Reviews

EPOS Expand 80 speakerphone getest: Voor bedrijven met toekomstvisie

EPOS Expand 80
Voordelen
Stijlvol ontwerp
Veel connectiviteit
Goede microfoons, nog betere speakers
Opties voor kabelmanagement
Nadelen
Best prijzig
Niet voor muziek met veel bas
Aanbevolen prijs: €649
Waar te koop?
Totaalscore 9
De EPOS Expand 80 is een speakerphone van het hoogste niveau voor de moderne onderneming. Zeg slechte audio tijdens meetings vaarwel.

In juli maakten we al kennis met EPOS, producent van hoogwaardige audio-oplossingen voor gamers én zakelijke professionals. In deze laatste categorie hebben we de voorbije weken de EPOS Expand 80 getest. De Expand 80 is speakerphone met maar liefst zes microfoons en maakt zo vergaderingen tot 16 personen mogelijk. Zelfs als je allemaal anderhalve meter uit elkaar staat. 

Nu de balans tussen kantoorwerk en Work From Home (WFH) het spiegelbeeld is van die van begin dit jaar, komen videoconferentie veel vaker voor. Steevast beginnen deze gesprekken dan ook met een audiocheck, gevolgd door zo nu en dan de vraag om iets te herhalen omdat de ingebouwde microfoon van een van de deelnemers het laat afweten. Thuiswerkers kunnen dat probleem oplossen met een waardige headset, maar in de vergaderruimte heb je meer nodig. De EPOS Expand 80 in dit geval, of de EPOS Expand 80T speciaal voor Microsoft Teams.  

Hoogwaardig ontwerp

De EPOS Expand 80 heeft maar één doel: Je team samenbrengen en dat liefst op een zo hoog mogelijk niveau. Met zijn adviesprijs van 649 euro gaat het hier niet om een goedkope luidspreker en microfoon, maar een premium speakerphone. EPOS heeft gelukkig veel ervaring hiermee en kan bouwen op de jarenlange expertise van partners zoals Sennheiser en Demant. Recht uit de doos wordt de juiste toon meteen gezet. De metalen rand maakt indruk en dat doet ook de speciale geluidsverbeterende stof van het Deense textielmerk Kvadrat. De aanwezig knoppen, waaronder een knop om je muziek te pauzeren, zijn netjes verwerkt in het ontwerp en zonder moeite in te drukken. Achteraan vinden we een usb-poort waarin de BTD 800 Bluetooth-dongle onopvallend kan opgeborgen worden.

productafbeelding zijkant

Het enige dat breekt met het minimalistische ontwerp zijn de stroomkabel en usb-c-kabel. Deze kan je aan de onderkant door een van de vele kabelgoten loodsen om ze vervolgens aan een van de zijkanten te laten verschijnen. Heel netjes allemaal. Als je vergadertafel bovendien voorzien is van een kabelopening, dan kom je zelfs weg met maar één zichtbare kabel. Of zelfs geen, want in principe kan je de EPOS Expand 80 volledig via Bluetooth gebruiken. 

Veel connectiviteit

Die ene kabel is echter handig om snel een computer te verbinden, eventueel in combinatie met de USB-A-adapter die voor het gemak wordt meegeleverd. Verder heeft de kabel als voordeel dat Windows automatisch alles detecteert en meteen naar de speakerphone overschakelt. Is dat niet het geval, dan moet je in de geluidsinstellingen van Windows of je videoconferentie software even het juiste apparaat selecteren. 

Via de EPOS Connect software kan je de Expand 80 instellen, van een firmware-update voorzien en resetten. Er zijn ook verschillende Bluetooth-instellingen en die zijn nodig, want er zijn verschillende mogelijkheden. De eerste draadloze manier is via de dongle en werkt op dezelfde manier als usb: inpluggen en klaar. Er is echter ook een Bluetooth-knop voorzien op de Expand 80 en als je deze even ingedrukt houdt, dan kan je via de Bluetooth-settings van je smartphone verbinding maken.

Dit kan met twee verschillende smartphones tegelijkertijd en de speakerphone kan tot acht apparaten onthouden. Voeg je dan nog een apparaat toe, dan zal het eerste verdwijnen. Wordt de Expand door veel mensen gebruikt, dan kan je er ook voor kiezen om geen apparaten te onthouden via de Shared Mode. Tot slot kan je ook nog verbinding maken via NFC. Daarvoor moet je enkel je smartphone unlocken en hem tegen het NFC-logo houden. Accepteer de verbinding en klaar. 

EPOS Expand 80

Verbindingsmogelijkheden genoeg dus, maar je kan ze ook gaan combineren. Verbind je bijvoorbeeld een smartphone en je PC, dan kan je met een druk op de knop ‘opnemen’ van gesprek wisselen. Druk je tweemaal op deze knop, dan kan je beide gesprekken samenvoegen. Handig wanneer iemand wil deelnemen terwijl hij of zij mobiel is. 

Kwalitatieve luidspreker en microfoons

De connectiviteit zit dus helemaal goed, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit? EPOS gebruikt voor de Expand 80 zes beamforming microfoons die samen EPOS Voice vormen. Deze technologie isoleert de menselijke stem en filtert galm en omgevingsgeluiden. Dat lijkt prima te werken, want hoewel er een klein verschil was in geluidssterkte, waren we zowel vlakbij als op drie meter van de speakerphone nog steeds zeer verstaanbaar te horen. Klikken met de muis of even op het toetsenbord typen werd niet gehoord door collega’s aan de andere kant van de lijn. Een trein die aan een open raam passeerde dan weer wel, maar elk toestel heeft zo zijn limieten. Heb je een enorm grote meetingroom, dan kan je nog twee extra microfoons (179 euro) aanschaffen die elk tot acht deelnemers toevoegen aan de vergadering. Misschien iets voor 2021.

EPOS Expand 80

Verder leverde de EPOS Expand 80 geluidskwaliteit die onze verwachtingen overtroffen heeft. De optimalisaties die zijn doorgevoerd om stemmen helder te laten klinken hebben hun doel niet gemist. Collega’s klonken zeer duidelijk tijdens meetings, enkel beperkt door de capaciteiten van hun eigen microfoons. Verder kon de Expand ook makkelijk mijn Logitech-luidsprekers vervangen. Voor het bekijken van YouTube-video’s tenminste, want tijdens het gamen klonken geluidseffecten goed, maar veel te scherp. Muziek met veel tekst klonk dan weer wel heel goed, maar reken niet op enige vorm van bas. De Expand 80 is dus duidelijk een toestel om gebruikt te worden in een professionele omgeving waar videochats, digitale persconferenties en podcasts de toon zetten. 

EPOS Expand 80 is klaar voor de toekomst

Met de Expand 80 zorgt EPOS voor een speakerphone die in elke vergaderruimte thuishoort. Met zijn prijs van 649 euro is hij zeker niet goedkoop, maar zie het als een investering in het imago van je bedrijf. Zeker als je vaak in gesprek bent met externe klanten is goede audio essentieel. De speakerphone is premium afgewerkt en zal dan ook aardig wat jaren meegaan, waar goedkopere varianten veel sneller aan vervanging toe zijn. Met usb-c en Bluetooth 5.0 is de EPOS Expand 80 qua connectiviteit ook helemaal klaar voor de toekomst. 

Interesse in de EPOS Expand 80? Koop hem bij Bol.com

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business