[Partnerinfo] Eerlijk zaken doen zonder risico’s

U bent als ondernemer in orde met uw fiscale en sociale verplichtingen? Prima. En geldt dat ook voor uw onderaannemers of buitenlandse medewerkers? Hoe vermijdt u dat u zelf ooit aansprakelijk wordt gesteld? 'Check Inhoudingsplicht' en 'Check Limosa', twee nieuwe mobiele toepassingen, laten niets meer aan het toeval over.

 
Iedereen wint bij de strijd tegen sociale dumping. Efficiënte controles helpen om een eerlijke concurrentie te garanderen, met een minimum aan administratieve overlast. In sommige sectoren – zoals de bouw-, schoonmaak- en bewakingssector, de vleesverwerking en de elektrotechniek – draagt een ondernemer mee verantwoordelijkheid voor zijn onderaannemers. Dankzij handige en betrouwbare informatie in realtime hoeven zij zelf geen enkel risico meer te lopen.
 

Rood of groen licht voor factuur

Als een onderaannemer uit de betrokken sectoren schulden heeft bij de fiscus en/of bij de sociale zekerheid, dan moet u als opdrachtgever in België een deel van de verschuldigde factuur afhouden en doorstorten aan de FOD Financiën of de RSZ. Dat klinkt ingewikkeld? Via de mobiele webtoepassing ‘Check Inhoudingsplicht’ geeft u gewoon het ondernemingsnummer in. U krijgt dan met één klik een overzicht van de actuele situatie voor de fiscale en sociale verplichtingen van het bedrijf. Een groen veld geeft aan dat u de factuur van het betrokken bedrijf gewoon kunt betalen. Een rood veld geeft aan dat de inhoudingsplicht van toepassing is, en geeft u de praktische instructies. Een grijs veld geeft aan dat de regeling niet van toepassing is, of dat er eventueel gegevens ontbreken.
 

Limosa-document met QR-code

Wanneer u werkt met uit het buitenland gedetacheerde werknemers of zelfstandigen, dan geldt de Limosa-meldingsplicht. Bij het begin van de samenwerking legt uw onderaannemer of medewerker aan u als bewijs zijn L1-document voor. Dit bewijst dat hij voor zijn tijdelijke activiteit in België correct is aangemeld bij de sociale zekerheid. Met een smartphone leest u de QR-code op het L1-document uit. U krijgt als resultaat alle gegevens van de Limosa-melding te zien, zoals de identiteit, het bedrijf en de periode. Als de gegevens foutief zouden blijken, door een vergissing of eventuele fraude, dan kunt u dit met één klik melden. Als de gegevens correct zijn, dan kunt u met één klik ook de ‘Checkinatwork’-melding doen – voor zover die verplicht is, bijvoorbeeld in de schoonmaak, de bouwsector of de vleesverwerking. Met een minimum aan overlast weet elke Belgische ondernemer zo op elk moment zeker met wie hij samenwerkt, en helpt hij een eerlijke concurrentie waarborgen.
 

OVER SMALS

Smals vzw is de gemeenschappelijke ICT-dienstenorganisatie van Belgische publieke instellingen, voornamelijk actief binnen de sociale zekerheid en de gezondheidszorg. Al meer dan 75 jaar is Smals een pionier in informatiebeheer binnen de publieke sector. Elke dag werken 1750 medewerkers er aan de volgende generatie e-government en e-health.
 

businesspartnerinfosmallstransformatie

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken