Review Lenovo K5: eigenzinnig debuut
Lenovo is bij ons vooral bekend als de grootste pc-bouwer ter wereld. In Azië kennen ze het bedrijf al veel langer als smartphone-fabrikant. Het moet er opboksen tegen grootmachten als Xiaomi en Huawei. Het is vooral die laatste waar Lenovo naar opkijkt. Huawei heeft zich opgetrokken tot derde grootste fabrikant ter wereld, en Lenovo wil ook internationaal hoge toppen scheren.
De Chinezen kochten daarom Motorola over van Google, maar dat pakte voorlopig nog niet al te best uit uit. Enkele maanden geleden maakte Lenovo bekend dat het voortaan ook met zijn eigen merknaam naar Europa zal trekken. Het allereerste kindje daarvan kreeg de naam k5, en die leggen we nu op de rooster.
Aluminium
Wat meteen een goede indruk geeft, is het design van de telefoon. Goedkopere toestellen die met duurdere materialen worden gemaakt, zijn de trend en Lenovo doet daar maar al te graag aan mee. De K5 heeft een mooie aluminium behuizing. Bij het toestel wordt ook een transparant hoesje geleverd. Dat zorgt niet alleen voor de nodige bescherming, maar ook voor de nodige grip in je hand. Knap is ook dat het toestel zowel twee simkaarten als een microSD-kaart toelaat.
De K5 komt met 5 inch scherm dat een resolutie heeft van 1280 x 720 pixels. Jammer genoeg gaat het niet om een krasvrij paneel met Corning Gorilla Glass-bescherming, maar verder valt er kwalitatief gezien weinig op aan te merken. Lenovo steekt bij wijze van compensatie een screenprotector mee in de doos, al biedt die natuurlijk niet hetzelfde soort bescherming. De kleuren worden accuraat weergegeven en de helderheid is oké.
Het toestel pakt uit met zijn twee Dolby-luidsprekers. In feite gaat het om een equalizer die je vanaf het notificatiescherm kan activeren. Meteen merk je het verschil met of zonder de equalizer. Een equalizer verandert individuele tonen van klanken. Bepaalde tonen krijgen de nadruk en andere worden onderdrukt. In het geval van de K5 worden onder meer de bastonen de hoogte ingepompt, en je speaker lijkt zo meer power te hebben. Jammer genoeg gaat het om dual speakers aan de achterkant en niet om speakers aan de voorkant.
Autonomie
De verwijderbare 2750 mAh-batterij zorgt ervoor dat de K5 als derde uit de bus komt in onze autonomietest. Dat is zeker geen schande. De Moto G4 Plus (269 euro) die we testten – Ook een toestel uit de Lenovo familie – heeft zijn grootte van 5.5 inch mee, en verder laat hij enkel Wiko Pulp 4G (149 euro) voorgaan.
App drawer of niet
Als we dan naar de software van het apparaat kijken slaat de teleurstelling toe. Lenovo laat het toestel op Android 5.1 draaien. Lenovo laat wel weten dat een update naar Android 6 nog voor dit jaar is.
Bovenop 5.1 Lollipop draait Lenovo’s eigen grafische schil genaamd ‘VibeUI’. Die kan je nog het beste vergelijken met Huaweis beruchte EMUI-schil: icoontjes hebben afgeronde hoeken en een app drawer ontbreekt. Alles om je zoveel mogelijk een iPhone-gevoel te geven in ieder geval. De vertalingen naar het Nederlands in de menu’s laten te wensen over. Je stuit vaak op een mix van Engelse en Nederlandse benamingen. Verder trakteert de K5 je op een kleine portie bloatware.
Waar Lenovo ons respect wel voor krijgt, is de keuze die het geeft om te kunnen kiezen voor de tweede launcher van het apparaat. Via het menuscherm van het bureaublad kan je klikken op de – slecht vertaalde – ‘Preference’-knop. Onder het – al even slecht vertaalde – ‘Default launcher’-stuk kan je dan ‘Android’ aanduiden. Meteen krijg je een launcher te zien met app drawer die doet denken aan Googles eigen launcher, Now Launcher, maar dan met een oudere Android Lollipop-look natuurlijk.
Update: Lenovo laat weten dat het zich bewust is van de slechte vertalingen. Volgende week nog komt er normaal een algemene update uit die bovenstaande problemen moet verhelpen.
Grafisch sterk
Uit bovenstaande benchmark blijkt dat de SoC de telefoon eerder doet onderpresteren ten opzichte van zijn concurrenten. De Qualcomm Snapdragon 415 heeft 8 Cortex-A53 kernen die zijn afgeklokt op 1.4 GHz. De Lenovo strand op een voorlaatste plaats en moet onder meer de Wiko Pulp 4G met zijn oudere quadcore Snapdragon 410 voorlaten. In de praktijk liet de telefoon bij alledaagse taken en standaard multitasking wel een vinnige indruk bij ons na. De 2GB aan RAM-geheugen is zeker voldoende.
De Snapdragon 415 heeft dezelfde GPU, de Adreno 405, die we ook terugvonden in de Snapdragon 617 van de Moto G4 Plus. De resultaten van de grafische prestaties uit de 3D Mark-benchmark liggen dan ook erg dicht bij die van zijn grote broer. Samen laten de twee Chinezen iedereen achter zich. Op topniveau zijn er natuurlijk veel krachtigere toestellen, maar Lenovo laat voor zijn prijsklasse mooie grafische prestaties zien.
AnTuTu is een benchmark waarin processorkracht en grafische kracht mooi samen komen. De K5 bijt van zich af en laat twee duurdere concurrenten – de LG X screen (249 euro) en de Samsung Galaxy J3 (189 euro) – achter zich. Toch passeert de Archos 50D Oxygen (169 euro) met zijn Full HD-scherm overtuigend Lenovo’s telefoon in de benchmark.
Zwakke HDR
Dan komen we bij de camera’s. De K5 heeft een 13 megapixel-camera aan de achterkant en één van 5 megapixel aan de voorkant. De camera aan de achterkant is niet bepaald een topper. De sensor heft erg veel moeite in onderbelichte omstandigheden, en schakelt dan ook heel snel over naar hoge iso-waarden. Op die manier krijgt je foto een lelijk korrelig effect.
Het grootste probleem zit hem volgens ons in de dynamic range van foto’s. Dat wil zeggen dat de camera de juiste balans tussen licht en donker moeilijk kan vinden. Op foto’s zijn lichte stukken vaak te licht en donkerdere stukken tegelijk te donker. Met het activeren van de High Dynamic Range-functie (HDR) van de telefoon wordt dat probleem zelfs alleen maar erger. De helderheid wordt opgekrikt, en donkere stukken worden lichter, maar aan de andere kant verdwijnen de lichte stukken in een witte vlek.
Moelijke Kleurbalans
Soms heeft de sensor ook moeite om een juiste witbalans te vinden. Je ziet bijvoorbeeld plotseling dat geel de bovenhand neemt in foto’s, waardoor witte muren een erg opvallende gele schijn krijgen. De autofocus van het toestel is wel erg snel.
De frontcamera doet het iets beter. Foto’s bevatten voldoende detail, maar kleuren worden vaak dankzij de camerasoftware vaak overgesatureerd, en dus onrealistisch levendig. Selfieliefhebbers zullen ook ietwat teleurgesteld zijn door de kleine hoek waarin de camera foto’s vastlegt.
Wat video betreft, merk je dat de camera aan dezelfde mankementjes lijdt als degene die hierboven al werden opgesomd. De camerasensor heeft moeite met bruuske bewegingen waardoor die steevast wazig worden afgebeeld. Het toestel beschikt niet over optische beeldstabilisatie. Aan de camera-app zelf valt weinig aan te merken. Die werkt intuïtief, vlot en bevat voldoende instellingen die je kan aanpassen naar wens. Onderaan dit artikel kan je enkele foto’s bekijken die genomen werden met de K5.
Verdict
Lenovo waagde zich met de K5 voor het eerst op onze markt, en het levert een interessante telefoon af. Het toestel heeft een metalen behuizing, dualsim-ondersteuning en een extra microSD-slot. Daarbij laat het je zelf beslissen over de app drawer en krijg je een gratis hoesje bij je toestel. Allemaal troeven die voor veel gebruikers het verschil kunnen maken bij twijfel over de aankoop van een telefoon.
Het is alleen jammer dat Lenovo het laat afweten op punten als een verouderde Android-versie, het ontbreken van Corning Gorilla Glass-bescherming en de camera’s. Toch is de K5 een degelijke keuze voor mensen die met die minpunten kunnen leven. Voor zijn prijs zal je je als klant zeker niet bestolen voelen. We kijken uit naar het vervolgverhaal van Lenovo’s Europese releases.
Specificaties:
- 5.0 inch IPS LCD-scherm (720 x 1.280, 294 PPI)
- Qualcomm Snapdragon 415
- 2 GB RAM (16 GB-versie)
- Android 5.1
- 13 MP achteraan / 5 MP vooraan
- Dualsim
- MicroSD (tot 32 GB)
- FM radio
- 2.750 mAh batterij (verwijderbaar)
- LTE, Bluetooth 4.1, wifi 802.11 b/g/n