Let’s Sing 2021 review: breng de karaoke van de kroeg naar jou thuis
Met Let’s Sing breng je de karaokeavonden van de kroeg naar jou thuis. In tijden van Covid-19 is dat een aangename afwisseling voor het verplichte bankhangen elke avond. Al kun je met de geldende coronamaatregelen natuurlijk niet zomaar al je vrienden uitnodigen om de sterren van de hemel te komen zingen. De 2021-editie van de game brengt een selectie van dertig populaire hits van het moment (en enkele klassiekers) en biedt voor elk wat wils. Als je van de standaard nummers nog niet genoeg krijgt, dan zijn er verschillende (betaalde) add-ons beschikbaar in de online store van het platform waarop je speelt.
Ultieme party-game
Waar je voorheen SingStar had, is daar al enkele jaren Let’s Sing voor in de plaats gekomen. Er zijn wederom verschillende modi beschikbaar. Bij Legend ga je de strijd aan tegen de AI. Door uitdagingen van je tegenstanders te behalen, ontgrendel je verschillende avatars. Er zijn twee vrouwelijke en twee mannelijke personages om uit te kiezen, die in allerlei verschillende stijlen te verkrijgen zijn. Zo kun je jouw avatar tropische kleding laten aantrekken of juist een rock&roll uitstraling geven.
In Classic kun je alleen of met maximaal drie vrienden zingen. Wie de meeste punten verdient, wint uiteraard. In de modus Feat. krijg je de kans om prachtige duetten te zingen met een medespeler. Het gaat hierbij om samenwerking: het loont om allebei de juiste tonen aan te houden. In Mixtape selecteer je zelf vijf nummers die je vervolgens met één tot vier personen zingt. Als je simpelweg wat lekkere muziek op wil zetten, dan kun je daarvoor de Jukebox gebruiken. De afspeelbare nummers moet je wel eerst ontgrendelen via de andere modi.
De ultieme modus is toch wel Let’s Party. Je vormt twee teams (maximaal 8 personen), waarbij verschillende minigames de revue passeren. Om de beurt mag een team uit drie nummers kiezen. Met de minigames kun je door de juiste toon te zingen onder meer kippen inzetten om het jouw tegenstander moeilijker te maken. Zo kan het andere team de hoogte van enkele noten niet te zien. Een andere minigame verstoort de tekst, wat onhandig is als je de tekst niet weet.
Voor de meest coronaproof ervaring (naast in je eentje zingen) is er een online modus, waarmee je veilig op afstand de ranglijsten kunt beklimmen door te strijden tegen spelers over de hele wereld. Je hoort elkaars stemmen overigens niet in de online modus – vanwege het jeugdige publiek dat deze game trekt, is dat maar goed ook.
De keuze is reuze (maar prijzig)
De meeste nummers zijn voor velen bekend. Van Justin Biebers Yummy, naar Billie Eilish met Bad Guy, tot I Just Can’t Wait To Be King van The Lion King: er zijn dertig nummers om uit te kiezen. Er is meer dan genoeg variatie in liedjes beschikbaar. Maar mocht je jouw repertoire willen verbreden, dan kan dat door middel van de beschikbare add-ons in bijvoorbeeld de PlayStation Store. Op deze manier kun je extra nummers toevoegen aan Let’s Sing 2021, zoals de iconische Ironic van Alanis Morissette als onderdeel van het Best of 90’s Song Pack.
Deze toevoegingen zijn wel aan de prijzige kant: €4,99 voor 5 nummers. Als je alle vijf de nummers in een pakket kent en graag wil zingen, is het een mooie deal. De praktijk leert echter dat dit vaak niet het geval is, vanwege de grote diversiteit binnen één add-on. Zo bevat het Best of 90’s Song Pack ook Barbie Girl van Aqua en Nothing Compares 2 U van Sinead O’Connor. Mocht je jouw zangskills tot een hoger niveau willen tillen, dan heb je voor €45 extra een song pass toegang tot al deze Song Packs. Dit is bijna net zoveel als de game zelf.
Je kunt maximaal vier smartphones tegelijk koppelen aan Let’s Sing. Het is ook mogelijk om één of twee SingStar-microfoons aan te sluiten. De diskversie komt met één bijgeleverde microfoon. Over het algemeen werkt het koppelen met de smartphone goed, maar je kunt tussen de nummers door niet zomaar reageren op een WhatsApp-berichtje op je telefoon zonder de verbinding met de game te verliezen. Je moet in dat geval alle smartphones weer opnieuw verbinden door de verschillende codes op het scherm in te voeren. Soms valt de verbinding willekeurig weg, dat is een klein verbeterpunt voor de ontwikkelaar.
Afhankelijk van de televisie die je gebruikt – het is aan te raden om de gamemodus van je tv in te schakelen – is er vrij weinig input lag. Dit betekent dat jouw zang ook vrijwel meteen wordt geregistreerd op het scherm. Dit is goed nieuws voor jouw gezin of buren, want er is niets erger dan uit de maat zingen. Woon je in een rijtjeshuis of flat, dan is het overigens de vraag of jouw buren überhaupt blij zullen zijn met het gejengel door de microfoon – oordoppen zijn overigens niet inbegrepen.
Ben je niet de beste zanger/zangeres en kun je niet altijd de juiste toonhoogte vinden, dan kun je gemakkelijk valsspelen door wat in de microfoon te mompelen. Als je de tekst niet weet, dan is het mogelijk om de game voor de gek te houden door lang een bepaalde toon aan te houden – al moet dit wel de juiste hoogte zijn. Hoewel de statistieken in Let’s Sing misschien suggereren dat je een gouden keeltje hebt, is dit niet per definitie een garantie tot succes in The Voice van Vlaanderen.
Eindoordeel
Let’s Sing 2021 voelt oud en vertrouwd. Het speelt zoals we dat kennen van de eerste SingStar-games. De nieuwste editie heeft wat unieke spelelementen toegevoegd en de microfoontechnologie (in combinatie met de gamemodus van tv’s) lijkt beter dan ooit. Er is genoeg variatie in nummers, al moet je hier mogelijk je spaarvarken voor omkieperen. Gezinsleden, buren en huisdieren zullen – afhankelijk van jouw zangkwaliteiten – mogelijk niet net zo van Let’s Sing kunnen genieten als jij, maar de game is bij uitstek de ultieme party-game voor de feestdagen – indien de coronamaatregelen dit toelaten.