Reviews

OnePlus Buds Z review: Betaalbare oortjes van topkwaliteit

OnePlus Buds Z header
Voordelen
Zeer sterk geprijsd
Prima geluidskwaliteit in veel situaties
Zit langdurig comfortabel
Nadelen
Case niet zo goed als bij de Buds
Third party app nodig voor extra ondersteuning
Aanbevolen prijs: €59
Waar te koop?
Totaalscore 9
Met de OnePlus Buds Z demonstreert OnePlus dat draadloze oortjes niet duur hoeven te zijn om prima geluid te produceren. Een aanrader.

TechPulse ging aan de slag met de OnePlus Buds Z, de laatste nieuwe draadloze oortjes van de bekende smartphoneproducent. Het gaat om kwalitatieve, maar toch zeer budgetvriendelijke oortjes die perfect te gebruiken zijn in combinatie met je OnePlus-smartphone of eender welk ander toestel met Bluetooth.

De OnePlus Buds Z zijn de opvolger van de OnePlus Buds die eerder dit jaar uitkwamen. Over deze laatste waren de meningen op onze redactie zeer verdeeld. Zo was collega Bram niet opgezet met de vormgeving die we heel hard op die van de Apple AirPods lijkt, terwijl ikzelf dit ontwerp eigenlijk meer verkies. Hoe dan ook, OnePlus vond dat het al zeer snel tijd was om met een opvolger te komen in de vorm van de Buds Z. Nog steeds kan je genieten van goede geluidskwaliteit, een lange batterijduur en meer dan voldoende draagcomfort. Bovendien kosten deze draadloze oortjes maar liefst 30 euro minder dan de Buds, wat hen met een prijs van slechts 59 euro bijzonder aantrekkelijk maakt. 

Perfect gezelschap voor je OnePlus-smartphone

Hoe aantrekkelijk juist, dat hangt van de smartphone die je in je bezit hebt. Persoonlijk vind ik dat er bij OnePlus-oortjes een gelijknamige smartphone hoort, maar spreekt de prijs of het ontwerp je aan dan is die optie er wel. Je haalt echter enkel het maximale uit deze oortjes in combinatie met een OnePlus-smartphone en dat is belangrijk om weten. 

OnePlus Buds Z

Wil je immers Dolby Atmos ondersteuning, dan zal je hier enkel van kunnen genieten als je een OnePlus 7 of nieuwer hebt. Een tweede verschil zit hem in de ondersteuning voor dubbeltik-gebaren en dit maakt naar onze mening het grootste verschil. Er is immers geen mogelijkheid voorzien om de functionaliteit hiervan aan te passen (bijvoorbeeld via een app) en je zit dus vast aan het wisselen tussen nummers. (Noot: Tijdens het afronden van deze review merkten we dat er ondertussen ook ondersteuning is met de HeyMelody-app van Oppo die nog in de kinderschoenen staat, maar op eender welke smartphone gebruikt kan worden.)

Dankzij onze OnePlus 8T konden we echter ook kiezen voor Play/Pause en het activeren van Google Assistant, wat een wereld van verschil maakt. Je kan natuurlijk een oortje uitnemen om je muziek te pauzeren, want die functionaliteit is aanwezig, maar het hebben van de optie zorgt simpelweg voor meer gebruiksgemak. 

Case en batterijduur

Voor de case werd er deze keer gekozen voor een langer exemplaar, waardoor je de oortjes er gemakkelijker uit kan halen dan bij de case van de originele Buds. Er werd helaas niet opnieuw gekozen voor mat wit plastic, maar een glanzende variant. Hierdoor wordt de case al snel wat gladder als je ze vaak vastneemt. Achteraan werd een USB-C-aansluiting voorzien om de oortjes en case op te laden. In 10 minuten krijg je er zo 3 uur luisterplezier bij, voor een totaal van 20 uur. OnePlus vermeldt op hun website een speeltijd van 5 uur bij het luisteren van muziek en 3 uur tijdens het telefoneren. Persoonlijk dragen we nooit onze oortjes zo lang, maar na twee uur hadden we nog rond de 50 procent batterij over en dat is prima. 

OnePlus Buds Z

Die luistersessie van meerdere uren was bovendien zeer comfortabel en als het niet voor het geluidsisolerende effect van de dopjes was, zouden we zeker kunnen vergeten dat ze in onze oren hadden. Ze passen ook net iets beter dan de eerste generatie Buds. Je kan kiezen tussen drie verschillende dopjes en in ons geval bleek het middelste formaat meteen goed. OnePlus heeft ook voorzien in IP55-certificering. Dankzij deze toevoeging kan je met de Buds Z gaan sporten of door de regen wandelen en ook dan blijven ze prima zitten. 

Het paren van de Buds Z met je smartphone vormt alvast geen probleem. Hiervoor kan je NFC gebruiken door de geopende case tegen je smartphone te houden of je kan opteren voor de traditionele Bluetooth-instellingen van je telefoon. Wil je de oortjes aan een nieuw toestel koppelen, dan kan je hiervoor de netjes weggewerkte knop op de case gebruiken en binnen een halve minuut kan je verder. 

Geluidskwaliteit OnePlus Buds Z

Tot slot zijn we zeer tevreden over de geluidsprestaties van de OnePlus Buds Z. We gebruikten de oortjes voor verschillende activiteiten, waaronder het kijken van Netflix, luisteren naar Spotify en beluisteren van een podcast. In alle drie de gevallen leverden de oortjes prima geluid af voor hun budgetvriendelijke prijs. We wisselden tijdens het kijken van een serie bijvoorbeeld tussen de Buds en Budz Z en er was een duidelijk verschil in de manier waarop het geluid overkwam. We kregen dan ook bijna een hartaanval toen er uit het niets enkele schoten werden gelost. Zeer realistisch alvast! 

OnePlus Buds Z

Speelden we wat muziek dan merkten we ook daar dat alles goed zat. De bass klonk beter dan verwacht en op geen enkele manier stelde het geluid teleur. We luisterden tenslotte nog wat naar onze favoriete tech-podcasts en ook stemmen kwamen goed door, met de enige beperkingen te vinden bij de audiokwaliteit van de deelnemers. 

OnePlus Buds Z: Eindoordeel

De OnePlus Buds Z lieten met andere woorden een positieve indruk op ons na. Voor de echte audiofielen zijn er duurdere oplossingen die meer functionaliteit bieden en een nog betere audiokwaliteit bieden, maar wil je “gewoon draadloze oortjes die goed klinken” en niet meer, dan ben je bij OnePlus aan het juiste adres. 59 euro is echt geen geld voor de Buds Z en met wat geluk kan je ze in combinatie met een nieuwe OnePlus-smartphone kopen aan een extra voordelige prijs. Wij raden alvast de combinatie met de OnePlus 8T aan. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business