EPOS GTW 270 Hybrid review: Unieke draadloze oortjes voor gamers
Vorig jaar maakten we voor het eerst kennis met EPOS, het premium audiomerk voor gamers en zakelijke professionals dat ontstaan is uit de beëindigde joint-venture tussen Demant en Sennheiser (zie ook dit interview). Een tijdlang zagen we EPOS/Sennheiser producten op de markt verschijnen om de transitie duidelijk te maken, maar het was steeds de bedoeling om EPOS als op zichzelf staand merk te lanceren. Dat gebeurde officieel in juli en ondertussen mogen we de eerste exclusieve EPOS-producten verwelkomen. Wij gingen de voorbije weken aan de slag met de EPOS GTW 270 Hybrid draadloze oortjes.
De oortjes maken deel uit van het Break Free productgamma van EPOS. Ze richten zich specifiek op mobiele gamers en onderscheiden zich van andere draadloze oortjes door de toevoeging van een aptX low-latency dongle. Daardoor kan je gamen zonder de vervelende vertraging die Bluetooth veroorzaakt. Uiteraard blijft Bluetooth een optie voor het luisteren naar muziek of een podcast. Hoe je ook luistert, EPOS belooft een hoogwaardige audio-ervaring met diepe bass, natuurlijke heldere mids en sprankelende highs.
Ontwerp
De producten van EPOS die we al in onze handen kregen hebben één ding gemeen: Ze klinken enorm goed en hun ontwerp weerspiegelt diezelfde superieure kwaliteit. Kijk maar naar de EPOS Expand 80 speakerphone om een idee te krijgen.
In het geval van de GTW 270 werd er gekozen voor een case uit geanodiseerd aluminium dat koel aanvoelt en waarop minder snel vingerafdrukken zichtbaar zijn. De case weegt daardoor net iets meer dan plastieken cases zoals die van de OnePlus Buds Z, maar dat zorgt er net voor dat het geheel niet goedkoop aanvoelt. Alle hoeken zijn netjes afgerond en het ontwerp wordt enkel gebroken door de USB-C-oplaadpoort achteraan en de pair-knop vooraan. Net daarboven vinden we vijf blauwe LED-lampjes die het batterijniveau aangeven. De case sluit magnetisch en het scharnier is zeer stevig, waardoor we nooit het gevoel hadden dat we het deksel per ongeluk zouden kunnen kapotmaken.
Batterijduur
De case heeft natuurlijk ook een praktisch nut en laadt je oortjes op wanneer deze niet in gebruik zijn. Volledig opgeladen haal je 15 uur uit de case, voor een totaal van 20 uur als ook je oortjes 100 procent batterij hebben. Zulke lange gamingsessies hebben we al lang niet meer gehouden en wat ons betreft is dit een prima batterijduur. Ter vergelijking: de populaire Sony WF-1000XM3 draadloze oortjes gaan 24 uur (4 keer 6 uur) mee.
De oortjes zelf zijn eveneens netjes afgewerkt en voorzien van een metalen plaatje met daarin het logo van EPOS gedrukt. De GTW 270 komt geleverd met vier sets oordopjes, waarvan de tweede kleinste voorgeïnstalleerd zijn. Wij maakten hier de fout dat we deze meteen prima vonden zitten zonder ook de andere exemplaren even te testen. Bij een eerste luistersessie bleek het geluid echter niet helemaal wat we ervan verwacht hadden. We besloten eerst even de drivers na te kijken, maar kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat we simpelweg grotere oordopjes moesten gebruiken om zo een beter seal te creëren en de immersie te verhogen.
800.000 oorscans
Seal is trouwens één van de drie geheime ingrediënten van EPOS. De andere twee zijn Shape, dat betrekking heeft op het draagcomfort, en Stability, dat eerder gaat over hoe goed de oortjes blijven zitten. Om aan deze drie pijlers te voldoen, maakte EPOS gebruik van een database van moederbedrijf Demant met daarin meer dan 800.000 oorscans. Elk ontwerp van de GTW 270 werd samen met een AI door deze database gehaald om uiteindelijk het beste resultaat te behalen.
Het resultaat is dan ook dat deze oortjes enorm comfortabel zijn om te dragen en dat zelfs voor langere periodes. Zo gingen wij een avond lang aan de slag met Hitman 3 zonder problemen te ondervinden. Bovendien konden we ons perfect focussen op het spel, want de oortjes zorgen voor prima noise-cancellation dankzij hun zeer goede pasvorm. Omdat de oortjes zich natuurlijk ook richten op gamers die graag onderweg zijn, maakten we een uitgebreide wandeling door lockdown-land en kunnen daardoor rapporteren dat ze ten alle tijde prima bleven zitten. Handig is bovendien dat je muziek automatisch gepauzeerd wordt als je het rechter oortje uitdoet.
Dongle-life
De GTW 270 via Bluetooth verbinden gaat zoals je zou verwachten. Je drukt de knop op de case even in, gaat naar de Bluetooth-instellingen van je smartphone en brengt de verbinding tot stand. Simpel. In onze tests bleef het signaal ook perfect stabiel. Bluetooth heeft echter zijn beperkingen en dat merkten we bij een spelletje Hearthstone op onze smartphone. De geluidseffecten van de kaarten kwamen immers steeds wat later dan verwacht. Normaal leggen we ons hier bij neer, maar deze keer hoeft dat niet dankzij de aptX low-latency dongle. Deze kan makkelijk via USB-C aangesloten worden op je Android-smartphone, de Nintendo Switch of simpelweg je computer of laptop, eventueel via de meegeleverde USB-C naar USB-A adapter.
Verbinding maken met de dongle gebeurt automatisch, behalve als je al een actieve Bluetooth-verbinding hebt met een ander apparaat. Het effect is meteen merkbaar wanneer we een nieuw spelletje Hearthstone opstarten en de vertragingen volledig verdwenen zijn en het lijkt alsof we gewoon naar onze luidsprekers luisteren. Het enige minpunt dat we kunnen aanmerken is het formaat van de dongle, die aangesloten op je smartphone toch wat in de weg zit bij het spelen van games in landschapsmodus. Een probleem dat wegvalt op de Switch, waar de USB-C-poort onderaan zit.
Prijs EPOS GTW 270
De EPOS GTW 270 Hybrid draadloze oortjes zullen op de EPOS-website beschikbaar zijn voor een prijs van 199 euro. Je kan ook opteren voor exact dezelfde oortjes maar dan zonder dongle, waarvoor je nog 169 euro betaalt. Persoonlijk zouden wij steeds voor de volledige versie opteren, maar als je al andere EPOS-producten bezit voor tijdens het gamen kan dit een leuke aanvulling zijn voor onderweg.
Prestaties
De geluidskwaliteit van de EPOS GTW 270 is zoals verwacht uitstekend. Wij onderworpen de oortjes aan de veelvoud van geluidseffecten in Cyberpunk, slopen rond in de omgevingen van Hitman 3 waar we gesprekken die we afluisterden makkelijk van het linker naar het rechter oortje konden verplaatsen door Agent 47 180 graden te draaien. We luisterden ook naar allerhande muziek en audioboeken (A Promised Land geschreven en gelezen door Barack Obama is een aanrader) met het grootste plezier én comfort.
Wat echter wel ontbreekt is een mobiele app met presets en de mogelijkheid om zelf aanpassingen te maken. In Windows kan je hiervoor de EPOS Gaming Suite-app gebruiken, wat je de mogelijkheid geeft om te wisselen tussen presets voor o.a. esports, muziek en cinema, maar op mobiel ontbreekt deze functionaliteit vooralsnog. Het is via deze app ook dat je 7.1 surround inschakelt en de oortjes van updates voorziet. Het is functionaliteit die de (momenteel) gelijk geprijsde Sony WF-1000XM3 oortjes wel bieden en een meerwaarde die gemist wordt.
Tot slot hadden we nog graag touch-ondersteuning gezien voor het afspelen en pauzeren van muziek en het opnemen van een telefoongesprek of activeren van je digitale assistent. EPOS voorziet hiervoor een knop op het linker oordopje, maar dat zorgt toch niet helemaal voor dezelfde feilloze gebruikservaring die we zelfs bij budgetvriendelijke oortjes zoals de OnePlus Buds Z terugvinden. Omdat er geen app is, kan je de werking ook niet aanpassen.
Eindoordeel EPOS GTW 270 Hybrid
Wie op zoek is naar draadloze oortjes die zowel tijdens het gamen als in je vrije tijd gebruikt kunnen worden, maakt met de EPOS GTW 270 een zeer sterke keuze. De dongle is misschien wat groot voor je smartphone, maar in ruil krijg je alles te horen op het exacte moment dat het gebeurt. Op vlak van functionaliteit krijg je wel wat minder dan bij de concurrentie en we hopen dan ook dat een mobiele app nog op de planning staat. Desondanks doet EPOS exact wat het belooft en biedt het opnieuw een hoogwaardige audio-ervaring voor gamers.
Op 27 januari 2021 zal EPOS zijn allereerste virtuele gamingevenement hosten. “The Power of Audio in Gaming” begint op woensdag 27 januari om 10:00 uur of 19.00 uur en zal bestaan uit enkele interessante keynotes en een panel over de toekomst van gaming audio. Je inschrijven kan via de website van EPOS.