MWC 2019 is afgelopen: de beste (en slechtste) producten uit Barcelona

Donderdagavond is er officieel een einde gekomen aan het Mobile World Congress. Het is dan ook tijd om de beste en slechtste smartphones van het MWC erbij te pakken: wat was MWC 2019 voor een event?

Donderdagmiddag kwam het Mobile World Congress definitief tot een einde voor 2019. Daarmee is het nu tijd om terug te kijken op de beurs: wat hebben we allemaal mogen zien. Maar, vooral ook: wat zijn de beste en slechtste ideeën en producten die ik voorbij heb zien komen. Je ziet nogal veel items op een beurs, dus de kans is groot dat ik al wat ben vergeten. Toch springt er voor mij een enorm slecht product bovenuit: de Energizer P18K Pop. Het begon al ten tijde van het persbericht, waarin Energizer nog heeft geprobeerd om de dikte van het product achterwege te laten. In plaats daarvan lieten ze nog alleen zien dat de voorkant vrijwel randloos was, en dat er een Pop-up camera aanwezig was. Daar staat ‘Pop’ in de naamgeving van de telefoon ook voor. Hier zo meer over, maar hoe was het MWC verder?

[related_article id=”233283″]

Zoals elk jaar zie je weer veel innovatieve producten. Fabrikanten die iets nieuws uitproberen. Vaak is er wel iets wat blijft plakken, zo zal nu zeker het geval zijn met 5G. Of vouwbare telefoon de toekomst zijn, dat vraag ik mij ten zeerste af. Bijna elke zelf respecterende fabrikant lijkt bezig met een vouwbare smartphone: van Huawei, tot aan Samsung, OPPO, Alcatel en Motorola. Veel van deze fabrikanten waren weliswaar op MWC 2019 aanwezig, maar hadden geen demo-apparaten op de stand. Voor Samsung en Huawei lag dit verhaal iets anders: beide fabrikanten hadden een vouwbare smartphone op hun stand, al was deze telkens afgeschermd door een glazen doos. Alleen Royole had zijn FlexPai ‘open opgesteld’. Dat is wel een vertekend beeld, want je moest er immers naar vragen om de FlexPai daadwerkelijk te testen.

Met dat gezegd is het tijd om de beste en slechtste producten van de show op een rij te zetten, daarbij zal ik beginnen bij de beste producten van MWC 2019 beginnen. Wees ervan bewust dat het gaat om een opinie: het is geen persoonlijke aanval, of een aanval op bedrijven. Iedereen zal zo zijn eigen items kiezen, en dit is mijn selectie na één dag op het Mobile World Congress te hebben rondgelopen.

Huawei Mate X: Beste vouwbare smartphone

Producten die je niet vast kan houden zijn moeilijk te beoordelen, maar toch durf ik de Mate X al op de eerste plek van het Mobile World Congress te plaatsen. Huawei is met de Mate X zijn concurrent, de Samsung Galaxy Fold, zeker te slim af. Dat heeft een aantal redenen: zo is de vouwbare smartphone echt volledig vlak te vouwen. Eenmaal opgevouwen is de constructie slechts 11 mm dik. Toch heeft Huawei niet bespaard op de specificaties, de Mate X heeft namelijk nog altijd een HiSilicon Kirin 980 SoC aan boord met 8 GB RAM en 512 GB interne opslag. De batterij is 4.500 mAh groot, en wordt opgeladen met de 55W-oplader in de doos. Combineer dat met een enorm mooi 8-inch OLED-paneel en de camera’s die Huawei in de Mate X heeft geplaatst … dat resulteert in een compleet plaatje. Je betaalt er wel wat voor, 2.299 euro, maar laten we eerlijk zijn: vouwbare telefoons zijn niet gemaakt om goedkoop te zijn.

Samsung Galaxy S10-serie: beste ‘normale’ smartphone

Het Mobile World Congress stond niet blank van de smartphonelanceringen. Steeds meer fabrikanten nemen de ruimte om zelf evenementen te houden, en laten daarbij het MWC achter zich liggen. Dat was ook het geval voor Samsung. Toch was het MWC een belangrijke beurs voor het Koreaanse bedrijf, daar liet het namelijk de pers van over de hele wereld weer met het toestel ‘spelen’. Voor mij was het ook de eerste keer om met de S10 Hands-on te kunnen gaan. Maar, wat maakt de S10 voor mij dan het beste nieuwe toestel voor MWC 2019? Voornamelijk het scherm speelt een grote rol, de S10 bevat namelijk een van de beste OLED-panelen uit de industrie. Verder neemt het bedrijf een ‘leiderspositie’ in als het gaat om de randloze schermen. Honor liet eerder al wel een gat in zijn scherm zien, maar Samsung pakt voor het eerst uit met drie toestellen met zogenoemde ‘Punch hole’ camera’s. Prijzen beginnen bij 749, en liggen daarmee in lijn met de prijzen van de ‘normale’ Galaxy S9 die in 2018 nog op de markt verscheen.

Sony Xperia 1: gave telefoon, maar niet te testen…

Sony was een van de weinige fabrikanten die tijdens het Mobile World Congress nog echt iets nieuws liet zien. Van tevoren was het toestel al wel volledig uitgelekt, dus over het design hoeven we al niet meer te praten. Het is juist opvallend dat Sony de eerste fabrikant is om met 21:9 schermen op zijn smartphones naar de markt te trekken. Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen of het een succes zal worden, maar het bedrijf heeft in elk geval zijn best gedaan. Intern is het een high-end smartphone, met de Snapdragon 855 SoC aan boord en 6 GB RAM met 64- of 128 GB interne opslag. Het 6,5-inch scherm is wat hier de show weet te stelen: het paneel heeft ook een resolutie van 3.840 x 1.644, mede mogelijk gemaakt door de beeldverhouding van 21:9. Of Android goed kan omgaan met deze beeldverhouding is moeilijk om te voorspellen… Laten we hopen dat Sony softwarematig alvast een aantal wijzigingen heeft doorgevoerd.

Nokia 9 PureView: hernieuwde, maar vrij lelijke cameraopstelling

Dat Nokia Mobile, oftewel HMD Global, tijdens het Mobile World Congress aanwezig zou zijn met de Nokia 9 PureView stond al zo goed als vast. Ook de eerdere renders van het toestel bleken te kloppen. Samengevat betekent het dat we vijf camera’s aan de achterkant vinden. Het is een designkeuze waar niet veel mensen erg blij mee zijn – de camera’s zijn namelijk in een ronde opstelling aanwezig. Mij stoort het persoonlijk niet, als de camera’s maar goed werken. Gezien Nokia de samenwerking aan is gegaan met Light, en gezien de beschikbare samples, geloof ik daar maar al te graag in. Verder is het een vrij ‘standaard’ high-end smartphone met de Snapdragon 845 SoC, 6 GB RAM en 128 GB interne opslag. Aan de voorkant zit nog een 6-inch OLED-paneel met in-display vingerafdrukscanner. Wat betaal je daar nu precies voor? Nou, vrij weinig: slechts 599 euro. Dat is precies waarom de Nokia 9 PureView ook in deze lijst hoort te staan.

Royole FlexPai: slechtste vouwbare smartphone?!

Voor de laatste twee plaatsen van deze lijst moest ik echt even goed nadenken. Ik kan je wel alvast verklappen dat de Energizer 18K Pop op de laatste plaats staat. Royole staat daar niet, waarom? In het beginsel omdat Royole wel de eerste fabrikant was om met een vouwbare telefoon op de markt te verschijnen. Het gaat niet alleen om een sample, maar juist om telefoons die je daadwerkelijk al in het oosten van de wereld aan kan schaffen. Maar, het is wel een van de slechtste vouwbare telefoons. Bij het vasthouden van de telefoon merk je dat het product eigenlijk nog niet klaar is. Van voren is duidelijk te zien dat het plastic niet gemaakt is om te vouwen, waardoor overal rimpels aanwezig zijn. In de software is ook nog voldoende te knutselen voor Royole. Gezien Google bezig is met het verder ontwikkelen van Android voor vouwbare telefoons, krijg ik toch een sprankeltje hoop voor de FlexPai. Moet je hem kopen? Tenzij je geen andere plaats hebt om je geld te dumpen … nee.

Energizer 18K Pop: Nog altijd een batterij met een identiteitscrisis

Energizer staat bij mij voornamelijk bekend als het bedrijf van de batterijen en powerbanks. Toch heeft het sinds vorig jaar ook smartphones, deze worden door een Franse licentiehouder uitgebracht. Helaas slaat het bedrijf met de nieuwste telg de plank toch wel aardig mis. Nog niet eerder heb ik zo’n dikke telefoon gezien (18mm). Het is simpelweg niet fijn om de telefoon in je handen vast te houden. Daarbij krijg je dan wel een 18.000 mAh-batterij, maar verder is het gewoon een midrange smartphone. Toevallig is er ook een Pop-up selfiecamera aanwezig. Tijdens het MWC waren deze modules soms zelfs al kapot, dus over de kwaliteit van deze uitschuifmodules durf ik nog niks te zeggen. Als je op zoek bent naar grotere batterijen, staak je zoektocht en koop een powerbank. Vanuit mijn persoonlijke mening hoop ik dat er maar weinig zijn die deze telefoon gaan kopen, zulke en dikke smartphones mogen ook nu niet bestaan.

energizerhuaweimobielMWC 2019nokiaontspanningopinieroyolesamsungsony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken