Samsung Experience

[Opinie] Samsung kwam met de beta update van Android Nougat op de Samsung Galaxy S7 met een nieuwe naamgeving voor haar Android schil, Samsung Experience. De ervaring is echter niet enorm verbeterd.

De smartphonemarkt lijkt anno 2018 in een dal terecht te zijn gekomen. Er gebeurt weinig nieuws, design herhaalt zich, en ook op het gebied van software schieten er geen vooruitgangen uit de grond. Er blijven echter een paar fabrikanten die wel veel kunnen veranderen om de gebruikerservaring te verbeteren, maar dit niet doen. Samsung, het bedrijf welke elk jaar prachtige hardware weet te produceren, heeft het nog steeds moeilijk met haar eigen software: Samsung Experience.

De irritatie van het gebruiken van de software groeide met de dag

Eind juli 2017 kocht ik zelf een Samsung Galaxy S8, deels omdat ik een nieuwe smartphone wou uitproberen, en deels om de software te testen. Helaas, zo bleek achteraf, had ik beter ergens anders mijn centen uit kunnen geven. In januari 2018, iets meer dan 4 maanden na aankoop, was het voor mij al afgelopen met de telefoon. Normaliter kan ik wel langer doen met een telefoon, mits er niks interessants voorbij komt zetten. Helaas was de Galaxy S8 anders, de irritatie van het gebruiken van de software groeide met de dag. Helaas is dat, zelfs met de upgrade naar Samsung Experience 9.0, niet opgelost.

Software laag

Allereerst is het belangrijk om het een en ander uit te leggen. Veel Samsung gebruikers hebben namelijk al jaren een Samsung telefoon, en weten soms ook niet hoe andere softwareschillen eruit kunnen zien. De software die op Samsung telefoons voorgeïnstalleerd staat wijkt af van hoe Google Android ‘bedoeld‘ heeft. Daar moet echter wel wat nuance op worden aangebracht, zoals Android Central ook vertelt in een uitgebreid verhaal. Zou je namelijk AOSP, de basis waar Android op gebouwd is, bouwen tot een besturingssysteem, dan komt dit niet (helemaal) overeen met wat zelfs Google op haar toestellen draait.

Samsung brengt vooral veel visuele wijzigingen met zich mee, waarbij veel icoontjes worden aangepast. Deze nieuwe icoontjes passen vaak echter niet binnen de richtlijnen van Material Design, en vallen daardoor extra op in het besturingssysteem. Ik heb het dan over zowel icoontjes van zowel applicaties, als op de statusbalk, in het instellingen-menu en in het notificatie-menu. Daar blijft het helaas niet bij, Samsung heeft in haar eigen applicaties namelijk onverwachte – maar ook gewoon bijzonder lelijke – kleuren toegepast. Dit vaak dan ook in contrast met wit waardoor de kleuren nog erger opvallen.

Samsung's design is niet (altijd) in lijn met Google's Material Design

De volgende grote wijziging is binnen het instellingen-menu. Samsung heeft besloten om sommige instellingen een andere naam mee te geven, of te verplaatsen naar een andere plek. Dit neemt vaak de eenheid van instellingen weg, en maakt het gebruik ervan minder gebruiksvriendelijk. In mijn ervaring was het vaak echt even zoeken voordat ik een instelling kon vinden, waar ik dat bij mijn OnePlus 5T niet heb. Natuurlijk is dat niet altijd erg, maar soms moet je snel iets vinden, en dat kan bijzonder moeilijk zijn met Samsung Experience.

De grootste tegenvaller van alles was eigenlijk: er is haast niks aan te passen. Eenmaal met Samsung Experience opgescheept, altijd met Samsung Experience opgescheept. Voor de meeste gebruikers zal dit geen problemen opleveren. Echter, maakt niet uit hoe groot de groep is, een groep gebruikers zal geen Samsung telefoons kopen vanwege de software. Samsung krijgt al veel jaren klachten over haar laag over Android, en toch behoudt het bedrijf deze manier van werken. Aan de ene kant is het niet gek – de meeste gebruikers hebben er geen ‘last’ van. De fabrikant zou aan de andere kant zoveel gebruikers kunnen winnen door dit aan te pakken. De kleine details doen vaak het meeste werk, en zo ook voor smartphones. Samsung wilt haar eigen gezicht behouden, begrijpelijk. Echter is het dan wel aan te raden om een meer gestroomlijnd besturingssysteem te creëren. Als alles op elkaar is afgestemd, en meer in lijn met stock Android, wordt het een stuk leuker om te gebruiken

Sloom

 

Het laatste punt wat ik nog aan wil tippen is de vertraging van Samsung smartphones over tijd. Waar dat voorheen bij Samsung smartphones enorm aanwezig was, lijkt dit inmiddels te zijn omgekeerd. Ja, mijn Samsung Galaxy S8 is wat trager geworden, maar het valt enorm mee. Daarbij moet echter wel vermeld worden dat er de nodige vertragingen aanwezig zijn – al sinds het begin. Zo is er een duidelijke hapering merkbaar bij het openen van Bixby, vanaf dag een. Ook het openen van een applicatie wilt zo nu en dan wat langer duren, zonder verklaarbare reden. Uit deze verbetering blijkt echter wel dat Samsung duidelijk werk heeft gemaakt om haar software soepel te laten functioneren.