Opinie

Keuze van de redactie: de smartphones waar wij het jaar mee zijn doorgekomen

Of het nu OnePlus, Motorola of Nokia is: welke toestellen hebben wij het afgelopen jaar vol plezier gebruikt? Vandaag, zo richting het einde van het jaar, onze keuze voor de beste smartphones van 2018.

Het einde van 2018 lijkt elke dag dichterbij te komen, tijd dus om terug te blikken op het mooie jaar. Welke telefoons zijn volgens ons de winnaars van 2018? Nu hoeft het niet eens zo te zijn dat het de nieuwste telefoons te zijn, maar het zijn juist voor ons de favorieten van het jaar – daar gaat het immers toch uiteindelijk wel om met technologie; het kan dan wel nieuw zijn, maar dan hoeft het nog niet fijn te werken. Google heeft daar jaren al een motto voor, wat ons betreft past dat prima bij het aanschaffen en het gebruiken van een telefoon: “Be together, not the same.” Koop vooral wat je zelf fijn vindt om te gebruiken, niet wat populair is in de media – het gaat immers om je eigen telefoon…

Bram: Honor 8X

Sommige mensen worden omvergeblazen door een motiverende spreker, een geweldig liveoptreden van hun favoriete band of een plotse windvlaag van 120km/h. Ikzelf werd dit jaar omvergeblazen door een smartphone, de Honor 8X. Voor ik het persbericht van deze smartphone in mijn mailbox kreeg, was ik me niet actief bewust van het merk in België. Ik wist dat Honor bestond en dat het een dochtermerk van Huawei is, maar in mijn dagelijks leven had ik er nog nooit eentje gezien. Het duurde dan ook niet lang voordat ik een testexemplaar van de Honor 8X liet opsturen. Voor €299 zou hij hetzelfde kunnen als een smartphone waar je soms enkele honderden euro’s meer voor betaalt. “De beste in zijn segment”, was aangegeven in de aankondiging. En op het moment van schrijven, houdt die claim voor mij nog altijd stand. Ik heb intussen heel wat smartphones in mijn handen gehad om te testen, maar de prijs-kwaliteit die deze Honor mij gaf, heb ik nog nergens anders teruggevonden. Niet bij mijn eigen smartphones in het verleden en ook niet bij de reviewtoestellen die de revue zijn gepasseerd. Foto’s nemen was geen probleem, gamen evenmin, wisselen tussen apps ging vlot en een verdoemd tussenstukje had ik hier gelukkig niet nodig. Als mijn eigen smartphone plots de geest zou geven, dan zou ik er geen moment over twijfelen om de Honor 8X aan te schaffen. En tot nu toe is en blijft dit de enige smartphone waarover ik dat kan zeggen.

Prijs en releasedatum: 11 september 2018 / 299 euro.


Thibault: Nokia 8 Sirocco

Het feit dat ik – een Apple fan – een Android-telefoon bekroon tot mijn favoriete telefoon van 2018, is voor mij al de verrassing van het jaar. Het gras is altijd groener aan de andere kant en met een open geest wou ik dan ook eens proeven van een Android-telefoon. Ik koos specifiek voor de Nokia 8 Sirocco omwille van de no-nonsense Android One-aanpak. Het toestel had geen makkelijke taak om mij te overtuigen van de kracht van Android, maar de telefoon kon al snel een speciaal plaatsje in mijn hart veroveren en ondertussen loop ik nog steeds rond met het toestel. Het feit dat de Nokia 8 Sirocco ervoor kon zorgen dat ik absoluut niets miste aan mijn iPhone, heeft er zelfs voor gezorgd dat ik mijn iPhone 7 na twee weken met de Nokia-telefoon heb verkocht.

De telefoon heeft me nog geen enkele keer teleurgesteld en dat is een behoorlijk unicum gezien ik ondertussen al meer dan twee maanden met het toestel paradeer. De bouwkwaliteit is voortreffelijk, het design gelikt, de camera scherp, de prestaties feilloos en de batterijduur idyllisch als je al jaren een iPhone gewend bent. Bovendien is de vormfactor ideaal in vergelijking met soortgelijke telefoons die een stuk groter en – naar mijn mening – onhandiger zijn in gebruik. Het prijskaartje is echter navenant (rond de 550 euro), maar een iPhone is nog steeds duurder en dan is de keuze voor mij snel gemaakt. Het enige negatieve puntje zou het lange wachten op Android 9 kunnen zijn, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met de strategie van HMD Global, de start-up die sneller telefoons uitbrengt dan je kan volgen.

Prijs en releasedatum: 25 februari 2018 / 749 euro.


Jeffrey: Google Pixel 2 XL

Kies ik nu een telefoon uit 2017 voor het rijtje favoriete telefoons voor dit jaar? Juist ja. In augustus heb ik de Google Pixel 2 XL aangekocht, na er behoorlijk lang over te hebben gedaan, de prijs bleef immers rond de 900 euro hangen, wat simpelweg te veel geld is voor zo’n smartphone. Toen Google eindelijk een prijsverlaging had doorgevoerd, was het voor mij wel duidelijk: ik ga hem kopen. Of het een slimme beslissing was zo kort voor IFA? Voor mij wel, want de telefoon behoort nu tot mijn favoriet van het jaar. In 2018 heb ik tussen een immens groot aantal telefoons mogen wisselen – van reviewexemplaren tot aan zelf aangekochte smartphones. Dat de Pixel 2 XL er bovenuit kan schieten, heeft twee redenen, zo is de software simpelweg, tja, hoe mag ik dat zeggen: alles wat je van een Android-telefoon zou verwachten. Ook is de camera mij zeer positief opgevallen, al is dat overigens niet alleen bij mij opgevallen – journalisten waren in 2017 al lovend over de camera van het toestel.

Maar, wat maakt de software nu zo speciaal? Twee dingen: geen aanpassingen door Google, en het voelt allemaal enorm vloeiend; andere fabrikanten lijken de software toch nooit zo soepel werkend te krijgen. Daarnaast heeft Google de camera zo uitgevoerd dat je er altijd goede foto’s mee kan schieten, of het nu overdag is, of ’s avonds met de functie genaamd ‘Night Sight’. Zou ik weer voor de opvolger kiezen, de Pixel 3 (XL)? Vermoedelijk wel, als de prijs weer eens redelijk begint te worden.

Prijs en releasedatum: 4 oktober 2017 / 799 euro (alleen in Duitsland).


Sven: OnePlus 6T

Mijn favoriete telefoon van 2018 is ongetwijfeld de OnePlus 6T. Ondertussen gebruik ik OnePlus-telefoons sinds 2015. Ik schafte me toen een OnePlus One aan om mijn oude iPhone te vervangen en zette mijn eerste stappen in de wereld van Android. Ondertussen heb ik er nog geen moment spijt van gehad, zelfs niet na het uitproberen van recente Apple-toestellen. Na de One, kwam er een Three en vervolgens een Five, allemaal apparaten die telkens weer hun voorgangers wisten te overtreffen. Enkele maanden geleden verscheen de OnePlus 6T. Het was ondertussen tijd voor een upgrade en het toestel stelt me helemaal niet teleur.

Hoewel de prijs van een OnePlus verdubbeld is sinds 2015, blijven de toestellen zeer competitief en vernieuwend. Zo kwam het bedrijf voor deze editie met een vingerafdruksensor in het scherm. Voor iemand die de trend van gezichtsontgrendeling heeft overgeslagen was het goed om beide te verkennen op hetzelfde apparaat. De technologie staat zeker nog niet op punt maar ik heb er vertrouwen in. Ook de lelijke brede notches sloeg ik over en mijn eerste kennismaking ermee was via de teardrop notch van de OnePlus 6T. Op zich niet zo irritant en momenteel geeft het de telefoon (en andere) een high-end look.

Op het vlak van prestaties heeft OnePlus altijd genoeg kracht geleverd en ik was dan ook heel tevreden van de vlotheid waarmee je het toestel kan gebruiken en er zware apps op draait.  Voor mij blijft OnePlus ‘Flagship Killers’ produceren en ik kijk dan ook uit naar de releases in 2019.

Prijs en releasedatum: 29 oktober 2018 / vanaf 549 euro.


Pascal: Motorola Moto G6 Plus

Sinds ruim een half jaar ben ik de zeer tevreden eigenaar van een Moto G6 Plus – de stijlvolle blauwe versie, niet de kille zilveren uitgave. De aanschaf van het toestel betekende wel een stijlbreuk. Na jaren te hebben getelefoneerd met toestellen uit het duurdere segment, is dit mijn eerste middenklasser. Ik ben iemand die goed wikt en weegt voordat ik iets aanschaf. Zeker zo’n persoonlijk apparaat, dat ik overal met me meezeul en m’n verbinding met de wereld is, moet aan strikte eisen voldoen. Accuduur, oplaadsnelheid, bouwkwaliteit, snelheid – op al deze zaken scoorde het toestel in de verschillende reviews een ruime voldoende. Die beloftes heeft hij de afgelopen zes maanden zonder hick-ups waargemaakt. Vooral het feit dat-ie makkelijk een dag zonder bijtanken meegaat, geeft me een heerlijk gevoel van rust en vrijheid. Verder vond ik een uitbreidbaar geheugen belangrijk, hoewel het 64 GB intern geheugen nu nog niet voor de helft is gevuld. De camera levert zeer behoorlijke plaatjes. Er zijn natuurlijk telefoons die veel betere foto’s trekken, maar die maak ik met een echte camera.

Kortom, voor wat ik met een smartphone doe – bellen, mailen, appen, internet, navigeren, Chromecast aansturen, familiekiekjes maken, muziek luisteren – levert de Moto G6 Plus een perfecte kwaliteit voor een heel vriendelijke prijs. Het verbaast me dan ook niet dat het toestel nu voor zo’n 30 euro meer in de digitale winkelschappen ligt dan wat ik er een half jaar geleden voor heb neergeteld…

Prijs en releasedatum: 19 april 2018 / 299 euro.

2018Beste smartphonesgooglehonormobielmotooneplusopinieredactie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Het is Black Friday bij bol.com!

Het is Black Friday bij bol.com!

Deals scoren