Draadloze koptelefoons zullen de markt over gaan nemen

[Opinie] Draadloze koptelefoons zijn niet meer weg te denken van de huidige smartphonemarkt. Naar mijn mening heeft het de toekomst, hoe denk jij daarover?

Veel smartphones verliezen tegenwoordig de audiopoort. In ruil daarvoor komt er een adapter meegeleverd om toch nog een 3.5mm audiopoort te maken van de USB-C poort. Vergeet je deze thuis, op werk, of waar dan ook? Dan wordt het praktisch onmogelijk om nog muziek te kunnen luisteren, in de meeste gevallen heb je namelijk niet zomaar een nieuwe adapter aan je neus hangen. Belangrijk om daarbij te weten is dat niet elke adapter werkt met elke telefoon. Koop dus niet zomaar een USB-C naar 3.5mm audiopoort-adapter.

[related_article id=”210283″]

Waar was ik eigenlijk gebleven in het verhaal. Oh, omdat smartphones dus de audiopoort verliezen komt er bij mij een vraag naar boven: Why not go and live wirelessly? Nu de audiopoort dood begint te gaan, is de volgende gemakkelijke stap om over te gaan naar draadloze koptelefoons. Zo duur zijn deze immers niet meer, een goedkoop paar draadloze koptelefoons tik je immers al voor onder de twintig euro op de kop via Amazon.

Voordelen

Voor eenieder is het natuurlijk moeilijk om te bepalen wat de voordelen zijn. Maar de grootste voordeel welke met regelmaat genoemd wordt is het draadloze aspect van de koptelefoon. Voor sommige gebruikers lijkt het draad heilig te zijn, mijn vraag is echter waarom. Ik heb het nog niet over aspecten zoals batterijduur of andere aspecten, maar sommige mensen hebben enkel al iets tegen het draadloos zijn van de koptelefoon. Door het draadloze aspect kan je vaak tot zo’n 10 meter van je telefoon af bewegen zonder een groot negatief effect te hebben op de werking van de koptelefoon.

Het grootste voordeel van draadloze koptelefoons is… het draadloze aspect ervan.

Wat verder vaak aanwezig is bij draadloze koptelefoons is een vorm van waterresistentie. Daarbij is het vaak mogelijk om in de regen te fietsen zonder dat de koptelefoon hier daadwerkelijk problemen mee zal ondervinden. Bedraade koptelefoons hebben deze waterresistentie vrijwel nooit, en kunnen daarbij sneller kapot gaan door een regenbui.

[related_article id=”224460″]

Het laatste beetje extra gemak zijn de extra’s waar draadloze koptelefoons regelmatig mee komen. Allereerst is de draadloze bediening voor bijvoorbeeld muziek vaak gemakkelijker en uitgebreider, daarnaast heeft de koptelefoon soms ook extra andere functies. Zo komen sommige draadloze varianten met een hartslagmeter of gyroscoop om bijvoorbeeld accuraat je sportactiviteiten bij te houden. Als laatste bieden de koptelefoons bij het bellen meestal actieve ruisonderdrukking om de gesprekskwaliteit te verbeteren, iets wat je niet vaak ziet bij bedraade koptelefoons.

Nadelen

Alles wat voordelen heeft, heeft ook nadelen, dat moge duidelijk zijn. De grootste die bijna altijd wordt genoemd is het opladen van de koptelefoon. Dit is iets wat zeker waar is, Lithium-Ion batterijen kunnen helaas geen oneindige hoeveelheid energie opslaan. Ga je op zoek naar een goed paar van koptelefoons rond de 100 euro, dan gaan deze gemiddeld wel rond de 18 uur of langer mee. En gelukkig zijn de meeste koptelefoons snel opgeladen, je zal er enkel wel zelf aan moeten denken.

 

Gewicht is een andere factor welke vaak als negatief wordt ervaren bij draadloze koptelefoons. Het is iets persoonlijks, inmiddels voel ik het zelf niet meer. Draadloze varianten zijn inderdaad wel (iets) zwaarder, maar na lange tijd is dat vaak niet merkbaar. Let daarbij wel op dat gewicht vaak niet het grootste probleem is, maar vaak wel de algemene comfort met koptelefoons.

Het moge duidelijk zijn dat je voor achttien euro geen geweldig klinkende oortjes aanschaft.

Als laatste is het belangrijk om de geluidskwaliteit mee te nemen. Wederom, wat voor jou goed klinkt blijft altijd moeilijk te zeggen. Wel moge het duidelijk zijn dat je voor achttien euro geen geweldig-klinkende oortjes aanschaft.  Ga je in een hoger prijssegment zitten dan gaat de geluidskwaliteit natuurlijk wel een behoorlijke stap omhoog, vergelijkbaar met niet-draadloze koptelefoons.

Wat hier echter van belang is, is dat je smartphone audiosignalen verkleint verstuurd over de Bluetooth verbinding. De reden daarvan is de kleine bandbreedte welke beschikbaar is voor de Bluetooth-verbinding. Er zijn wel oplossingen, zoals AptX HD, maar er zijn relatief weinig koptelefoons die deze standaard ondersteunen. Met andere woorden, bij veel draadloze koptelefoons wordt het geluid al (iets) slechter voordat deze bij de koptelefoon geraakt.

Enkel nog draadloos?

Wat mij betreft kan de markt van bedraade koptelefoons worden stopgezet, ik gebruik deze immers niet meer. Nu is dat een mening welke niet veel andere met mij zullen delen, er zitten namelijk nog echt wel wat nadelen aan, en een prijskaartje. Echter is de verwijdering van de audiopoort een mooie manier om de omzetting naar een draadloze wereld in te gaan.

De markt van draadloze koptelefoons is er momenteel in het lage segment nog niet klaar voor – veel koptelefoons zijn qua gebruiksduur van de batterij nog niet gemaakt voor dagelijks gebruik. Zit je echter in het segment van rond of boven de honderd euro, dan is draadloos zeker aan te raden, en waarschijnlijk de toekomst. Geluidskwaliteit begint met nieuwe Bluetooth versies, maar ook met bijvoorbeeld AptX HD, steeds minder een probleem te vormen.

Switch naar de draadloze wereld, en ervaar de toekomst.

Een markt zal mogelijk altijd met een bedraade koptelefoon blijven wandelen, en dat zijn de audiophiles. Draadloos zal nooit volledig tegen bedraad aan kunnen botsen, dit is nog meer het geval als er FLAC (uncompressed audio) bestanden meespelen. Voor die markt zou ik willen zeggen: lekker bedraad blijven luisteren. Alle andere gebruikers, switch naar draadloos en ervaar te toekomst.

draadloosKoptelefoonsmobielontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken