelijk mee willen onderscheiden, en dat is de onthulling van de Nokia Beta Labs. Vanuit dit programma werden testversies van Androidversies met gemak naar verschillende telefoons gebracht. Door dit programma werden bugs snel opgelost, maar kwam Nokia ook met een optie om ons eerder te laten proeven aan Android Oreo.
Fast forward naar 2018
Het verhaal is nog lang niet afgelopen, natuurlijk niet. Nokia kwam ook dit jaar weer met de nodige Android telefoons. De presentatie begon met de goedkope Nokia 1, alhoewel dat waarschijnlijk in Europa geen hardloper is, brengt het toestel wel Android op een redelijk betaalbaar niveau met prima specificaties. Vervolgens kwam er de opvolger van de Nokia 6, welke hedendaags op twee manieren bestempeld wordt, de Nokia 6 (2018) en de Nokia 6.1, lekker verwarrend! Als derde toestel is de Nokia 7 Plus niet meer te vergeten van de smartphonemarkt. De specificaties samen met de prijs maken het een toestel die onder veel mensen geliefd is. Zo blijkt dan ook wel uit de winkels die regelmatig moeite hebben met het op voorraad houden van het toestel.
HMD Global kwam tijdens het MWC met maar liefst 4 toestellen, dus ik vergeet er nog een. Nou, vergeten, ik zeg het gewoon: de Nokia 8 Sirocco. Het is Nokia’s high-end telefoon van 2018. De Nokia 8 Sirocco bevat de Qualcomm Snapdragon 835, 6GB RAM en 128GB UFS 2.1 opslag. Al met al dus zeker geen geintje, al lijkt er wel op dat de camera’s een op een zijn overgenomen van de Nokia 7 Plus, een toestel welke €350 goedkoper is.
Wel high-end, maar…
De Nokia 8 Sirocco doet dit jaar mee in het high-end segment. Nu is het niet aan mij om het toestel te gaan beoordelen op specificaties, dat is natuurlijk onmogelijk. Wel zijn er een aantal opvallend keuzes gemaakt voor 2018, waarbij de vraag is of je deze keuzes wilt maken.
Om maar te beginnen met de camera’s waar ik het net ook al even over had. De Nokia 8 Sirocco komt met twee camera’s aan de achterkant met Zeiss lenzen. Helaas komen de camera’s uit het midrange segment, waar de Nokia 7 Plus zelf plaatsneemt met dezelfde sensoren. En aan de voorkant zit een 5Mp camera, al hoeft dat niks te zeggen. Het blijft wel jammer dat deze dingen naar mijns inziens wat te weinig aandacht hebben gehad voor een high-end toestel.
Als laatste is er het beeldscherm. Waarbij ik wel moet vermelden, de voorkant ziet er in het echt nog beter uit dan op foto’s. HMD Global heeft gekozen voor een 16:9 beeldscherm, terwijl het bij lancering al februari 2018 was. Nu zijn de bezels wel redelijk klein, maar het toestel had een groter beeldscherm kunnen hebben als het toestel een 18:9 beeldscherm had gehad.
Ik zeg het wederom, dit is wat ik kan zeggen na het toestel een tijdje in mijn handen te hebben gehad, en ermee te hebben gespeeld. Het is een toestel wat anno 2018 qua design zeker mee kan spelen, ze zeggen echter wel eens: de Devil zit hem in de details. Niet anders is dat bij Nokia’s high-end toestel.